reklam
Ana Sayfa Son Dakika 5 Ekim 2020

HARDİMYA (Bodrum)

Muğla mutfağından unutulmuş bir Bodrum yemeği.

Sakatat ve etin lezzetler üstü uyumu. Kurban bayramında kesilen küçükbaş hayvanın etinden ve ince bağırsağından yapılan sıra dışı bir yemek “hardimya”.  “Hardimya” Kurban bayramında kesilen küçükbaş hayvanın kaburga kemiklerine ince bağırsağın sarılmasıyla hazırlanır. Haşlanır ve üzerine limon sıkılarak yenir.

1950 li yıllarda hemen her evde yapılan hardimya yemeği, günümüzde çok az kişi tarafından bilinmektedir. Turizmin gelişmesi Bodrumun yerel lezzetlerinin unutulmasına yol açmıştır.

Malzemeler:

Kuzu kaburga kemiği ( 1 hayvanda 24 tane bulunur)(sadece Sivas akkaraman cinsinde 28 adettir)

1 adet kuzu ince bağırsağı ( 1 hayvanda 24 metre olur)

Kimyon

Kekik

Tatlı toz biber

Tuz

Limon

 

Yapılışı:

Yağlı ve etli kaburga kemikleri uzunca kesilerek kafesten ayrılır.

Güzelce yıkanıp 20 dakika sirkeli suda bekletilen kuzunun 24 metre uzunluğunda olan bağırsağı birer metre mesafeyle kesilir.

Her bir kemiğe bir metrelik bağırsak sarılarak düğüm atılır. Bir tencerede üzerini geçecek kadar ılık su ilave edilerek 45 dakika haşlanır.

Haşlanan parçaları 200 derece fırında en fazla 15 dakika pişirebilirsiniz. Fırına sürmek yerine tereyağında çevirebilirsiniz. Veya haşlanmış vaziyette hiçbir işlem yapmadan üzerine limon sıkıp baharat serperek tüketebilirsiniz.

 

Afiyet olsun.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam