Mustafa İnci

Mustafa İnci

Görünen köy kılavuz istemez…

Görünen köy kılavuz istemez…

Muğla’lı turizmci sezon başlamadan enseyi karartmıştı. Sonuçta haklılar. Turizmin iyi gitmediği kesin. Böyle devam eder ise sadece 2017 sezonu değil 2018 sezonu dahi ciddi anlamda sıkıntılı olacaktır. Avrupa ile ipler gelirdi. Kim haklı kim haksız ben işin orasında değilim. Beni düşündüren Muğla turizmi. Muğla ekonomisi. Muğla turizmi kötü gitti mi Muğla’nın ekonomisi de kötü demektir. Çünkü her şey bir birine zincirleme bağlı…

Önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Muğla’daydı. Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte 16 Nisan referandumunda Muğla’lılardan oy istemeye geldi. Bakan Nabi Avcı “Muğla'dan pek çok otel ve turizm işletmesinin de fuarda olduğunu dile getiren Avcı, "Türkiye stantlarına baktıkları zaman dediler ki 'Herhalde bu yılın onur konuğu ülke Türkiye.' Berlin'de o kadar etkili ve rağbet gören bir sunumumuz vardı. 2016'da turizmde bir dar boğaz yaşadık. Doğrudur ama çok şükür önümüzdeki yıllarda 2017'de dahil olmak üzere aldığımız tedbirlerle bunları hızla aşıyoruz. Rusya pazarı ciddi biçimde toparlanmaya başladı. Muğla için çok önemli İngiltere pazarında da çok olumlu gelişmeler var. İnşallah 2017, 2016'dan daha iyi olacak" dedi…

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın bu sözleri belki biraz olsun turizmciyi umutlandırmış olabilir. Umarım sayın bakanın dediği gibi Muğla turizminde 2017 sezonu 2016’dan daha iyi olur. Herkesin umudu bu yönde. Ancak görünen köy kılavuz istemez diye bir ata süzümüz vardır. Turizm tablosuna baktığımız zaman durum hiç iç açıcı değil. Somut adımlar atmadan iş alanla maşallahla bu işler olmaz diye düşünüyorum…

Umarım bu konuda ben yanılırım. Ama yanılacağımı pek sanmıyorum. 2016 turizm sezonu başlamadan önce turizmde en az yüzde 40 ile 45 arasında yabancı turist kaybımızın olacağını kaleme almıştım. O dönem bizim yetkililer sen felaket tellallığı yapıyorsun diye bana tepki göstermişti. Ve eklemişlerdi turizmde kayıp yüzde 25’i geçmez diye. 2016 yılının sonunda turizm Muğla’nın yabancı turist kaybı yüzde 45 olarak açıklanmıştı…

Peki 2017 turizm sezonunda Muğla’nın kaybı ne kadar olur? İşte orasını kestirmek gerçekten zor. Çünkü Avrupa ülkeleri ile anlaşma sağlayıp sağlayamayacağımız henüz belli değil. Avrupa’da yaşayan Türklerin turizm sezonunda tatillerini Muğla’da ya da Türkiye’de geçirip geçirmeyecekleri belli değil. Yeni turist pazarı olarak değerlendirilen Uzakdoğu ülkelerinden turist gelir mi gelmez mi belli değil. Bunların hepsi birer soru işareti…

Ancak şunu kesinlikle belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerginlikler devam ettiği sürece Muğla bölgesine Avrupa’dan gelen turist sayısında ciddi anlamda azalacaktır. Hatta 2016 turizm sezonunu mum ile arar hale gelebiliriz. Turist bir defa tatil tercihini değiştir mi bir daha o turistti kazanmak çok zor. Ve biz Muğla olarak sadece geçen sezon gelen turistlerin yüzde 45’ni kaybettik…

Aslında baktığınız zaman tek umut yerli turist. Eğer yerli turist gelmez ise Muğla turizminin tamamen bittiğinin işaretidir. Muğla bölgesine yerli turisttin gelmesi için tek çalışan kurum Bodrum Belediyesi ile Bodrum tanıtım Vakfı. Doğal olarak Bodrum için çalışıyorlar. Ne demişler komşuda pişer bize de düşür. Belki Bodrum’a gelen yerli turisttin bazıları da diğer ilçelerimize gelir. Buradan şunu da belirtmek isterim. Bodrum’a gelecek olan yerli turisttin mimarları Bodrum Belediyesi ile Bodrum tanıtım Vakfıdır. Yarın kimse sahiplenmeye çıkmasın…

Bu yazı toplam 1762 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa İnci Arşivi
SON YAZILAR