Gelirler Muğla’da kalsın…

Gelirler Muğla’da kalsın…
Muğla deniz, kum ve güneş turizmden kazındığı kadar müzeler ve ören yerlerinden de gelir elde ediyor. Ancak elde edilen gelirler Muğla’da kalmıyor....

Muğla deniz, kum ve güneş turizmden kazındığı kadar müzeler ve ören yerlerinden de gelir elde ediyor. Ancak elde edilen gelirler Muğla’da kalmıyor. 2015 yılında Muğla’da ki müze ve ören yerlerinden 6 milyon 300 bin lira gelir elde edildi. 2015 yılında Muğla’da ki müzeler ve ören yerleri için 2,5 milyon liraödenek gönderildi. Yani sizin anlayacağınız ören yerlerinin ayağa kaldırılması için gönderilen para kazanılan paranın yarısı dahi değil…

Dünya turizm örgütünün verilerine göre dünya üzerinde her yıl 250 milyon kişi ülkeler arası ziyaret yapıyor. Bunu karşılığında 1 trilyon dolar harcama yapıyor. Peki Muğla olarak 250 milyon turistten Muğla’da ki müze ve ören yerlerine kaç kişi geliyor? Söyliyeyim.  Muğla’da ki müzeler ve ören yerlerini 856 bin kişi ziyaret ediyor. 856 bin kişinin nereden baksanız 300 binini yerli turistler oluşturuyor.  Yani bizim müzelerimizi ve ören yerlerimizi yaklaşık 550 bin yabancı turist ziyaret ediyor. Başka bir değişle ülkeler arası müze ve ören yerlerini gezen 250 milyon kişiden 550 bin kişiyi ağırlıyoruz…

Bu rakama baktığınız zaman müzelerimize ve ören yerlerimize gelenlerin sayısı devede kulak bile değil. Onlarca Ören yerimiz var. Bunların büyük bölümü atıl vaziyette. 14 ya da 15 ören yerimiz ayağa kaldırılmak için uğraşılıyor. Bu ören yerlerimizin ayağa kaldırılamayışının tek sebebi yeterli derecede ödenek verilmemesidir.  Yeterli ödenek sağlanmadığı için ören yerlerimiz bir türlü ayağa kaldırılamıyor.  Hani derler ya iğneyle kuyu kazmak. İşte bizim ören yerlerimizin de durumu bu. Yılda 6 milyon 300 bin lira gelir elde ediliyor…

Muğla’nın müzelerinden ve ören yerlerinden elde edilen yıllak yaklaşık 6 milyon 300 bin liralık gelirin tamamı birkaç yıl ören yerlerine ödenek olarak ayrılsa olmaz mı? İşta o zaman 10 yılda ayağa kaldırılacak olan ören yerlerimiz 2 ya da 3 yılda ayağa kalkar. 14 ören yerinden 6 milyon 300 bin lira kazanıyor ise 30-35 ören yerinden kazanacağımız geliri siz düşünün. Muğla’nın müzelerinden ve ören yerlerinden kazanılan paralar Muğla’da kalsın. En azından yeni ören yerlerimiz ayağa kaldırılana kadar…

Muğla’nın kaderi bu olsa gerek. Turizmde, tarımda, madencilikte çok ciddi gelir elde ediyor. Ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.  Nedense ülke ekonomisine o kadar katkı yaparken geri döşünüm maalesef aynı oranda olmuyor. Muğla’nın kazandığı paralar başka illere yatırım olarak gidiyor. Her ile ülke ekonomisine yaptığı katkının yarısı kadar geri dönüşüm olsa inanın Muğla’nın sırtı yere gelmez. Ama maalesef böyle olmuyor…

Burada en böyük görev Muğla’nın 6 milletvekiline düşüyor. Muğla’nın 6 milletvekili Muğla için bir araya gelirler ise bu iş olabilir. Bunun için milletvekillerinin bir araya gelmesi lazım. En azından 6 milletvekilimiz Muğla için bir araya gelip bir şeyler yapmış olurlar. Böylelikle bir ilke imza da atmış olurlar. Hani 6 milletvekilinin bir araya gelip ortak bir şeyler yapması hayal diyebilirsiniz. Kimbilir belki bir hayal gerçek olur. Ellerini taşın altına koyarlar…

Hazır söz turizmden ve ören yerlerinden açılmışken aklıma geldi. Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk Ocak ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanının Muğla’ya geleceğini söylemişti. Bakan bey Bodrum’da, Marmaris ve Fethiye’de sektörün sorunlarını yerinde dinleyecekti.  Ocak ayının bitmesine 4 gün kaldı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanının Muğla’ya gelip gelmeyeceği hala meçhul. Sezon başlayınca ya da sezon ortasında Muğla’nın turizm ilçelerine gelmesine gerek yok. Önemli olan sezon başlamadan önce sektörün sorunlarını belirlenip çözüm üretilmesidir…

Bu haber toplam 499 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.