GELENEKSEL TARIMDA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

GELENEKSEL TARIMDA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesine yerleşerek sürdürülebilir, geleneksel ve ilaçsız tarım hayalini gerçekleştiren 52 yaşındaki Kadın Girişimci Selda Akman kurduğu Göcek Atelier markasının yolculuğunu...

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesine yerleşerek sürdürülebilir, geleneksel ve ilaçsız tarım hayalini gerçekleştiren 52 yaşındaki Kadın Girişimci Selda Akman kurduğu Göcek Atelier markasının yolculuğunu gazetemize anlattı.

Beritan Yücel

1990 yılında eşiyle birlikte Ankara’dan Fethiye’nin Göcek Mahallesine yerleşen 52 yaşındaki Selda Akman çok uzun zamandır hayalini kurduğu Göcek Atelier markasını kurdu. Selda Akman, Göcek’te bir hayat ve aile kurduğunu, üretmeyi çok sevdiğini söyledi.

Göcek’te yaşamanın iyi gıda tüketmek için bir fırsat olduğunu söyleyen Girişimci Selda Akman, herkes için sürdürülebilir, geleneksel, ilaçsız ve doğaya saygılı tarımın ulaşılabilir olmasını hayal ettiğini dile getirdi.

“UZUN ZAMANDIR KURDUĞUM BİR HAYALDİ”

Göcek’in toprağının zenginliğini diğer insanlarla paylaşma düşüncesinin zamanla büyüdüğünü ve Göcek Atelier markasının doğduğunu söyleyen Selda Akman, “Göcek Atelier, benim çok uzun zamandır kurduğum bir hayaldi. Büyük şehirlerden gelen misafirlerimize hediye olarak bahçemizin zeytinyağını, portakal reçelini, ilaçsız misket limonlarını veriyordum. Göcek’in toprağının zenginliğini diğer insanlarla paylaşma düşüncesi zamanla büyüdü ve Göcek Atelier doğdu. Zeytinyağından, tam buğdaylı ekşi mayalı ekmeğe, baklagillerden meyvelere uzanan geniş bir portföyümüz var” dedi.

“15 SENEDİR TOPRAĞIN, BAHÇENİN, BİTKİLERİN İÇİNDEYİM”

Kızlarının eğitimleri sebebiyle düzenli bir işte çalışma şansı olmadığını dile getiren Selda Akman, boş zamanlarını bahçede çalışarak geçirmeye başladığını ve zaman geçirdikçe topraktan, üretimden büyük keyif aldığını ifade etti. Selda Akman, “Toprağa olan sevdam beni 2014’te Fethiye MYO Peyzaj ve Süs Bitkileri mezunu yaptı. Hatta gururla söyleyebilirim ki bölüm 1.’si olarak diploma aldım. Biraz amatör ve doğaçlama bir şekilde sürdürülebilir, geleneksel ve doğaya saygılı tarıma kafayı takmışken, kitaplarla ve derslerle işin tekniğine dalıverdim. 15 senedir toprağın, bahçenin, bitkilerin içindeyim” şeklinde konuştu.

YAPTIKLARI İLHAM OLDU

Komşularının ilk etapta girişimini biraz garipsediklerini dile getiren Girişimci Selda Akman, zamanla onlarada ilham olduğunu, uzun zamandır dokunmadıkları tarlalarına döndüklerini ifade etti. Eşinin ve kızlarının kendisine çok destek olduklarını söyleyen Selda Akman, “Küçük kızım lise sınavına hazırlanırken ben de onunla birlikte matematik çalışıyordum. Abim ve ablam da, Gıda Mühendisi ve akademisyen oldukları için, bana hem bilgi hem de fidan ve tohum kaynağı oldular. Komşularımınsa ilk etapta bu girişimimi biraz garipsediğini söyleyebiliriz. Ancak ne güzel ki, onlar da benim yaptıklarımdan ilham alıp uzun zamandır dokunmadıkları tarlalarına döndüler. Hatta inanır mısınız, şimdi Göcek’teki havuzlu villaların bahçesinde dahi, bir kümes ve ufak bir ekim dikim alanı görmek mümkün” dedi.

“DOĞA VE TOPRAK NE KADAR VERDİYSE O KADAR”

Kurduğu bu girişimi, her gün daha fazlasını üretmeyi hedefleyen bir şirket gibi görmediğini ifade eden Selda Akman, “Yola çıkarken ‘doğa ve toprak ne kadar verdiyse o kadar’ felsefesini benimsedim, bunu her zaman sürdüreceğim. İnsanları iyi gıdalar, ürünler ile buluştururken sürdürülebilir, temiz ve ilaçsız tarımın önemini anlatmaya devam edeceğim. Bence bu hepimizin koruması ve savunması gereken bir değer. Dışardan nasıl görünüyor bilmiyorum ama üretim de, araştırma da, pazarlama da, satış da, kalite-kontrolde siz olunca pek kolay olmuyor. Ben çok şanslıydım ki kızlarım satış ve pazarlama konusunda bana her zaman destek oldular” şeklinde konuştu.

Kadın girişimcilere tavsiye olarak yanlarında onları destekleyen, eksiklerini söyleyen birilerini almalarını öneren Selda Akman, “İşin tekniğini öğrenmelerini öneririm. Öyle bir dönemdeyiz ki, internette milyonlarca ücretsiz kurs ve ders var. Boş zamanlarında kendilerini bunlarla besleyip, zenginleştirebilirler. Son olarak da, diğer kadın girişimleriyle iletişimde kalmalarını ve karşılıklı bilgi-deneyim paylaşımını aktif tutmalarını tavsiye ederim” dedi.

Girişimci Selda Akman son olarak atıkların geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık oluşturmak adına şu ifadeleri kullandı:

“Yerel, sürdürülebilir ve doğaya saygılı da olsa, her alışverişimiz dünyaya atık ve çöp olarak geri dönüyor. Ambalaj atıklarını geri ve ileri dönüşüm ile gıda atıklarınızı da kompost olarak değerlendirebilirsiniz. Bunun gibi birçok basit ama faydalı öneriyi @gocekatelier sayfamızda paylaşıyoruz. Bizi takip edip, geri-ileri dönüşüm, kompost ve sürdürülebilir hayat konusunda önerileri siz de deneyebilirsiniz”

Bu haber toplam 537 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.