GİRGİN’DEN ÇAĞRI: “SULAMA KANALLARI DSİ’YE DEVREDİLSİN”

GİRGİN’DEN ÇAĞRI:  “SULAMA KANALLARI DSİ’YE DEVREDİLSİN”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de yaptığı konuşmada “Muğla Büyükşehir statüsü kazandığı zaman, ilimizde 2014 yılına kadar inşa edilmiş sulama tesisleri sahipsiz kalmıştır” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na...

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de yaptığı konuşmada “Muğla Büyükşehir statüsü kazandığı zaman, ilimizde 2014 yılına kadar inşa edilmiş sulama tesisleri sahipsiz kalmıştır” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na “Üreticilerin mağdur olmaması, bütünlüğün sağlanması ve su kaynaklarının kontrollü kullanımı açısından tarımsal sulama tesislerinin Devlet Su İşlerine devredilmesi için bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

Konu hakkında yazılı soru önergesi de verdiklerini söyleyen Girgin sulama tesislerinin bir kısmının ekonomik ömrünü tamamladığı için kullanılamadığını, birçoğunun da yerine yeniden inşa edilmesi veya modernize edilmesi gerektiğini belirtti. Girgin konuyla ilgili şunları söyledi : “Muğla İlimiz genelinde, 1950 yıllarından 2014 yılına kadar ki zaman zarfında inşa edilmiş 450 bin metre Açık, 150 bin metre uzunluğunda kapalı sistem sulama kanalı bulunmaktadır. Bu kanalların birçoğu kırsal mahallelerimizde olmak üzere toplam 139 mahallede yaklaşık 17 bin dekar alanı sulamak için tesis edilmiştir. Söz konusu sulama tesislerinin bir kısmı ekonomik ömrünü tamamlamış olup kullanılamamakta, birçoğu da yerine yeniden inşa edilmesi veya modernize edilmesi gerekli hale gelmiştir. Mevcut durumlarıyla, çok fazla su kayıplarına neden olması, yeterli alanı sulayamaması, yeterli çiftçinin yararlanamaması nedeniyle ekonomik olarak kayıplara neden olmaktadır. Projelerin planlı, etkili ve ekonomik olabilmesi için ve su kaynağının etkin kullanılabilmesi amacıyla; sulama tesislerinin tarımsal ürün desenleri belirlenip, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlandıktan sonra modern tesislerin yapılması ve bu iş ve işlemlerin aynı bakanlık altında toplanması gerekmektedir.”

ÜRETİCİLER MUHATAP BULAMIYOR”

DSİ'nin yeni yaptığı tesisleri ile birlikte il özel idaresi zamanından kalan eski tesislerin kullanılmamaya başlandığını belirten Girgin, “Örneğin yer altı sularından faydalanan Muğla ili yatağan ilçesi Bozüyük ve Gökpınar gibi mahallelerde de sulama tesisi atıl duruma kalmış olup kullanılmamaktadır” dedi.

Girgin, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelenin daha da önem kazandığı bu dönemde sulama tesislerinin durumu ile ilgili acil bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Tarımsal ürün deseninin oluşturulması, arazi toplulaştırma, tarla içi geliştirme hizmetleri ve sulamanın Tarım ve Orman Bakanlığı marifetiyle yapılması gerektiğinin önemini belirten CHP Muğla Milletvekili Girgin, bütünlüğün sağlanması bakımından su tesislerinin DSİ’ye devri yapılması noktasında bakanlığı göreve çağırdı.

“SULAMA TESİSLERİ SAHİPSİZ KALDI”

Muğla’nın Büyükşehir statüsü kazanmasıyla 2014 yılına kadar  inşa edilmiş sulama tesislerinin sahipsiz kaldığını söyleyen Girgin, “1 Haziran 2018 tarihinde de sulama birliklerinin başına kayyum atanmış ve DSİ'nin kontrolüne verilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen sulama tesislerinin işletme, bakım-onarım ve yenilenmesi vb hususlarda hüküm bulunmakta olup, DSİ marifeti ile yapılmamış sulama tesisleri ile ilgili hüküm bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“MAĞDURİYET BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN GİDERİLİYOR”

Girgin şöyle devam etti: "Muğla Büyükşehir Belediyemiz tarımı destekleme kapsamında ve üretici mağduriyetlerini biraz olsun önlemek için bu zamana kadar söz konusu tesislerde bakım-onarım ve temizlik faaliyetlerinde bulunmuş olup, söz konusu çalışmalara ara vermeden devam etmektedir. Ancak 6360 sayılı sayılı on  dört ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi yedi ilçe kurulmasına dair yasada sulama suyu hizmetlerine yönelik görev tanımına yer verilmemesi, belediye başkanlığımıza ‘devir tasfiye ve paylaştırma komisyonu’ tarafından herhangi bir tesis devir edilmemesi ve bütçe imkânları nedeniyle yeni sulama kanalı tesis edilmesine veya mevcut tesisin yenilenmesine dair taleplere olumlu yanıt verememektedir. Kuruluş yılı olan 2014’ten günümüze kadar, Belediye Başkanlığımıza Tarımsal faaliyetlerle uğraşan, üretim yapan, bu zamana kadar sulama tesislerinden fayda sağlayan üreticiler için mağduriyet oluşmuş ve çözüm için üreticiler muhatap kurum bulamamıştır.”

Girgin, Tarım ve Orman Bakanlığına şu soruları yöneltti:

“Tarımsal ürün deseninin oluşturulması, arazi toplulaştırma, tarla içi geliştirme hizmetleri ve sulamanın Bakanlığınızca yapılması için bir çalışmanız var mı? Bütünlüğün sağlanması bakımından ve su kaynaklarının kontrollü kullanımı açısından tarımsal sulama tesislerinin Devlet Su İşleri’ne devredilmesi için bir çalışmanız var mıdır?”

Bu haber toplam 232 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.