HASTANE TARTIŞMASI SÜRÜYOR

HASTANE TARTIŞMASI SÜRÜYOR
Muğla’da geçtiğimiz hafta Salık Bakanı tarafından temeli atılan hastanenin tartışması sürüyor. Ak parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden temel atma...

Muğla’da geçtiğimiz hafta Salık Bakanı tarafından temeli atılan hastanenin tartışması sürüyor. Ak parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden temel atma töreninde “Ağalara paşalara yer beğendiremedik” sözlerine yanıt CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk’ten geldi. Öztürk “AK Parti Milletvekili Özden'in gerçeği yansıtmayan açıklamalarının temel atma törenine gölge düşürdü. Muğla, sadece 2013 yılında devlete 2 milyar 86 milyon 336 bin TL vergi ödedi. Fakat kamu yatırım harcamalarından Muğla'ya 204 milyon 638 liralık yatırım yapıldı” dedi.

Muğla'da yapımı yılan hikâyesine dönen Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temeli geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen törenle atıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun temelini attığı hastanenin, Tıp Fakültesi Hastanesi'ne mi yoksa Devlet Hastanesi'ne mi bağlı olacağı kentte tartışma konusu oldu. Muğla Belediyesi ile AK Parti iktidarı arasında yaklaşık üç yıldır süren yer tespitinin aşılmasıyla birlikte hastane kapasitesindeki farklı açıklamalar da kafa karışıklığına neden oldu. Törende AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden'in hastane yapımını yerel statükonun engellediğini ileri sürerek, "Ağalara paşalara yer beğendiremedik" yönündeki ifadeleriyle tartışmaları alevlendirdi.

Muğla'daki mevcut Devlet Hastanesi, üç yıl önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne devredildi. Sağlık hizmetlerinin günün koşullarına ayak uydurması için yerel yönetimler ve siyasiler çalışma başlattı. Bu kapsamda ilk olarak, 16 Aralık 2010’da dönemin AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, dönemin Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Daire Başkanı Mehmet Demircioğlu ve belediye meclisi, Muğla Tabip ve Mimarlar Odası'nın içinde bulunduğu platform üyeleriyle toplantı yapıldı. Toplantıda yeni hastanenin, mevcut yerinde yapılması kararına varıldı. Muğla Belediyesi, yeni yapılacak hastanenin yerinde yıkılıp tekrar yapılmasının teknik ve ekonomik olarak uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine Düğerek Mahallesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait araziye yapılması gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı'nın da önerisi ile imar komisyonu raporu doğrultusunda söz konusu arazi 1 Mart 2011 tarihinde Belediye Meclisinde yapılan imar değişikliğiyle kabul edildi. Sağlık Bakanlığı daha sonra hastanenin buraya yapılmasından vazgeçti. Hastanenin daha sonra yeni garaj alanını yapılması gündeme getirildi, yeni rant alanı oluşturulmak istendiğini ileri sürülerek buradan da vazgeçildi. MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, 7 Mart 2013’te yaptığı açıklamada, hastane projesinin 6 ay önce hazırladıklarını belirterek, "Üniversite olarak elimizden geleni yaptık. Hastanenin temelinin atılması için bütün çalışmaları adım adım takip ettik. Projeyi tamamlayarak Bakanlığı teslim ettik. Belediye Meclisi de projeyi olduğu gibi kabul etti. Hastane yapımıyla ilgili bizim görevimiz bitmiştir. Bundan sonraki süreç, Bakanlığı ve siyasilerin inisiyatifindedir. Üniversitemiz bütçesinden hastanenin yanına inşa edilecek morfoloji binasının ihalesini de yaptık. 2014 yılında hastane ve morfoloji binasının bitmesini ümit ediyorduk ama Sağlık Bakanlığı tarafından ayrılan 80 milyon TL'lik ödeneğin, Van'da TOKİ tarafından yapılan konutlarda kullanıldığını öğrendik. Şu an para olmadığı için hastane yapımı söz konusu değil. Konuyu yeni Sağlık Bakanımıza bildirdik." demişti.

Yaşanılan sürecin ardından hastanenin geçtiğimiz Pazar günü Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun katılıyla MSKÜ kampüsü karşısındaki Orman Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kesin izin alınarak, 152 bin metrekarelik alana temeli atıldı. Fakat hastanenin, Tıp Fakültesi'ne mi yoksa Devlet Hastanesi'ne mi bağlı olacağı kentte tartışma konusu oldu. Ayrıca, hastane kapasitesindeki farklı açıklamalarda kafa karışıklığına yol açtı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Mart 2014'teki Muğla'daki mitinginde 750 yatak kapasiteli hastane yapılacağını söylemişti. İl Sağlık Müdürlüğü 475 yataklı hastane derken, gazetelere ise 500 yatak kapasiteli olacağı yansıdı. Törende konuşan AK Parti Milletvekili Özden, hastanenin yapılacağı alan konusundaki tartışmalar nedeniyle 5 yıl kaybedildiğini öne sürerek, "Ağalara, paşalara yer beğendiremedik. Burası hastanenin yeri konusunda beşinci nokta. Yok efendim 'oraya olmaz, buraya yaptırtmayız' diyerek 5 yıl kaybettik. Burası bizden izin alacaksınız, bizim istediğimiz yere hastane yapacaksınız diyenlerin pes ettiği bir yerdir. Halkımız bu statükoculara dur diyerek biz bugünlere geldik." dedi.

Hastanenin temel atma töreninde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e ise söz hakkı verilmemesi tepkilere neden oldu. CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, AK Parti Milletvekili Özden'in gerçeği yansıtmayan açıklamalarının temel atma törenine gölge düşürdüğünü savundu. 12 yıldır iktidarda olan bir partinin Muğla'ya yapılması planlanan yatırımların neden geciktirdiğini anlatamadığını öne süren Öztürk, "Mensubu bulunduğu iktidar partisini övmekle yetinmiştir. Muğla, sadece 2013 yılında devlete 2 milyar 86 milyon 336 bin TL vergi ödedi. Fakat kamu yatırım harcamalarından Muğla'ya 204 milyon 638 liralık yatırım yapıldı. Muğla gibi turizm, tarım, madencilik alanında Türkiye'de söz sahibi bir ile kamu yatırımlarından daha fazla pay ayrılarak, bütün ile hizmet verecek hastanenin bugüne kadar yapılması gerekliydi. Devletin olanaklarını ya da ödeneklerini 1000 odalı Aksaraylar ve makam uçakları için harcayabilen iktidarın milletvekillerinin de halka doğruları söylemesi beklenemezdi." ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 484 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.