Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Hangimizin Mahallesinde Afet Toplanma Alanı Var?

Hangimizin Mahallesinde Afet Toplanma Alanı Var?

İstanbul’da yaşanan üzücü deprem dolayısıyla tüm Türkiye’ye geçmiş olsun diyerek başlıyorum bugün yazıma. Depremin şiddeti 5.9, yaşanan büyük bir deprem. Yaşadığımız topraklarda fay hatlarının fazlalığını ve kritik durumlarını göz önüne alırsak heran her bölgede yaşanabilecek bir durum ne yazık ki. Depremi veya olabilecek hiçbir doğal afeti engelleyemeyiz. Fakat doğal afetlere karşı nelere dikkat etmemiz gerekli, deprem anında ne yapmamız gerekli bunları öğrenebiliriz. Kaçımız deprem anında ne yapmamız gerektiğini biliyor veya kaçımızın evinde deprem çantası vardır?

1999 depremini yaşadığımda küçük yaşlardaydım. Deprem anında yapılacaklar listesi diyoruz fakat annemin donup kalışı, babamın bizi kucaklayıp evden çıkarması hala taze anılarım içerisinde. Biz hayatta kalanlar olarak şuan buradayız fakat birçok can gitti. Marmara bölgesinde yaşanan birçok depremin korkusu hala içimde. İstanbul depremi duyunca hemen telefonuma sarıldım yakınlarımı aramak için fakat gördüğüm şey çekmeyen bir telefondu.  İnternet üzerinden ulaştığım yakınlarım telefonların çalışmadığını ve iletişimde zorluk çektiklerini söyledi.  Tamda 99 depreminde dediğimiz gibi “ iletişim ağları çökmüştü”.  Aradan geçen 20 sene ve aynı sorunlar.

Çocuklara okullarda ilk önce afet anlarında ne yapılır öğretilmeli. Hatta yetişkinler olmak üzere herkese böyle bir eğitim verilmeli diye düşünüyorum. Çünkü ne yazık ki bu konularda bilinçsiziz.

İstanbul’da yaşanan depremden sonra bir çok okul tahliye edildi haberleri geldi. Sosyal mecralarda da insanlar korkularını ve aynı zamanda  isyanlarını dile getirdi. Yaşanacak büyük bir deprem anında insanların toplanacağı hiçbir alan kalmadı maalesef. Bulunan her boş alan bir proje haline geldi ve insanlar buna isyan etti.

Twettir  da bir kullanıcı şöyle demiş; “Riskli evlere girmeyin, dışarı çıkın diye uyarılar geliyor da hangimizin mahallesinde afet toplanma alanı var? 99 depreminde günlerce parklarda yattık, şimdi birçoğu Avm oldu. Hangi mağazada yatalım?”  Haklı bir isyan.

Bazıların da “Gsm şirketleri enkaz altında kaldı” dediler.

Bir kişide çıkıp herkesin merak ettiği o soruyu sormuş. “ 99 depreminden beri Türkiye’de depreme karşı ne gibi önlemler alındı.”

Söylenecek çok söz var fakat kaçı bir sonuca varacak?

Bu yazı toplam 1180 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR