Gündüzyeli: “Kömürün Bilançosu: Yılda  280 Erken Ölüm”

Gündüzyeli: “Kömürün Bilançosu: Yılda  280 Erken Ölüm”
Sevil OLUÇ- Muğla’da bulunan 3 termik santralin kuruldukları zamandan beri insan sağlığına ve çevreye verdiği zarara tepki göstermek için Muğlalılar,...

Sevil OLUÇ- Muğla’da bulunan 3 termik santralin kuruldukları zamandan beri insan sağlığına ve çevreye verdiği zarara tepki göstermek için Muğlalılar, “Kömürsüz Muğla İçin” başlığı altında Milas ve Yatağan Turgut’ta forum düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı forum toplantılarında, yılda 280 kişinin erken ölümüne neden olan termik santrallere karşı Muğlalılar birlikte mücadele etme kararı aldı.

Muğlalı vatandaşların, CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ile Suat Özcan’ın ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katıldığı forum toplantısında  Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin yılda 280 kişinin erken ölümüne neden olduğunu dile getiren Avrupa İklim Ağı Türkiye Koordinatörü Elif Gündüzyeli;  kömürün ve termik santrallerin ekonomik ve toplumsal maliyetleri ile halk sağlığı ve bölge ekosistemi üzerinde bıraktığı tahribata odaklanan “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” raporu bulgularını paylaştı. Gündüzyeli, konuşmasında emeklilik yaşına geldiği halde ömrü uzatılmak istenen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin yılda 280 erken ölüme sebep olduğunu söyledi.

“Çok Geç Olmadan Kömürsüz Bir Muğla”

Termik santrallerin etkisinden kurtulmak üzere politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gündüzyeli; “Muğla’daki kömürün gerçek bedelini Muğlalılar zeytinlikleri, ormanları, sağlıkları ve yaşam alanlarıyla öderken, çevre iller hava kirliliğinden nasibini alırken, dünyanın her yerinde iklim krizine dikkat çekmek için çırpınan çocuklar ve gençler ise onlar daha doğmadan kurulan bu santrallerin ceremesini şimdiden aşırı hava olaylarıyla yaşamaya başladı. Çok geç olmadan kömürsüz bir Muğla ve gezegenin geleceği için düşük karbonlu, sürdürülebilir politikalar yürürlüğe konmalı” diye konuştu.

“Fosil Yakıtları Yerin Dibinde Bırakılmalı”

Forum toplantısında konuşan Muğla Çevre Platformu temsilcisi Zübeyde Abide Elbaşı; termik santral yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerekiğini belirterek; Yatağan ve Milas bölgesinde linyit yataklarının genişletilmesinden dolayı 8 köyün yer değiştirdiğini ve daha fazlasının aynı tehdit altında olduğunu dile getirdi.  350 Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal ise, iklim adaletine vurgu yaparak, “Adaletin tesir edebilmesi için başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yerin dibinde bırakılması ve topluluk odaklı yenilenebilir enerji çalışmalarının başlaması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

“AVM’ler İçin Muğla’nın Köyleri Yok Ediliyor”

Forum esnasında Muğla’da madenlere ve termik santrallere karşı yaşamı savunanların hikayelerinin anlatıldığı “Kömür Belası” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde belgeselin yönetmeni İmre Azem’le internet üzerinden gerçekleştirilen görüşmede Azem “Kent ve kırsal arasındaki ilişkiye bütüncül bakmak gerekiyor. İstanbul gibi kentlerin AVM’lerine enerji sağlamak için Muğla’nın köyleri yok ediliyor. Yüzlerce yıllık zeytinliklerin değersiz linyit kömürü adına katledilmesi en yüzeysel bakışla bile akıl dışı. Zeytinliklerin ve geçim kaynaklarının Muğla halkının elinden alınıyor olması, köylerin terk ediliyor olması, hiçbir mantıkla açıklanamaz” dedi.

Belgesel gösteriminden sonra kömür madenleri ve termik santrallerden dolayı mağdur olan bölge köylüleriyle gerçekleştirilen forumda söz alan İkizköy’den söz alan Aytaç Yakar, “Kömür bu elimdeki bir demet çiçeğin hakkını verebilir mi? Veremez. Ama evimizi, köyümüzü, her şeyi yok ettiler. İkinci defa yerimizden olmak istemiyoruz. Devletimiz, milletimiz bizim arkamızda olsun istiyoruz. Gerekirse Cumhurbaşkanı’mıza kadar gideceğiz ama ikinci defa yerimizden edilmeyi kabul etmeyeceğiz” derken, İkizköylü Nuray Onur “İki çocuğum var. Köyümüzün topraklarından besledim. Bir evlik toprağım yok, ama köylümün toprakları sayesinde okuttum. Şimdi toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmeyince ya kentli ne yiyecek?” dedi.

“Fosil Yakıtlara Karşı Ortak Mücadele”

Fosil yakıtlara karşı ortak mücadelenin önemini vurgulayan MUÇEP temsilcileri de bunun için Milas Kent Konseyi’ne bağlı Kömürsüz Muğla Çalışma Grubu kurulması, kömürden etkilenen köyleri temsil edecek mahalle meclislerinin hayata geçirilmesi, bölge belediyelerinin ortak eylem planı oluşturması ve bölgede adil dönüşüme yönelik üretici kooperatifleri ile yenilenebilir enerji kooperatifleri için somut adımların atılması gerektiğini belirtti ve bu adımların da takipçisi olunacağını söyledi.

Etkinlik, milletvekilleri, yerel yönetim temsilcileri, STK üyeleri ve katılımcıların hep beraber  “Kömürsüz Muğla için” pankartı açmasıyla sonlandı.

Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.