"Fay yasası bir an önce çıkarılmalı"

"Fay yasası bir an önce çıkarılmalı"
Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği Yönetim Kurulu’nca İzmir’in Seferihisar ilçesinde ve 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili...

Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği Yönetim Kurulu’nca İzmir’in Seferihisar ilçesinde ve 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili yapılan açıklamada fay yasasının bir an önce çıkarılmasına dikkat çekildi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, İzmir Seferihisar’ın güneybatısında Samos Adası’nın yaklaşık 9 km kuzeyinde Ege Denizi içinde, yerin yaklaşık 16.54 km derinliğinde ve 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak açıklama yaptı.

Meydana gelen depremin Tuzla Fayının deniz içinde yer alan bölümünün güney batı ucunda meydana geldiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, açıklamada fay yasasının bir an önce çıkarılmasına dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, fay yasasının bir an önce çıkarılmasına dikkat çekilerek, fay zonlarının üstünün bir an önce boşaltılması gerektiği vurgulandı.

“HER KENTİN AFET RİSKLERİNE YÖNELİK GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI”

Bölgede gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ayrıntılı raporu kamuoyu ile paylaşacakları duyuran Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı verilerine göre bugün saat; 14.51’de, İzmir İli Seferihisar İlçesinin güneybatısında, Seferhisar İlçesine yaklaşık 16.8 km mesafede, Samos adasının yaklaşık 9 km kuzeyinde Ege Denizi içinde, yerin yaklaşık 16.54 km derinliğinde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin Seferihar’dan geçen Tuzla Fayının deniz içinde yer alan bölümünün güney batı ucunda meydana geldiği düşünülmektedir. Depremin meydana geldiği saatten (16.03) bu yana 4 ve üstü büyüklüğünde 11 adet artçı sarsıntı yaşanmıştır. Deprem başta İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir, Manisa, Uşak, Çanakkale, İstanbul gibi Batı Anadolu’dan İstanbul’a kadar olan geniş bir coğrafyada hissedilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Odamıza gelen ilk veriler ile basın yayın kuruluşlarına yansıyan bilgilere göre İzmir’in farklı bölgelerinde bina göçmelerinin olduğu, çok sayıda yapıda ise ağır hasarların olduğu görülmektedir. Yine depremin deniz içinde meydan gelmesi nedeniyle de küçük bir tsunami’nin de meydana geldiği anlaşılmaktadır. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır ifade ettiğimiz üzere, ülkemiz aktif fay hatları/zonları üzerinde yer alan yapılar başta olmak üzere fay zonlarının üstünün “fay yasası “ çıkarılarak acilen boşaltılması, her bir kentin afet risklerine ilişkin planlarının çıkarılarak gerekli idari, hukuki, teknik, sosyal tedbirlerin alınması gereklidir. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, bölgeye bir heyet gönderilerek gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ayrıntılı raporumuz daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Bu haber toplam 564 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.