FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı: “BÖLGEMİZİN 5 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR”

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı: “BÖLGEMİZİN 5 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR”
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nda pandemi döneminde Odanın yaptığı çalışmalar, yürütülen lobi faaliyetleri ve projeler ele alındı.FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi...

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nda pandemi döneminde Odanın yaptığı çalışmalar, yürütülen lobi faaliyetleri ve projeler ele alındı.

FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından bölgenin değerlerine sahip çıkmak amacıyla coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çıralı, “Seydiler Kilimi’ni, Odamızın da desteği ile Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ile Odamızın girişimleriyle alınan Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini ve Kaya İnciri takip etti. Odamızın öncülüğünde yürütülen çalışmalarla bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var.” şeklinde konuştu.

Her yıl iki kez düzenlenen ve bu yıl ilki 24 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen FTSO’nun Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın ikincisi Likya Toplantı Salonu’nda yapıldı. Online katılımlı da olan toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, özelikle pandemi döneminde Odanın yaptığı çalışmalar, yürütülen lobi faaliyetleri ve projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. 2020 yılı mart ayından itibaren etkili olan küresel salgın nedeniyle bölge ekonomisinin her anlamda zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Osman Çıralı, “Yaklaşık 1.5 yıldır devam eden salgının önlenmesi için alınan yoğun tedbirler ve kapanmalar döneminde bölgemizdeki ticari hayat neredeyse durma noktasına geldi. 1 Haziran’da başlayan normalleşme dönemi ve aşı ile birlikte yeni bir döneme girdik. Turizm sezonu da bu gelişmelere bağlı olarak geç başladı. Turizmde hareketlenme beklerken, İngiltere’nin, ülkemizi kırmızı listeden çıkarmaması nedeniyle 2021 yaz sezonu bölgemiz için tam bir hayal kırıklığı oldu. Yaz aylarında İngiltere pazarından beklenen yaklaşık 1.5 milyon turist bölgemize gelemedi. İç pazara yöneldik, bu kez de bölgemizde üst üste çıkan yangınlar turizmi olumsuz etkiledi. Neyse ki Fethiye ve Seydikemer’de çıkan yangınlara halkımızın da desteğiyle acil müdahale edildi ve yangınlar çok büyümeden söndürüldü. Ancak tüm girişimlerimize rağmen bölgemiz afet bölgesi dışında kaldı.

Üst üste yaşanan bu gelişmeler nedeniyle, 2021 sezonu kısıtlamalardan etkilenmeyen birkaç sektör hariç turizm başta olmak üzere tüm üyelerimiz için kayıp bir yıl oldu derken, 17 Eylül Cuma akşamı İngiltere’den gelen haberle bir nebze de olsa rahatladık. İngiltere, ülkemizi kırmızı listeden çıkardı. Bu sezonun Kasım ayı sonuna kadar uzayacağı anlamına geliyor ki bu bölgemiz için yaz sezonu kadar olmasa da iş ve hareketlilik demek.

BABADAĞ TELEFERİK

Küresel salgına rağmen devam eden Odamızın prestij projesi Babadağ Teleferik Projesi tamamlanarak, Haziran ayı itibariyle hizmete açıldı. Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı. Fethiye’nin 25 yıllık rüyası Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 15 dakikada 1900 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor. Babadağ Teleferik’in gerçekleşmesi için bugüne kadar yanımızda olan, emek veren, hizmetine girmesi için çalışan bizlere inanarak destek veren; üyelerimiz başta olmak üzere, geçmiş Oda meclis üyelerimize, mülki amirlerimiz kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, merkezi ve yereldeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, paydaşlarımıza, Bakanlarımıza, hükümetimize Odamız Yönetim Kurulu ve Meclisimiz adına şükranlarımızı sunuyorum.

Babadağ teleferik, Fethiye’de turizmi 12 aya çıkarma hedefine ulaşılmasına da önemli katkı yapacak. Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen, adrenalin tutkunu yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Babadağ, 2018 ve 2019 yıllarında her yıl uçuş rakamlarını artırarak bölge ekonomisine de önemli katkı sağladı.

2021’DE 119 BİN 446 KİŞİ BABADAĞ’DAN YAMAÇ PARAŞÜTÜYLE UÇTU

2020 Mart ayından itibaren ülkemizde etkili olan Covid-19 salgını nedeniyle bir dönem uluslararası sınırların kapanmasına rağmen Babadağ, 2020 yılında da macera severlerin gözdesi olmaya devam etti. Yamaç paraşütü severleri bölgemizde Babadağ’da ağırlamaktan mutluluk duyduk.

Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan COVİD-19  salgınına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü ile uçuş yaptı.  Bu yıl ise 28 Eylül itibarıyla 104 bin 805’i tandem 14 bin 641’i single olmak üzere toplam 119 bin 446 kişi Babadağ’dan yamaç paraşütü atlayış yaptı” dedi.

“BÖLGEMİZİN 5 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR“

FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından bölgenin değerlerine sahip çıkmak amacıyla coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çıralı, “Seydiler Kilimi’ni, Odamızın da desteği ile Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ile Odamızın girişimleriyle alınan Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini ve Kaya İnciri takip etti. Odamızın öncülüğünde yürütülen çalışmalarla bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var.” şeklinde konuştu.

3 YILDA 8 PROJE

FTSO olarak üyelerin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgenin gelişimi amacıyla 3 yılda toplam 8 proje hazırlandığını ifade eden Osman Çıralı, yürütülen projeler ve gelinen aşamaları hakkında Meslek Komitesi üyelerine şu bilgileri aktardı:

“2018 yılında GEKA’ya başvuruda bulunduğumuz ‘Hedef Dış Ticaret’ projesi kapsamında 13-17 Mayıs 2019 tarihlerinde Odamızda eğitim verildi. 21 katılımcı, 40 saat süren 5 günlük eğitim sonunda katılım sertifikası aldı.

'Hedef Dış Ticaret' projesinin ardından GEKA 2019 Teknik Destek Programı kapsamında, ‘Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor’ projemiz de GEKA’dan hibe aldı. Proje ile ihracatçı firmalarımız ve ihracat potansiyeli olan firmalarımızın çalışanlarını kapsayan, ihracatta pazarlama ile satış stratejilerine ilişkin 8 saat eğitim verildi. Danışmanlık desteği kapsamında ise firmaların ihtiyaçlarına, eksikliklerine ve ihracat hedeflerine yönelik birebir danışmanlık sağlandı.

GEKA 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında Odamızın “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesi,  Ocak 2020’de hibe almaya hak kazandı. Toplam proje bedeli 153.454 TL ve yüzde 100’ü GEKA destekli.

Odamız öncülüğünde yürütülen Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar, girişimlerimizle hız kazandı. Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1200 dönümlük arazi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun bulundu. 400 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.

Odamızın “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi de GEKA’dan yaklaşık 50 bin TL hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıyan noktalar belirlenerek eko turizm rotaları oluşturulacak.

Başta üyelerimiz olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’de faaliyet gösteren firmaların dijital pazarda yer almaları hedefiyle hazırladığımız ‘Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi’ Projesi de GEKA’dan 2020 yılında 25 bin TL hibe desteği aldığımız proje kapsamındaki eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdik.

GEKA’dan onay alan bir başka projemiz “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” projemiz de devam ediyor. Projemizle, Fethiyemizin dalış turizminde Türkiye'de ve dünyada bir çekim noktası olması hedefliyoruz.

Yine GEKA’dan 2020 fizibilite desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan 'Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu’ projemizin toplam bütçesi yaklaşık 180 bin TL. Proje bütçesinin yüzde 90’ı GEKA’dan sağlanan mali destekle karşılanıyor.

Bu haber toplam 556 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.