"Fiyat Etiketi Yönetmeliği"nde değişiklik yapıldı

"Fiyat Etiketi Yönetmeliği"nde değişiklik yapıldı
28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış olan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği"nde değişiklik yapıldı. 18 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre; satışa sunulan...

28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış olan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği"nde değişiklik yapıldı. 18 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre; satışa sunulan ürünlerin etiketlerinin üzerinde malın fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih ile Türkiye'de üretilen mallar için "Türk Malı" işareti de olacak.

Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nin 5. maddesine göre; raflarda satışa sunulan "malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması" zorunluluğu bulunuyordu. Yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı ve değişiklikler18 Eylül 2018 tarihli ve 30539 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliğe göre; etiketlerin üzerinde "malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih" ile "malın üretim yeri Türkiye olan ürünler için Bakanlıkça tespit edilen şekil, logo veya işaret"in koyulması da zorunlu hale getirildi.

Öte yandan, yürürlükteki Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde, zaman zaman tüketicilerin itirazlarına veya şikayetlerine neden olan raftaki malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki fark olması durumuna da açıklık getirildi. Yönetmeliğin 10. maddesine göre; "malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır" denilerek tüketicilerden yana uygulama getirildi.

Satışların tüketicilere Fiyat Etiketi Yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesiyle ilgili 13. maddede ise denetimlerin Bakanlık, belediyeler ve ilgili Odalar tarafından yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılması gerektiği bildiriliyor. Denetimlerde yönetmeliğe aykırı satış yapıldığının tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılığın, gereği yapılmak üzere aykırılığı yapanın merkezinin bulunduğu Valiliğe gönderilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Bu haber toplam 448 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.