Hayat penceresine “park” engeli

Hayat penceresine “park” engeli
Muğla’nın Menteşe ilçesi Orhaniye Mahallesi’nde 36 yaşındaki engelli oğulları Serkan Tavaslı ile yaşam mücadelesi veren Saffet-Ayşen Tavaslı çifti,...

Muğla’nın Menteşe ilçesi Orhaniye Mahallesi’nde 36 yaşındaki engelli oğulları Serkan Tavaslı ile yaşam mücadelesi veren Saffet-Ayşen Tavaslı çifti, oğullarının dışarıya çıkamayıp, yatalak vaziyette 20 yıldır aynı pencereden dışarıyı seyrettiğini belirterek, bunun da oğullarının tek mutluluğu olduğunu dile getirdiler. Tavaslı ailesi ancak, oğullarının dışarıya bakabildiği tek pencerenin önüne park edilen araçlardan dertli.

Neval Çolak Arslan

20 yıldır evden hiç çıkmayan, yüzde 90 zihinsel engelli Serkan Tavaslı (36) yatağında dışarıyı seyredip, gökyüzüne bakarak hayata tutunuyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Orhaniye Mahallesi’nde ikamet eden Saffet-Ayşen Tavaslı, 36 yıldır zihinsel engelli oğullarının hayata küstüğünü, arkadaşlarıyla görüşmeyerek, evden dışarıya çıkmadığından dert yandı.

Hayat penceresine “park” engeli

Oğlunun sadece yattığını ve ayakucundaki pencereden dışarıyı seyrettiğini kaydeden anne Ayşen Tavaslı (64), “Oğlumun tek yaşama tutunduğu yer bu pencere. Tek zevki bu pencereden dışarı ya da gökyüzünü seyretmek. Ancak buna camın önüne park edilen araçlar engel oluyor. Oğlum pencere önünde araç varken yatmayarak, yatağında oturuyor” dedi.

Oğlunun doğumu esnasında beynine oksijen gitmediği için beyinsel rahatsızlık yaşadığını dile getiren anne Ayşen Tavaslı, bu nedenle çocuklarının geç yürümeye başladığını, Serkan’ın 36 yaşına gelmesine rağmen hızlı yürüyemeyerek, koşamadığını ifade etti.

İlkokul 5’nci sınıftan sonra oğlu Serkan Tavaslı’nın 3 yıl özel eğitim okuluna gittiğini söyleyen anne Ayşen Tavaslı, oğlunun daha sonra okula gitmek istemediğini ve kendini eve kapattığını söyledi.

Serkan’ın 20 yaşından sonra tamamen yatağa bağlı kaldığını dile getiren anne Ayşen Tavaslı, “Dışarıya çıkmak istemiyor. Zihinsel Engelli Derneği’nden gelenler oluyor, etkinliklere götürmek istiyorlar ama Serkan yattığı odadan dahi çıkmak istemiyor. Küçükken arkadaşları vardı, konuşurlardı. 5 yıldır konuşmaz oldu. Tuvalete ben sormasam, götürmesem söylemiyor. Yemek sormasam, ‘acıktım’ demiyor. Babasına çok düşkün. Özel ihtiyaçlarını sadece babasının yerine getirmesine izin veriyor” dedi.

Oğlunun 20 yıldır sadece dışarıya baktığını dile getiren Anne Tavaslı, “Belki çok hassas yaklaşıyorum, belki dışarıdan abartıyor olarak görülüyor ama benim oğlum 20 yıldır sadece penceren dışarıya bakıyor ancak, bu pencerenin önüne araç park ediyorlar. Siyah büyük bir araç var özellikle o koyduğu zaman tamamen Serkan’ın manzarası kapanıyor. Bu seferde Serkan huzursuz oluyor. Çok bir şey istemiyorum. Sadece pencerenin önüne koymasınlar biraz ortalasalar daha iyi olacak. Araç koyanlara ne kadar ricada bulunsam da yine de araç park ediliyor. Biri aracını bırakmasa bir diğeri mutlaka aracını bırakıyor” diye konuştu.

Menteşe Belediyesi’ne dilekçe vererek, duba talebinde bulunduklarını dile getiren baba Saffet Tavaslı da, verdikleri dilekçeye istinaden, Zabıta Müdürlüğü’nden gelen cevap ve yapılan kontrolde ikamet etmekte oldukları ev ile duba dikilmesi istenilen yer arasındaki mesafenin uzun olması nedeniyle duba talebinin uygun görülmediğini ifade etti.

2 Bin 370 lira emekli maaşı alan baba Saffet Tavaslı, kendisinin, eşinin ve oğlunun ilaçlarının emekli maaşından kesildiğini ve geçimini bakım maaşıyla sağlamasına rağmen, yardım beklentisi olmadığını söyleyen Baba Saffet Tavaslı, “Maddi anlamda hiçbir beklentimiz yok. Sadece isteğimiz, oğlumuzun penceresi kapanmasın. Hayata dair mutluluğunun bu pencere olduğunu düşündüğümüz için bu kadar hassasız” ifadelerini kullandı.

Tavaslı ailesi, pencere önüne duba konulması için yetkililerden yardım istediklerini tekrarladı.

Bu haber toplam 2647 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.