Güllük’ün Halası Nermin Tanyeri

Güllük’ün Halası Nermin Tanyeri
Muğla’nın Milas İlçesi Güllük Mahallesi’nde saklambaç oyunuyla başlayan 50 yıllık deniz ve balıkçılık macerasını gazetemize anlatan  Nermin Tanyeri(69), “Denizlerden emekli oldum” dedi.Sinem KorkmazMuğla’nın Milas...

Muğla’nın Milas İlçesi Güllük Mahallesi’nde saklambaç oyunuyla başlayan 50 yıllık deniz ve balıkçılık macerasını gazetemize anlatan  Nermin Tanyeri(69), “Denizlerden emekli oldum” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Milas İlçesi Güllük Mahallesi’nde yaşayan ve Güllük’ün Nermin Halası olarak tanınan Nermin Tanyeri(69), 12 yaşında abilerinden gizli tekneye saklanmasıyla başlayan balıkçılık hikayesini gazetemize anlattı. Tanyeri, “50 yıl hayatım denizlerde geçti, denizlerden emekli oldum” dedi.

“BENİM DİYEN ERKEK YAPAMAZ”

Küçük yaşlarında ağır işler yapmaya başladığını söyleyen Nermin Tanyeri “Güllük’ün halası Nermin Tanyeri’yim . Çay bahçesinde oturuyordum. Abimler balığa gidecekti. Okullar o zaman kapalıydı. Yavaşça gittim kayığın içine girdim, üzerime yorgan örttüm. Abimler denizde açılınca bir anda yorganın altından çıkarak ‘abilerim ben burdayım’ dedim. O günden sonra deniz maceram başladı. 15 yaşımda 16 metreden halat çekmeye başladım. Burada bir numaraydım. O zamanlar balıklarda ucuzdu, çoktu. İşimiz çok güzeldi. Sabaha karşı 3’te kalkıyorduk, balığa gidiyorduk. Çok güzel günlerim oldu denizde. Küçükken çok zor günler geçirdim. Belki inanırlar, belki inanmazlar bir kuru ekmekle gün geçiriyordum. Çok fakirdik gerçekten fakat zaman geçtikçe ilerledim, kendimi geliştirdim. 20 yıl büyük gemilerin halatlarını bağladım. 1980’lerde trafik kazası geçirdim biraz kuvvetten düştüm ama 50 yıl çalıştım bu denizlerde. Benim yaptığ ımı, ‘benim’ diyen erkek yapamaz. 2 metreden kollarımla av çektim. Balığın kralını ben yakaladım bu denizlerde. Kadınlar ağır iş yapamaz diyorlar. 50 yıl denizde çalıştım. Neymiş erkekler iş yaparmışta, kadınlar yapamazmış. Geçicekler o lafları. İşte kadın benim. Anasını ağlattım bu denizin” dedi

“GÜLLÜK’ÜN HALASI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Herkesin kendisine “hala” demesinden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Tanyeri, “Bütün Güllük tanır beni. Bir çift kıyafet ile büyüdüm ama sonradan kalkındım, işi kaptım. Para kazanmaya başladım, kendi sigortamı yatırdım. Çok fakirlikten geldiğim için insan halinden anlarım. Olmayana, olduğu kadar yetmeye çalıştım, elimden geldiğince herkese yardım ettim. Herkesin maddi manevi yanında olmaya çalıştım. Sonra Güllük’ün halası oldum. Dışarıdan gelenler ‘bizde sana hala diyebilir miyiz’ diyorlardı. Herkesin halasıyım ben, desinler tabi. Güllük’ün halası olmaktan gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“DENİZ BİZDE KARA SEVDA”

Hiç evlenmediğini söyleyen Güllük’ün Nermin Halası “Denizde her balıkçı gibi biz de çok badireler atlattık tabi. Denizde kaybettiğim arkadaşlarım oldu. Denizde çok boğulma tehlikesi yaşayan insanlar oldu, onları kurtardım. Deniz çok farklı bir olay. Sosyal hayatım 50 yıl hiç olmadı, hep denizdeydim. Denizlerden emekli oldum yani. Halatlarını bağladığımız bazı gemiler, ‘sabah 4’te yol alacağız’ diyorlardı. Nasıl sosyal hayatım olsun o saate kalkıp halat açmaya gidiyordum. Deniz bizde kara sevda. Hiç evlenmedim, evlenmeyi de düşünmedim. Ölene kadar annemle, babama baktım. Bir daha çıksalar gelseler yine bakarım. 200 tane sokak kedim var. Şimdilerde onlara bakıyorum. Sabah erken saatlerde kalkıyorum tüm kedilerimi besliyorum. Yine yardıma ihtiyacı olan biri varsa gerekli yerlerle görüşerek yardımcı olmaya çalışıyorum. Balıkçı olmasaydım başka bir meslek yapmak ister miydim diye düşünüyorum. Sanmıyorum, denizde çalışmaktan çok mutluydum” dedi.

Bu haber toplam 1636 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.