Hasan Telli

Hasan Telli

Geçerli mi Geçersiz mi?

Geçerli mi Geçersiz mi?

24 Haziran seçimleri sona erdi ama hala Muğla’da milletvekili dağılımı seçim kurumu tarafından netleştirilemedi. Oyların ilk sayımının ardından AK Parti 2 CHP 4 İyi Parti 1 milletvekili çıkarmaya yetecek oy almıştı. Ancak il genlinde 14 binin üzerinde geçersiz oy kullanılması herkesin dikkatini çekmişti. AK Parti 13 ilçe başkanı ve MHP 13 İlçe başkanı ilçe seçim kurumlarına itirazda bulunarak oyların yeniden sayılmasını istedi. 13 ilçe seçim kurulundan 7 si itirazları kabul ederek sayıma başladı. Peki bu oylar neye göre geçersiz yada geçerli?

***

Oyların nasıl kullanacağıyla ilgili YSK günler öncesinden şablonlar yayınlayarak seçmenleri bilinçlendirmeye çalıştı ama Muğla’da bile anlayan 14 binin üzerinde insan var. umarım oyları sayanlar biliyordur. Bilmeyenler varsa kısaca hatırlatalım.

***

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran tarihindeki seçimlere ilişkin örnek oy pusulaları yayınladı. Örnek pusulalarda hangi durumlarda oyun geçerli ya da geçersiz olacağı gösteriliyor.

*İttifak unvanı bölümüne mührün basılması halinde, oy ittifakın oyu sayılır.

*İttifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana basılan mühür kabul edilir ve oy o partiye yazılır.

*İttifak içerisinde bir siyasi partiye basılan mühür geçerli sayılır. Oy o partiye sayılır.

*Başka bir parti veya ittifak alanı dışına taşırmamak kaydıyla siyasi parti alanına birden çok mühür basılması halinde oy geçersiz sayılmaz, oy ittifakın ortak oyu sayılır.

*Bir siyasi parti alanına basılan mühür, mührün alanlarını belirleyen çizgileri geçerse oy diğer partilerin alanına girmediği için geçerli sayılır.

*Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan mühür, mührün alanlarını taşarsa oy geçerli sayılır.

*İttifak alanı içerisinde yer alan bir siyasi parti alanına birden fazla mühür basılırsa oy geçerli kabul edilir.

*İttifak alanı içerisinde yer alan bir siyasi parti alanına parti çizgileri içinde birden fazla mühür basılırsa oy geçerli sayılır.

*İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduğu belirlenemeyen ancak ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyuna yazılır.

*İttifak alanı içerisinde, hem siyasi partiye hem de ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy o partiye yazılır.

*İttifak alanı içerisinde, hem siyasi partiye hem de ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy o partiye yazılır.

*İttifak alanı içerisinde birden fazla partiye ve ittifak unvanı bölümüne basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyu sayılır.

*Bir siyasi parti, ittifak alnında mührün alanlarını ayıran çizgili bölgeye basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy o partiye yazılır.

*İttifak alanı içerisinde bir siyasi partiye ayrılan alana taşacak şekilde basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyu kabul edilir.

*Aynı ittifak içerisinde yer almayan birden fazla partiye basılan mühür oyu geçersiz kılar.

*Birden fazla ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılar.

*İttifak alanı içerisinde bir partiye ve ittifak alanı dışında basılan bir partiye basılan mühür oyu geçersiz kılar.

*Bir siyasi parti içerisine basılan ve diğer bir partinin alanına geçen mühür oyu geçersiz kılar.

***

Bunları bilmeyen yada bu konuya hakim olmayanların sandık başlarında görevlendirenler şimdilerde geçerli-geçersiz oylar tartışmasına girdi. Umarım bir sonraki seçimde sandık başında görev yapacak partililerine iyi bir eğitim verirlerde sonrasında oyların geçerliliği yada geçersiz olması konusunda bu kadar telaşa düşmezler. Eğitim her yerde olduğu gibi burada da şart. Eğitim yaptık diyerek sosyal medyada fotoğraf paylaşmakla olmuyor demek ki!

Bu yazı toplam 1224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR