Halkın Eczane İsyanı

Halkın Eczane İsyanı
Menteşe’de bulunan 55 eczane gece nöbetlerini sırasıyla tutuyor. 105 bin 860 kişinin yaşadığı bir kentte geceleri acil ilaç ihtiyacı için eczane arayan...

Menteşe’de bulunan 55 eczane gece nöbetlerini sırasıyla tutuyor. 105 bin 860 kişinin yaşadığı bir kentte geceleri acil ilaç ihtiyacı için eczane arayan vatandaşlar tek nöbetçi eczanenin bulunmasına tepki gösteriyor.

SİNAN BOYACI  -

Vatandaşların bu nüfusa karşın neden bir eczanenin nöbetçi olduğunu sorgulamaya devam ediyor. Bir eczanenin nöbet tutmasına tepki gösteren vatandaşlar tepkilerini sosyal medya da taşıdı. Tepki veren bir vatandaşın sosyal medyada yaptığı paylaşım ise şöyle; “Nüfus olarak yüz bini geçtik ve bu kadar nüfusu olan bir şehirde 55 tane eczane olması normaldir. Şu anda çok fazla eczane bulunmaktadır, ama buna rağmen sadece bir eczane nöbetçidir şimdi soruyorum akyoldaki bir hasta nöbetçi eczane aramakta oradan kalkıp hastane yanındaki eczaneye veya garaj yanındaki eczaneye veya yetmiş beşinci okulun oraya keza sabunhaneden veya Muğla’nın herhangi bir yerinden bir vatandaş yine saatlerce nöbetçi eczane aramakta şimdi yağmurların ve soğukların olduğu kış günlerinde Muğla vatandaş eczaneye varınca birde kuyrukta beklemekte, ayrıca birde arabası yoksa resmen rezil olmakta o yüzdende bende diyorum ki sayın eczacı odası yöneticileri niye Muğla gibi bir yerde acaba ikinci veya üçüncü bir eczaneye de nöbet hakkı vermezler lütfen bu soruna bir el atsınlar isteriz ve hastaların durumlarını göz önünde bulundurmalarını istirham ederim.  Bu konuya ilişkin 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu’nda eczane çalışma saatleri ve günleri hakkında bir hüküm olarak, 35. maddesinde Eczacı odası veya temsilcisi tarafından eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri ve mevcut eczane kapasitesi göz önüne alınarak eczane çalışma saatleri, nöbet tutulup tutulmayacağı, nöbet tutulacak ise nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. Bu listeler, hizmette aksaklık yaratmayacak şekilde zamanında ilçe ve il sağlık müdürlüğüne gönderilir. İlçe ve il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur. Dolaylı olarak çalışma saatlerini etkileyen bir hüküm sadece Yasa’nın nöbet durumunu düzenleyen 36. maddesinde vardır: Madde, “Tabiplerin tertip ettikleri reçeteleri hazırlamak ve muhteviyatlarını müracaat sahiplerine temin etmek üzere birden fazla eczanenin bulunduğu yerlerdeki eczanelerin gece ve pazar nöbetleri, mahallin en yüksek sağlık amirinin tensibiyle halkın ihtiyacını temin edecek surette tanzim olunur. Gerek nöbet ve gerekse tatil zamanları için verilecek emirlere eczacıların tabi olması mecburidir.”

Bu haber toplam 1112 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.