Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

GÜMÜŞ’ÜN KONUŞMASI “BİZ YİNE ADAYIZ” ODAKLIYDI

GÜMÜŞ’ÜN KONUŞMASI “BİZ YİNE ADAYIZ” ODAKLIYDI

Birkaç günlük aranın ardından tekrar merhaba.

Gazetelerimizin denetimleri, mensubu olduğumuz Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin yapılması planlanan genel kuruluna ilişkin prosedür işleri derken yazılarımıza bir süre ara verdik.

Bu haftaya, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün ‘Halka hesap verme’ adı altında basınla bir araya geldiği değerlendirme toplantısıyla başladık.

Yeni inşa edilen Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde düzenlenen toplantı vesilesiyle, temel atma töreninde bizzat bulunduğum tesisin, bitmiş haliyle siftahını da yapmış olduk.

Sadece kahvaltının düzenlendiği salonu görünce güzel bir tesis olduğunu gözlemledim. Umarım kentte önemli bir ihtiyaca karşılık verecektir.

Yoksa ciddi paralar aktarılmış birer beton yığını olarak anılmasını istemeyiz.

Şehrimize hayırlı olsun diyelim ve devam edelim.

31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde ikinci defa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Osman Gürün’ün geçen yıldaki çalışmalarını aktarmasının planlandığı toplantıda, Mürsel Alban dışında CHP’nin 3 Muğla Milletvekili ile İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve PM Üyesi Gizem Sayar Özcan da hazır bulundu.

Başkan Gürün konuşmasına başlamadan önce yaptığı takdim sırasında milletvekilleri Burak Erbay ve Süleyman Girgin’in ismini söyleyip, Suat Özcan’ın adını o an için unutup, “Milas’tan Milletvekili arkadaşımız” diye hitap edince aklıma, AK Parti Muğla İl Kongresi geldi.

Hatırlanacağı gibi o kongrede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan’a, “Yelda Bey” diye hitap edişi misali, Gürün’de CHP’nin ikinci sıradan Meclise giren Suat Özcan’ın ismini anımsayamadı.

AK Parti İl Kongresinden sonra milletvekillerinin daha fazla etkin olması gerekliliğini yoksa liderlerinin akıllarında kalamadıklarından dem vurmuştuk.

Belki yanılıyorumdur. İnsanlık hali de denilebilir ama döneminde görev alıp, şimdilerde görev almayan yani ‘eski’ diye nitelendirilen başka illerdeki isimler o kongre gününde hala Sayın Cumhurbaşkanının hafızası ve dilindeydi.

Yani bu hatırlamalar illerin liderlerinin gözündeki öncelik sıralamasını da öne çıkarır nitelikte olabiliyor.

CHP’li Suat Özcan’ın durumu da bu örneğe benziyor sanırım. Aksi takdirde CHP’nin Muğla’da yürüttüğü siyasetin başındaki isim konumundaki Osman Gürün’ün kolay kolay isim unutmasını beklemek haksızlık olur.

Hele ki partisinin milletvekilini unutmasını…

Hele ki Yatağan’daki yüzme havuzu yatırımından söz ederken dönemin Yatağan Belediye Başkanı merhum Hasan Haşmet Işık’ın ismini bile hatırlamakta güçlük çekmemişken…

Hal böyle olunca akla, Suat Özcan’ın milletvekilliği döneminde beklentilere karşılık verip vermediği sorusunun da gelmesi doğaldır diye düşünüyorum.

Benim yaşanan enstantaneye karşı yorumum bu şekilde oldu. Tabi konuya partizan yaklaşıp, “yok öyle bir şey” şeklinde itiraz ederek, yaptığım yorumu çürütmek isteyenler illaki olacaktır. Buna da saygımız var malum toplantı ortamını yaşayarak tespitte bulunan bir gazeteci olarak yorumluyorum.

Elbette genel seçimlerdeki aday tercihlerinde ve sıralamalarda belli olur CHP milletvekillerinin bu yöndeki karne ortalamaları.  

***

Toplantıdaki bir diğer detay ise, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nin bulunduğu merkez ilçe Menteşe’de bu toplantıya ev sahipliği yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün konuşmasıydı.

Gümüş’ün, Büyükşehir ve Menteşe Belediyesi’nin oy oranlarının artış gösterdiğine yönelik yaptığı konuşma, halkın belediyelerden duyduğu memnuniyeti ortaya koyar nitelikteydi.

Menteşelilerin bu ilçede yaşamaktan çok memnun olduklarını belirten Gümüş, “Menteşeli vatandaşlarımız bu ilçede yüzde 99 oranında yaşamaktan memnun. Genel merkezimiz kazandığımız belediyelerin artması nedeniyle işi çok sıkı tutuyor ve bizleri sürekli denetliyor. Bu nedenle yapılan kamuoyu araştırması sonucunda bizim oyumuz yüzde 4, büyükşehir belediyemizin oyu da yüzde 14 artmış gözüküyor” dedi.

Yani araştırma şirketinin artış sunduğu oranlarla, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, bugün seçim olsa ve tekrar aday olsa yüzde 59, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yüzde 50 oranında oy oranına ulaşmış alacak.

Menteşe’de zaten Başkan Gümüş’ün aldığı yüzde 55 oranında bir oy var, ama yüzde 36 ile kazanılmış bir Büyükşehir seçimleri için yüzde 50 başarılı bir oran.

Bu oranlara bakıldığında sorunsuz bir şehirde yaşadığımız sonucu da ortaya çıkmış oluyor.

Diğer yarımı kapsayan seçmenler ise, galiba geriye kalan diğer partilere gönül veren seçmeni kapsıyor.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün “Menteşe’de yaşayan vatandaşların yüzde 99’ı ilçede yaşamaktan memnun” ifadesini ben anladım ama anlayamayanlar da olmuş olabilir.  

Menteşe’de yaşamaktan memnun olmak için pek çok sebep de var. Mesela, güvenli bir şehir olması, iklimi, toplum yapısı ve benzeri unsurlar.

Bunların yanında belediye hizmetlerinden de memnuniyet varsa zaten elbette tadından yenmez.

Araştırma şirketinin artış olarak sunduğu yüzdeliklere göre Gümüş’ün bu söylemini, “Menteşe’de yaşayan vatandaşlarımız yüzde 99 oranında belediye hizmetlerinden memnun” şeklinde yorumlamak mümkün demek istiyorum.

Nüanslar çoğu zaman önem arz ediyor.

Kim neyi nasıl yorumlar bilmem ama ben Bahattin Gümüş’ün bu konuşmasını, “Önümüzdeki yerel seçimde Gürün de, ben de yine adayız” şeklinde yorumlayıp, okudum.

Bu yazı toplam 588 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR