Görme Engelliler İçin Muğla’da İlk Spor Kulübü Kuruldu

Görme Engelliler İçin Muğla’da İlk Spor Kulübü Kuruldu
Kamuoyunda sivil toplum çalışmalarıyla bilinen ve yakından takip ettiği Türkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneği,  görme engelliler spor...

Kamuoyunda sivil toplum çalışmalarıyla bilinen ve yakından takip ettiği Türkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneği,  görme engelliler spor branşını tescil ettirerek Muğla’da görme engelliler için kurulan ilk spor kulübü olma unvanına sahip oldu.

Muğla'da görme engellilerin spora yönlendirilmesi ve çeşitli spor dallarında görme engellilerin sosyal hayata kazandırılması amacıyla faaliyet gösterecek dernek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden görme engelliler spor branşını tescil ettirerek Muğla’da kurulan ilk görme engelliler spor kulübü olma unvanına sahip oldu.

Görme Engelliler İçin Muğla’da İlk Spor Kulübü Kuruldu

Görme Engelliler Spor İle Engelleri Aşacak

Kısa adı TURKESK olan Turkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneği sayesinde görme engelliler birçok spor branşında mücadele edebilecek. Spor ile engelleri aşacak olan görme engelliler, hayatın birçok alanında olduğu gibi bu alanda da kendilerini kanıtlamak için mücadele edecek.

TURKESK Başkanı İlker Çukur; "Kulübün kurulmasındaki amaç, hayatın her alanında olduğu gibi görme engellilerin spor alanında da faaliyetlerde bulunmasını sağlamaktır. Kulübümüzün amacı gerek gençlerin gelişimini sağlamak, gerek evde kapalı kalan; aileleri tarafından dışarı çıkartılmayan görme engellileri bu faaliyetlere dahil edip toplumda entegre olmalarını sağlamak, özgüvenlerini arttırmaktır. İnanıyorum ki, ulusal ve uluslararası müsabakalarda derece alacağız. Elimizde bu potansiyele uygun, inançlı görme engelli kardeşlerimiz var" dedi.

TURKESK Başkanı İlke Çukur amaçlarının Muğla’daki tüm engellilere ulaşmak olduğunu belirterek, Muğla’lı engellilere ulaştıktan sonra onları farklı spor dallarına yönlendireceklerini ve milli takıma sporcu yetiştireceklerini söyledi. Çukur, “Engellerin kalmadığı, sıkıntıların sona erdiği bir Muğla için çalışacağız. Engelli kardeşlerimizin sıkıntılarını bir nebze de ortadan kaldırmak için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Önümüzdeki süreçte de engellilerimizin hayatlarına olumlu etki edecek projelerimiz var. İnşallah onları hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İlk Sportif Faaliyetler 2014 Yılında Başladı

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonun faaliyetlerine katılacak olan TURKESK 7 branşta faaliyet gösterecek. Ferdi sporlarda yüzme, atletizm, satranç, halter ve judo olmak üzere 5; goalball, futsal ve B1 futbol olmak üzere 3 takım sporu ile toplamda 7 branşta yurt içinde ki turnuvalara katılacak. 1980’de kurulan Federasyon Muğla’da 2014 yılına kadar aktif sporcu ve kulüp bulunmamaktaydı. Muğla’da İlk çalışmaları İstanbul’da faaliyet gösteren Bakırköy Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübünde sporcu olan Metin Erat hem kulübünü hem de Muğla’yı temsil eden ilk sporcu olarak biliniyor. Çeşitli derneklerde yönetim kurulu üyeliği yapmış olan Metin Erat bir taraftan sivil toplum çalışmalarında ortaya koyduğu projeler ve hizmetlerle kendini göstermeye başladı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunun teşviki ve çeşitli ilerdeki engelli spor kulüplerin destekleriyle 2014 yılından itibaren görme engellilerin spora kazandırılması konusunda ilk adımlar atılmaya başlandı. Federasyon İl Temsilcisi olduktan sonra 2016 yılında Türkiye Satranç Şampiyonasında 6 sporcuyla ilk kez Muğla’yı temsil ettiler. Aynı yıl Antalya’da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonasında Hediye Eryılmaz Türkiye 1.’si olmuştu.

Fethiye Belediye Spor Kulübü Engelli Sporuna Öncülük Etti

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Muğla İl Temsilcisi Metin Erat’ın girişimleriyle Fethiye Belediyesi Spor Kulübünün o dönemki başkanı Mustafa Ferizcan’ın destekleriyle kulübün bünyesinde görme engelliler branşı açıldı.  Satranç dalında Türkiye derecesi alan sporcular 2017-2019 yılları arasında 3 kez şampiyonaya katıldı. Sporcu yetiştiren kulüp bugün 12 görme engelli sporcusu bulunmakta.

Bu haber toplam 742 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.