Haydi, Sen de bırak       

Haydi, Sen de bırak       
Bu yazımdan sigara severler çok hoşlanmasa da, hatta sıkıcı olsa da sonuna kadar okumaya yine de gayret etmeliler lakin önce kendileri ve toplum sağlığı açısından çok önemli bir konu. Sigara, günümüzde toplumun ilk sıralarda...

Bu yazımdan sigara severler çok hoşlanmasa da, hatta sıkıcı olsa da sonuna kadar okumaya yine de gayret etmeliler lakin önce kendileri ve toplum sağlığı açısından çok önemli bir konu. Sigara, günümüzde toplumun ilk sıralarda yer alan sağlık düşmanı durumuna gelmiş durumda. Sigara sadece kalp ve damar hastalıkları yönünden risk taşımazken, tüm vücut organlarda sayılamayacak kadar hastalıklara zemin hazırlıyor. Kanser riski bunların başında gelmekte. Sigaraya bağlı kalp ve damar hastalıkları riski günde içilen iki adet ve akciğere çekilen duman miktarı ile orantılı olarak artmakta. Sigaraya başlama yaşı ve sigara kullanma yılları da bu oranı etkiliyor. Sigara içmek diğer dezavantajların yanı sıra hastalık ve ölüme neden olur. İnsan sağlığını etkileyen en önlenebilir yaşam tarzı faktörüdür. Sigara içmek vücudunuzdaki her organa zarar verir. Kalbiniz, kan damarlarınız, akciğerleriniz ve doğurganlığınız sigaradan ve sigaradaki kimyasallardan olumsuz etkilenir.

Sigaranın Zararları                                                                                                  Sigara, kalp ve damar hastalığı olanlarda ölümcül kalp ritim bozukluğu veya damar tıkanıklığı yapar.

Sigara dumanı içinde zehirli maddeler kana geçerek tüm vücut hücre ve organlarına zararlı etki yapar.

Sigara kanda pıhtılaşma sistemine etki ederek damar tıkanmasına neden olur.                    Sigara kılcal damarlarda daralma yaparak kangrenlere sebep olur.

Sigara tansiyon yükselmesine neden olur.

Sigara kanda oksijenin dolaşımını azaltarak dokuların beslenmesini ve kalp kasının kasılmasını azaltır.

Sigara yararlı kolesterol miktarını azaltarak damar sertliği riskini artırır.

Puro ve pipo dumanı daha masum gibi gösterilse de sigara gibi zararlı etkileri bulunmaktadır.

Sigara süresiz kronik akciğer hastalıklarına sebep olmaktadır.

Sigara içilen ortamda bulunanlar da pasif içici olarak risk altında kalmaktadır.

Sen de bırakabilirsin…                                                                                                    Sigarayı bırakan bir kişinin sigara içmeyen bir kimse olarak başladığı, yeni hayatının tadını çıkarabilmesi ve kendini tamamen rahat hissetmesi genellikle üç ay kadar zaman almaktadır. Hemen hemen bütün sigara içenler sigara bırakılmasından sonraki en zor dönemin ilk birkaç gün veya birkaç hafta olduğunu belirtmektedirler. Çünkü bu zaman yoksunluk belirtilerinin en güçlü olduğu dönemdir. Sigara içilmesinden dolayı herhangi bir rahatsızlık hissedilirse, bunun geçici olduğu bilinmelidir. Bu dönemde meydana gelebilecek öksürük, akciğerin temizlenmeye başladığını gösteren sağlıklı bir işaret olabilir.

Sigara Bırakmanın Faydaları                                                                                            Sigarayı bırakmakla kendimizin, yakınlarımızın sağlığı yönünden mutlaka yarar sağlayacağı bugün için tartışılmaz.                                                                                                    Sigara bırakıldığında zamanla kalp ve damar hastalıklarında azalma gözlenmektedir.            Sigarayı bıraktıktan çok kısa bir zaman sonra kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Sigarayı bıraktıktan sonra daha kolay nefes alıp verirsiniz.

Sigara kandaki oksijen miktarını azaltır. Sigarayı bırakmakla daha enerjik olursunuz ve büyük oranda para tasarrufu yaparsınız.

Vücudunuz, giysileriniz, eviniz, arabanız ve çevreniz daha temiz kokacaktır.

Sigarayı bıraktıktan sonra nefesiniz kokmayacak, dişleriniz daha sağlıklı ve beyaz olacak.

Sigara küllüğü aramanıza veya izmaritleri bırakacak yer arayışında olmayacaksınız.

Sigarayı bıraktıktan sonra kısa sürede sigara alışkanlığından vazgeçmenizi sağlayacak derecede güçlü bir iradeye sahip olmanız kendinize güven verecektir.

Sigara ile ilişkili birçok hastalığa yakalanma riskiniz büyük ölçüde azalacak.

Haydi, siz de halen içiyorsanız sigarayı bırakın olumsuz etkilerinden kurtulun, herkese dumansız ve sigarasız günler dilerim…

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.