Güvenilir gıda arzını arttırmak için imzalar atıldı

Güvenilir gıda arzını arttırmak için imzalar atıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında 15 Ocak 2020 tarihinde imzalanan protokol anlaşmasına istinaden, güvenilir...

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında 15 Ocak 2020 tarihinde imzalanan protokol anlaşmasına istinaden, güvenilir gıda arzını sürdürmek amacıyla kurum ve kuruluşlar arası protokol imzalandı.

Sinem Karakaya

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokolde Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim ve Ar-Ge, etkinlik, öğrenci ile çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri gibi konular hedefleniyor.

4 konu çerçevesinde imzalanan protokol, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım tarafından imzalandı.

Söz konusu protokol çerçevesinde, 6-7 Mart 2020 tarihleri arasında Bodrum’da “Hastalıktan Ari İşletme Projesi Çalışmalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı çalıştay düzenlenmiş ve çalıştay ile ilgili bildiri toplantıda açıklandı.

 “AMACIMIZ GÜVENİLİR GIDA ARZINI SÜRDÜRMEK”

Muğla’nın katma değeri yüksek ürünler üreten iller arasına gireceğini söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bekir Pakdemirli ve YÖK Başkanı Yekta Saraç ile imzalanmış olan işbirliği protokolü çerçevesinde 9 Şubat’ta başlatmış olduğumuz çalışmalarda protokol imzalama aşamasına geldik. Amacımız güvenilir gıda arzını sürdürmek. Biz, 15 Ocak’ta imzalanan protokolden hemen sonra harekete geçtik. Muğla için projeler üretmeye başladık. Güvenilir gıdanın önemi özellikle Covid-19 pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıktı.Üniversitenin deneyimleri ile bizim deneyimlerimizi birleştirerek Muğla tarım ve hayvancılığına, üreticimizi gelirinin artırmasına dönük ve üretim tekniklerimizi daha modern hale getirmek için çalışıyoruz. İlk etapta Bodrum’da Hastalıktan Ari İşletme Çalıştayı yaptık. Bu çalıştay bizi protokol imzalama noktasına getirdi. Muğla bir taraftan kovan başına bin verim arttırırken, diğer taraftan katma değeri yüksek ürünler üretmenin merkezi olacak. Diğer yandan Muğla, Türkiye’de deniz kültür balıkçılığı anlamında % 65 üretim kapasitesi ile birinci sırada. Aynı zamanda çok önemli alabalık yetiştiriciliğine sahip. Tarım, milli savunma kadar önemli hale gelmiştir. ‘Üretenler, dünyanın lideri olacaktır’ sözüyle hareketle bu çalışmalara hız verdik. ‘Gıdanı koru sofrana sahip çık’ kampanyası ile çalışmalar yürütülecek. Muğla tıbbi aromatik bitkilerde lider il pozisyonuna gelmek üzere. Önümüzdeki süreçte üniversitemiz ile birlikte üretimi nasıl değiştirebileceğimizi çalışarak göstereceğiz” dedi.

“MUĞLA’YI MARKA ŞEHİR HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Muğla için çok önemli bir protokole imza atıldığını söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “İmzalanan protokol; turizmin yanı sıra bir tarım şehri olan Muğla’mız için çok önemli. Üniversite olarak tarım konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz. Çünkü ilimizin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesinin tarım ile doğrudan alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Üniversite olarak somut adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz. Muğla’yı marka şehir haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Yaptığımız işler, yapacağımız işer ve bizim hızımız Türkiye’ye daha fazla katkı sağlayacak. 4 ana projeyi yüze, bine çıkartırsak Muğla Türkiye’de çok daha iyi yerlere gelir” dedi.

Konuşmaların ardından protokol imza töreni gerçekleşti.

İmza atılan protokolün projeleri şu şekilde:

“-Eşen Çayı Üzerinde Yetiştiriciliği Yapılan Alabalıkların Önemli Viral ve Paraziter Hastalıklar Yönünden Taranması Milas Veteriner Fakültesi ile

-Arı Zehiri Üretimi Arama Çalıştayını, Arıcılık ve Çam Balı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile

-Tarım İl Müdürlüğü personelinin Balık Hastalıkları ve Numune Alma Metotları Konusunda Eğitimi Projesini Milas Veteriner Fakültesi ile

-Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası Ortak Çalışma Protokolü Sağlık Bilimleri Fakültesi ile protokoller imzalandı.”

Bu haber toplam 560 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.