Fatura yine esnafa kesildi

Fatura yine esnafa kesildi
Ülke genelinde Coronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesiyle birlikte yeni kısıtlamalar geldi. vakaların artmasından sonra yeni kısıtlamaların...

Ülke genelinde Coronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesiyle birlikte yeni kısıtlamalar geldi. vakaların artmasından sonra yeni kısıtlamaların gelmesiyle birlikte esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Fatura yine esnafa kesildi” dedi.

Sinem Korkmaz

Ülke genelinde Coronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesiyle birlikte yeni kısıtlamalar geldi. Kısıtlamalar, esnafı bir kez daha endişeye sevk etti. Yeni kısıtlamaların esnafı bir kez daha yıktığını söyleyen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, ““Fatura yine esnafa kesildi” dedi.  Esnafın çıkmaz içinde olduğuna vurgu yapan Başkan Akarken, küçük esnaf için kısıtlamaların kalkmasını istedi.

“ESNAF GRUBU ARTIK NEFES ALAMAZ HALE GELDİ”

Esnafın pandemi döneminde zorluklar yaşadığını söyleyen Başkan Güven Akarken, “Öncelikle çok şaşkınız. Esnaf şaşkın, kahvesi bitmiş durumda, servisçiler bitti, kantinciler bitti. Büfe, bakkal ve market gibi küçük esnaf dahil edilerek bir kısıtlama getirildi. Bu esnaf grubu artık nefes alamaz hale geldi. Biz bu kışı bitirene kadar devletten, hakkımız olduğunu düşündüğümüz destekleri beklerken kısıtlama geldi. Örneğin belediyeler kendi yerlerinden kira almayabilir, devletin ve milli emlak’ın kiracısı olan üyelerimiz var. Devlet kira almayabilir. İşçilerin bir sürelik sigortasını devlet ödeyebilir. Her ne kadar kısa çalışma ödeneğinden faydalanan esnaf gruplarımız bulunsa da bunlar tüm esnafımızı kapsamıyor. Verilen destekte öyle söylendiği gibi değil bin lira civarında” dedi.

“HİZMET ALAN VATANDAŞIMIZDA MAĞDUR”

Küçük esnafın kısıtlamaya tabi tutulmasının vatandaşı da mağdur ettiğini dile getiren Başkan Akarken, “Pandemi döneminde bizi asıl şaşkınlığa uğratan genelgenin çıktığı hali ile insanların daha iç içe olduğu düşünülen meslek gruplarına yönelik kapatmaların yanında son dakika bir ekleme ile bakkal, büfe gibi küçük esnaf da kapatmalara dahil edildi. Bu son dakika uygulaması gerçekten küçük esnafı felç etmiş durumda.  Onu da geçin hizmet alan vatandaşımızda da bu durum mağdur etti. Bugün 15 kilometre uzaklıktaki Ortaköy bir Yeniköy ya da Menteşe’de hep büfe tarzında işletmeler var. Bu işletmelerin sabah 10, akşam 8 çalışması öngörüldü. Bu tarz büfeler alkol sattıklarından ötürü kapatılırken, alkol satmayanlar açık olabiliyor. Bu görüşü yadırgıyorum doğrusu. Çünkü bu tip işletmeler küçük alanlı olduğu için hepimiz biliyoruz ki çok müşterinin içeride bulunmadığı, bulaşım ortamının bulunmadığı belki de alışveriş için en sağlıklı alanlardır. Bunu görmezden gelerek, alkol satanlar ve satmayanlar şeklinde bir ayrıma tabi tutuldular ben bunu yanlış görüyorum.  Bu karar esnafı şaşırttı. Bu yeni kısıtlamalarda ne yapacağımızı şaşırdık. Bilgi kirliği de çok oluştu. Esnafta ne yapacağını şaşırmış durumda” şeklinde konuştu.

 “ÖNGÖRÜLEMEYEN BİR DURUMLA KARŞILAŞTIK”

Küçük esnafa getirilen saat kısıtlamasının mağduriyet yaşattığını ifade eden Akarken, “Kışın gelmesiyle insanların masrafı daha çok arttı. Geçen kısıtlama dönemi alınan kredilerin ödemeleri geldi. Ticaretin kısıtlandığı, normal hayatın yaşanmadığı bu dönemde, biz devletten destek beklerken, hakikaten öngörülemeyen bir durumla karşılaştık. Muğla turizm bölgesidir, bizim ilimizde alkol ruhsatı olmayan bir büfe, bakkal yok. Hadi alkolle bir bağlantı kurduk diyelim, satılsın istenmiyor. Akşam 8 de kapatıldı anladım peki sabah 10’da açmak nedir? Vatandaş sabah çocuğuna kahvaltı hazırlayacak, sütü, ekmeği, poğaçayı, peyniri nereden alacak? Bizim büfelerimiz, mahalle bakkalı hizmeti de veriyor. Sadece tekel satışı değil ki. Vatandaş mağdur oluyor. TOKİ’de oturan vatandaş merkezdeki fırına gelip mi ekmek alacak? Bu vatandaşın da işini zorlaştırmaktır” dedi.

“HASTALIK BAHANESİYLE FARKLI UYGULAMALARIN İÇİNE GİRMEK BİZİ ÜZÜYOR”

Kısıtlamanın her küçük esnafa eşit gelmesi gerektiğini savunan Güven Akarken, “Elbette hastalıkla mücadelede biz devletimizin yanındayız. Devlet bizim devletimiz bu hastalık hepimize zarar veriyor bunu yok sayamayız ama hastalık bahanesiyle farklı uygulamaların içine girmekte bizi üzüyor.  TAPDK ruhsatı olan 10’da açacak, diğerleri istediği saatte ne demek yani? Tuhaf bir uygulama. Sigara ve alkolün yüzde 70 belki 80’inin vergi olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla devlet kademelerinde maaş alan herkesin maaş ödemesine bu vergilerin dahil olduğu herkes biliyor. Üzerine basa basa söylüyorum en sağlıklı alışveriş yine büfe de yapılandır. Büyük market değil ki 50 kişi aynı anda içeride olsun. Bu yanlıştan hemen dönülmesinde fayda var. Bu konuda da zaten kaymakamlığa biz dilekçemizi verdik. Olumlu sonuç geleceğine inanmak istiyoruz” dedi.

“ESNAF BU ÜLKENİN ÇİMENTOSUDUR”

Başkan Güven Akarken açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “ Bu süreci esnaf camiası olarak sağlıklı bir şekilde atlatmazsak önümüzdeki dönem gerek Muğlamız gerekse ülkemiz çok şey kaybeder. Esnaf bu ülkenin çimentosudur. Kartınızda limit yoksa büyük mağazaya girip ‘bir ekmek verin parasını sonra vereceğim’ diyemezsiniz. Fakat bir küçük esnaf sizi aylarca idare ediyor. Yöneticilerimizin, şartların izin verdiği ölçüde esnafın önünü açmalarını rica ediyorum. Esnafımın derdinden, gerçekten psikolojim çöktü, uyuyamıyorum çok üzülüyorum.  İnsanlığın çaresizliği karşısında gerçekten uykusuz geceler geçiriyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin. Kapanma olacaksa da herkes kapatsın, biri açık biri kapalı olmasın. Kapanacaksa kapansın ama açıldığında da bizim ticaretimizi rahat bıraksınlar. Fatura yine bize kesildi. Şamar oğlanına döndük. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Esnafımız mutsuz, yorgun. En önemlisi esnafımız umudunu kaybediyor” dedi.

Bu haber toplam 1758 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.