GELENEKSEL MUĞLA ZERDESİ

GELENEKSEL MUĞLA ZERDESİ
Düğünlerimizin en önemli tatlılarından birisidir Zerde. Muğla merkez ve Merkeze yakın ilçeler de yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde zerdeçal ile yapılan...

Düğünlerimizin en önemli tatlılarından birisidir Zerde. Muğla merkez ve Merkeze yakın ilçeler de yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde zerdeçal ile yapılan zerde tatlısı altın sarısı renktedir. Muğla mutfağında tatlılarda zerdeçal kullanımı bulunmamaktadır. Bu nedenle bizim zerde tatlımız beyaz renktedir. Başka illerden bizim tatlımızı ayıran en önemli özellik tatlının yapımı sırasında damla sakızı kullanılmasıdır. Tatlı piştikten sonra tabaklara dökülmeden önce, her tabağın dibine dövülmüş karanfil serpilir. Damla sakızı ve dövülmüş Karanfil Muğla zerdesi nin en önemli püf noktasıdır.

Düğün yemeği Muğla'da, gruplar halinde yuvarlak siniler üzerinde yenir.

Herkes yemekleri aynı kaptan yer ve sadece kaşıkla yenir. Düğün yemeklerinde çatal kullanılmaz.

Yemekler yendikten sonra sıra zerde tatlısına gelir. Gelir ama, o an en heyecanlı ve lezzetli andır. Masada sadece bir tabak pilav ve bir tabak zerde kalmıştır. Zerde, pilav tabağının üzerine kapatılır. Herkes kaşığını daldırarak yer. Ortada kalan son parça kimin tarafına devrilirse kahkahalarla “ bir sonraki düğün sizin evde olacak gari” denir ve niyetler tutulur.

Düğün yemekleri masaya geldiğinde Zerde tatlısı en son yendiği için masanın en köşesinde tutulur. Başka masalarda oturanlar muziplik olsun diye kimseye belli etmeden zerde tatlısını çalarlar. Masasından zerde tatlısını çaldıran grup tekrar zerde siparişi vermek zorunda kalır. Buna düğünlerde” zerde çalma” denir.

Zerde Sadece bir tatlı değildir. Zerde, aynı zamanda bir kültürdür.

Kültürümüzün bizden sonraki nesillere devam etmesi dileklerimle…

ZERDE TARİFİ:

Malzemeler

1 Su bardağı pirinç

2 su bardağı toz şeker

10 Bardak su

Dövülmüş karanfil

Damla sakızı

Not: Geleneksel zerde tatlısında nişasta kullanılmaz.

Yapılışı:

1 bardak pirinç 10 bardak su ile tencerede kaynatılır.

Toz şeker ilave edilir.

Pirinçler yumuşadıktan sonra damla sakızı ilave edilip kaynatılır. Kıvama gelmesi sağlanır.

Diğer yandan tabakların dibine dövülmüş Karanfil serpilir.

Kıvama gelen zerde tatlısı, dövülmüş karanfil serpilen tabaklara sıcak halde dökülür.

Afiyet olsun

Bu haber toplam 6572 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.