Hanefi Yeter’den Avun-ma sergisi

Hanefi Yeter’den Avun-ma sergisi
Yurt içi ve yurt dışında bugüne kadar çok sayıda kişisel ve karma sergide eserleri sergilenen sanatçı Hanefi Yeter, “Avun-ma” adlı resim heykel sergisiyle...

Yurt içi ve yurt dışında bugüne kadar çok sayıda kişisel ve karma sergide eserleri sergilenen sanatçı Hanefi Yeter, “Avun-ma” adlı resim heykel sergisiyle 5 Temmuz – 10 Ağustos 2017 tarihleri arasında Bodrum’da sanatseverlerle buluşacak.

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen ve Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer alacak sergide sanatçının resim ve heykellerinden oluşan eserleri sanatseverlerin ilgisine sunulacak. 5 Temmuz 2017 Çarşamba günü saat 20.00’de açılışı yapılacak olan sergi, 10 Ağustos’a kadar 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Açılışa tüm sanatseverler davetli.

Hanefi Yeter:

1972’de İDGSA Resim Bölümü'nü (Bedri Rahmi Atölyesi) ve 1978’de Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1970 yılında Akademinin 6. sınıfında Paris'e giden sanatçı, Academie deş Beaux Arts'da sanat eğitimi görmeye hak kazandı, ancak özel nedenlerle İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. Hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun desteğiyle dönem kaybı dikkate alınmayarak eğitimine devam etti. 1972 yılında mezun olan sanatçı, notlarının yüksekliği ve Burslar Jürisinin kararı ile Yurtdışı Devlet Bursunu kazandı ve Yüksek Lisans Eğitimi için Berlin'e gitti. 1976 yılında Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. Uzun yıllar çalışmalarına Almanya'da devam etti.

Doğu Almanya'da ilk kişisel sergi açan Türk asıllı sanatçı oldu. Bu sergisinde özel izinle kataloğu basıldı. Çok sayıda karma sergide, kitaplarda, kataloglarda, afişlerde ve değişik ülkelerin basın organlarında yer aldı. 56'sı yurtdışında olmak üzere yaklaşık 90 kişisel sergi gerçekleştirdi ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışında müze ve özel koleksiyonlarda birçok eseri bulunan sanatçı, son yallarda yoğunluk verdiği heykelleri, Ankara, Mersin, Denizli gibi illerde yeni kurulan Forum çarşılarında yer aldı. Sanatçının, Münir Nurettin Selçuk'un el yazması notalarının da yer aldığı, şarkıların notaları ile Türkçe ve Almanca sözlerini içeren ve bir set halindeki "Anılarda İstanbul" adını verdiği gravürleri Ankara'da ilk kez bir sergi düzeninde sunuldu. 1982 yılında editör Volker Martin tarafından hazırlanan "Hanefi Yeter 1962-1982" kitabı yayınlandı. Berlin Müzesine eserleri alındı. Berlin'de 5 duvar resmi, 2 seramik cephe, 2 mozaik pano, 1 heykel, Darmstadt'ta 3 adet duvar resmi gerçekleştirdi.

Düş ve dans konulu resimlerle ilgilenen sanatçı, bu resimlerde yağlı boyanın yanı sıra, yaprak altın ve gümüş gereçler kullanırken zaman zaman kolaj tekniğinden yararlanıyor. Her şeyin sürekli bir değişim ve başkalaşım içinde bulunduğu yaşamda, sanatın da bu değişime ayak uydurması gerektiği ilkesinden hareket ediyor. Resimlerinde doğa, tarih ve insan gibi üç temel izlek çevresinde, büyük boyutlu kompozisyonlara yönelmekte, insan varlığını, tarihsel gelişme süreçleri içinde sorgulayıcı bir resim dili kullanıyor. Almanya Berlin’de yaşayan sanatçı, serbest sanatçı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Bu haber toplam 1131 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.