Güçlü Bağışıklık için Balık

Güçlü Bağışıklık için Balık
Av sezonun başlamasıyla birlikte balık çeşitleri tezgâhlarda yerini almaya başladı. Haftada en az iki kez balık tüketilmesiyle bağışıklık sisteminin...

Av sezonun başlamasıyla birlikte balık çeşitleri tezgâhlarda yerini almaya başladı. Haftada en az iki kez balık tüketilmesiyle bağışıklık sisteminin güçleneceğini söyleyen uzmanlar, yıllık balık tüketimimizin, dünya ortalamasının altında olduğunu belirtti.

Sonbahara girilmesiyle birlikte balık sezonunun bereketli görünmeye başladığını belirten balıkçılar, sevinçlerini, "Av yasağı kalkmasıyla uzun zaman sonra denize açıldık. Bol çeşitte balığa kavuşunca, tezgâhlarımız doldu ve renklendi. Emeğimizin karşılığını almaya başladık. Sağlık için herkesin en az haftada iki kez balık tüketmesi lazım!” diye dile getirdi.

SAĞLIĞA YARARLI

Diyetisyen Fehmi Gereme, insan sağlığı açısından balık tüketilmesinin faydaları hakkında,

"Ülke denizlerimizde bulunan balık çeşitleri, besin değerleri zengin olan balıklar. Sezonda daha sık balık yenmesi, kişiyi daha güçlü kılacaktır. Kişinin, haftada en az iki defa balık yemesi, olabilecek birçok hastalığa karşı bir önlem niteliği taşır. Kişi olarak yıllık balık tüketimimiz 8 kg civarında! Dünyada bu rakamın 16 kg kadar çıktığı ülkeler var. Üç tarafı denizle çevrili olan ülkemiz için tüketilen balık miktarı çok düşük!” şeklinde bir görüş belirtti.

DOĞAL GIDA BALIK

Diyetisyen Fehmi Gereme, balıktaki besin değeri ve yararları hakkında şu bilgileri verdi:

“Balık, en sağlıklı protein kaynağıdır. Ayrıca Omega 3, A Vitamini, B vitamini, K vitamini, İyot, Çinko, Fosfor gibi minarelleri bünyesinde barındırır. Büyük balık çeşitleri, Omega 3 yönünden daha zengindir. Tiroit hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olan balık, beyin ve göz gelişiminde de oldukça önemli katkı sağlar. Çoçuklarda büyümeyi ve gelişmeyi destekler. Anne ve babalar çocuklarının balık tüketmesine özen gösterirlerse balık yeme alışkanlığı kazandırmış olurlar. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, balığın düzenli tüketilmesiyle sağlanabilir. Dışardan alınacak vitaminler yerine, her gıdanın doğal yolla alınmasını öneriyoruz!”

BALIKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN

Balık alırken dikkat edilecek bazı konulara da değinen. Dyt. Fehmi Gereme, "Özellikle gözlerinin parlak, solungaçlarının taze ve kırmızı olması gerekir. Balıktan gelen kötü bir koku olmamalı! Pişirme yöntemi olarak, proteinin parçalanmaması açısından, kızartılması değil, fırında veya buğuda pişirilmesini öneririm. Balığın yanında mutlaka mevsime uygun bir salata tüketilmeli!” şeklinde uygun görüyorum." açıklamasında bulundu.

 

 

Bu haber toplam 632 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.