HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT!

HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT!
Muğla’da 29 Temmuz Perşembe günü başlayan orman yangınları 12’nci günde de devam ediyor. Muğla ormanlarının çoğu yangınlar nedeniyle küle döndü. Uzmanlar yangından sonra ortaya çıkan hava kirliliği konusunda tedbirli...

Muğla’da 29 Temmuz Perşembe günü başlayan orman yangınları 12’nci günde de devam ediyor. Muğla ormanlarının çoğu yangınlar nedeniyle küle döndü. Uzmanlar yangından sonra ortaya çıkan hava kirliliği konusunda tedbirli olunması gerektiğini ve hava kirliliğinin birçok hastalığa sebep olduğunu açıkladı.

BERİTAN YÜCEL

Orman yangınları hava kirliliği yarattığı gibi halk sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Türk Tabipleri Birliği ve Muğla Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada pandemide koruyucu olarak kullanılan cerrahi maskelerin yangından etkilenen bölgelerdeki insanlar için yeterli olmadığı kısa ve uzun vadede olası akciğer hasarları için Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu ve önleyici hazırlıklarını yapıp kamuoyuyla paylaşması gerektiği ifade edildi.

“CİDDİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR”

Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, yangınlar nedeniyle oluşan hava kirliliğinin kalp hastası, solunum sıkıntısı olanlarda, akciğer hastalığı olanlarda, gebelerde ve çocuklarda ciddi rahatsızlıklara neden olacağını dile getirdi. Başkan Şahin, “Özellikle yangın dönemlerinde atmosferin bileşeni olan gazlarda oranlar değişiyor. Yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen oranındaki dengesizlik kalp hastası, solunum sıkıntısı olanlarda, akciğer hastalığı olanlarda, gebelerde ve çocuklarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

“VERİ PAYLAŞIMI OLMADI”

Yangın bölgelerinde yaşayan KOAH, astım ve akciğer hastalıkları olanların bölgeden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, “Yaşadığımız bu yangın döneminde özellikle atmosfere karbon monoksit gazı karışımı, kükürt dioksit gazı karışımı hastalık riski olan gruplarda ve vatandaşlarımız için ciddi tehdit oluşturdu. Bu dönemlerde dumandan etkilenen bölgelerdeki akciğer hastalıkları, astım, KOAH gibi hastalıkları olanların yangın bölgelerinden uzaklaştırması önemliydi. Bunun için İl Çevre Sağlık Müdürlüğünün özellikle yangın sürecince atmosferik hava ölçümü yapması ve bunu meslek örgütleri olarak Tabip Odası, Sağlık Müdürlüğüyle ve Belediye Başkanlarıyla paylaşması ve gerekli tedbirleri alması konusunda rehber olması gerekiyordu. Bizim yerel yönetimlerle, hastane hekimleriyle görüşmelerimizde atmosferdeki gaz ölçümleriyle alakalı bir verinin paylaşılmadığı görüldü. Umarın yangın biter ve bu ihtiyaç hissedilmez. Ancak gelecek yazlarda bu tür yangınlarla karşılaşacağımızdan tedbirlerin bu anlamda öncelikli olarak alınması hayati önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Muğla Tabip Odası, yangının etkilediği Termik Santralde herhangi bir hasarın olup olmadığı; hasar varsa hangi alanlarda olduğu; bu bölgelerde asbestin herhangi bir bina ya da araçta kullanılıp kullanılmadığı; asbestin herhangi bir şekilde havaya karışıp karışmadığı hızla kamuoyu ve bilim insanlarıyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği ve Muğla Tabip Odası üyeleri tarafından hazırlanan raporda yangından sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği, dumandan etkilenmenin belirtilerinin neler olduğu, kimlerin yangın dumanına karşı daha hassas olduğu, dumandan nasıl korumamız gerektiği açıklandı.

KİMLER YANGIN DUMANINA KARŞI DAHA HASSAS

Yangın dumanlarının kalp yetmezliği, iskemik kalp hastalığı, hipertansiyonu olan bireylerin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerin, yaşlı bireylerin, çocuklar ve ergenlerin, diyabetli bireylerin, hem anne hem de bebek sağlığı için ciddi bir risk faktörü olduğu dile getirildi. Hava kirliliğinden dolayı gözlerde yanma, burun akıntısı, öksürük, balgam, hırıltı ve zor nefes alma gibi belirtileri olduğu öğrenildi.

YANGINDAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzmanlar tarafından  iç ortam hava kalitesinin düşük olduğu, yangından etkilenmiş yapılar veya yakınlarında duman ve kül kalıntısı olan yerlerde temizlik yapılırken, külü ve kalıntıları dağıtıp tekrar havaya karıştıracak eylemlerden uzak durak, yeterli havalandırma ve diğer koruyucu önlemler tavsiye ediliyor.

DUMANDAN NASIL KORUMALIYIZ?

Muğla Tabip Odası, orman yangınları nedeniyle oluşan hava kirliliğinden nasıl korunulması gerektiğini açıkladı.

Tabip odasıtarafından hazırlanan dumandan korunma raporu şu şekilde:

“Tahliye planı yapın. Mali ve kişisel belgeleri, önemli eşyalarınızı önceden düzenleyin. Çocuklar ve hayvanlarınızı düşünerek tahliye rotalarınızı ve nereye gideceğinizi kesin olarak belirleyin.

Yangın bölgesinde KOAH, astım ve kronik kalp rahatsızlığı bulunan hastaların, çocukların, gebelerin öncelikle tahliye edilmesi, sürekli oksijen kullanması gereken hastaların olası elektrik kesintilerinden etkilenmemeleri için tahliyesinin öncelikli yapılması, cihazların kullanımının sürdürülebilmesi için uygun koşulların oluşturulması gereklidir.

Alacağınız önlemlerin COVID-19 önlemlerini de içermesi çok önemlidir, partikül yoğunluğunun artmasının COVID-19 bulaşma riskini de arttırabileceğini unutmayın. Zorunda değilseniz ve özellikle risk grubundaysanız kesinlikle dışarı çıkmayın. Evde kalındığında pencereleri kapalı tutmak dış ortam havasının içeriye girmemesini sağlamak önemlidir. Varsa fanları (ventilatör), veya merkezi klimayı çalıştırın. Oda boşluğunda bir aspiratör veya davlumbaz varsa, sadece kısa süreler için kullanın.

Pişirme gerektirmeyen, bozulmayan yiyeceklerden sağlanması ve iç ortam hava kirliliğine yol açacak faaliyetlerden kaçınılması gerekmektedir.  Ev içinde mum ve ateş yakılmamalı, sigara içilmemeli, elektrik süpürgesi çalıştırılmamalıdır. Varsa portatif hava temizleyicinizi sürekli olarak en yüksek fan ayarında çalıştırın.

Sivi alımı ihmal edilmemelidir. Dış ortam hava kirliliğinde hem kendinizin hem de çocuklarınızın dışarda aktif olmamaları sağlığınız için daha doğru bir seçenektir.

Dışarı çıkmanız gerektiğinde mutlaka uygun maskeyi dışarıda bulunduğunuz süre boyunca aralıksız kullanın! Dışarıya çıkmak zorundaysanız mümkünse N-95 eğer yoksa çift kat cerrahi maskenizi mutlaka takınız ve kesinlikle çıkarmayiniz. Kâğıtátoz" maskeleri veya tek kat cerrahi maskeler, ciğerlerinizi orman yangını dumanındaki ince parçacıklardan koruyamaz.

Atkılar veya bandanalar (islak veya kuru) da yardımcı olmaz. Özel maskeler hariç bu tip maskelerinin hiç birinin CO (Karbonmonoksit)'ten korumadığını unutmayın. Araba kullanırken camlarınızı açmayın, varsa klimasının devridaim modunda çalıştırılması gerektiğini unutmayın. Sağlık ve ilaç planı yapın. İlaçlarınızı almakla ilgili sağlık uzmanınızın talimatlarına mutlaka uyun. Elinizde en az beş günlük ilaç bulundurun. Belirtileriniz kötüleşirse sağlık uzmanınızı ya da 112'yi arayın”

Bu haber toplam 564 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.