Hayvan refahı önemli

Hayvan refahı önemli
Hayvan sağlığı için gerekli şartların öncelikle düzenli ve dengeli bir rasyon olduğunu anlatan Veteriner Hekim Göksel Bayramlı hayvan refahının önemine...

Hayvan sağlığı için gerekli şartların öncelikle düzenli ve dengeli bir rasyon olduğunu anlatan Veteriner Hekim Göksel Bayramlı hayvan refahının önemine vurgu yaparken, genç neslin de üretimde rol alması gerektiğini, bilinçli çiftçinin ve üretimin önemine vurgu yaptı.

Teslime Yıldırım

Üretim yapan çiftçilerin yanlış besleme ve ortam şartlarından doğan birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve bunun yanı sıra da hayvan yetiştiriciliğinde önemli ölçülerde verim düşüşü yaşadıklarını dile getiren Veteriner Hekim Bayramlı, yetiştiriciliğin püf noktalarını gazetemize anlattı.

Büyük baş ve küçükbaş yetiştiricilikte hem hayvan sağlığı hem de üreticinin yararına önem gösterilmesi gereken kuralların dikkatle yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Göksel Bayramlı bakım ve beslenme kurallarının hayvan sağlığını doğrudan etkilediğini dile getirdi.

DENGELİ BESLENME

Hayvan yetiştiriciliği yapan birçok çiftçinin hemen hemen aynı sebeplerden sıkıntıya düştüklerini ifade eden Bayramlı, “En başta hayvan sağlığının ilk yolu, hayvanı sağlıklı dengeli beslemekten geçmektedir. Hayvan ne derece sağlıklı ve yeterli beslenir ise, o doğrultuda da verim artışı olacaktır. Üreticimizin ve çiftçimizin hayvan beslemede öncelikle dikkat etmesi gereken husus beslenme rasyonunun planlanmasıdır. Rasyon hayvanın günlük yiyeceği miktar ve besin değerlerinin hesaplanarak (enerji, protein, tuz, kalsiyum, fosfor dengeleri) ne kadar beslenmesi gerektiğinin planlanmasıdır. Rasyon, hazırlanırken hayvana, durumuna, yaşına ve canlı ağırlığına göre farklılık gösterir. Beslenmek için otlağa çıkan bir hayvan sabahleyin erkenden bir rasyon uygulanmasından sonra otlağa çıkartılmalıdır aksi tekdirde sürekli yeşil tüketimi hayvanda sindirimi bozacaktır. Öncesinde kuru ot, ayçiçeği, sılaj ve saman karışımı ürünlerden oluşan rasyon mutlaka uygulanmalıdır. Atadan  miras kalan beslenme şekli olan saman ve yem karışımını önermiyorum” dedi.

REFAH VE VERİM

Hayvan sağlığı için hayvan refahının sağlanması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekim Göksel Bayramlı, ortam şartlarının hijyenik ve temiz olması gerektiğine vurgu yaptı. Veteriner Bayramlı, “Hayvanların bulunduğu ortamda hijyen ve temizlik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Ortamın günlük temizliği aksatılmamalı, hayvanlarla ilgilenen bakıcının da ahırlara girmeden önce mutlaka dezenfekte olması şarttır. Hayvanların gün boyu olmasa da sabah beslenmesinden sonra dışarıya çıkartılması da hayvan refahı açısından önemli bir yere sahiptir. Stres altında olan hayvandan verim alınamaz” diyerek, hem çiftçiye, hem hayvana yararlı kuralları paylaştı.

TEHLİKELİ HASTALIK ŞAP

Üreticilerin en çok zarar gördüğü noktalardan biri olan şap hastalığına da değinen Göksel Bayramlı, şunları söyledi:

“Hasta hayvanların diğer hayvanlardan ayrılması geciktirilmemeli. Sürüde hasta hayvan olup olmadığı sıklıkla kontrol edilerek erken tedavi uygulanmalı. Temizlik şartları bu hastalığın önlenmesinde büyük rol oynamaktadır.”

ÇİFÇİYE ÖNERİLER

Çiftçi ve üreticilerin sağlık, beslenme ve bakım şartlarına dikkat ettikleri sürece kazançlarının artacağını söyleyen Bayramlı, yapılan her işlemin kayıt altına alınması, girdi kaydı kullanılan ilaç vb kayıtlarında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Genç neslin de üretimde rol alması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Göksel Bayramlı, bilinçli çiftçinin ve üretimin önemine vurgu yaptı.

Bu haber toplam 1382 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.