“Hedef AB kriterlerinde zeytinyağı üretmek olmalı”

“Hedef AB kriterlerinde zeytinyağı üretmek olmalı”
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas zeytinyağının Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasının çok önemli olduğunu ifade ederek, “Zeytinyağı...

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas zeytinyağının Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasının çok önemli olduğunu ifade ederek, “Zeytinyağı üreticilerine bir yol haritası çizen bu AB tescilinin fayda sağlayabilmesi için Milas zeytinciliğinin yaşadığı sorunların birlik ve beraberlik içerisinde çözülmesi, Milas zeytinyağının AB kriterlerinde üretilmesi gerekiyor.” dedi.

Haber: Volkan Yıldız

Milas Zeytinyağının Avrupa Birliği’den tescil almasından dolayı; Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, TARİŞ Başkanı Kamil Gül ve Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe,  Muğla Valisi Orhan Tavlı’ yı makamında ziyaret etmişti.

VALİ TAVLI: “MİLAS BUNU HAK EDİYOR”

Vali Orhan Tavlı, Avrupa Birliği Tescili alma yolundaki süreçte emeği geçen, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer başta olmak üzere, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, TARİŞ Başkanı Kamil Gül, Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe’ye teşekkür etti.

“YOL HARİTAMIZ BELLİ, ARTIK BU HEDEFE ODAKLANMALIYIZ”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın makamında gerçekleştirilen toplantı ve ziyaret hakkında ve Milas zeytinciliğinin yarınında yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Atıcı, Milas’taki birlik ve beraberliğin önemine ve etkisine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Sayın Valimiz Milas’taki zeytinyağının hem yurt içinde hem de Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret alması, tescil almasıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Bu toplantıya Sayın Muğla Tarım ve Orman Müdürümüz Barış Saylak, İlçe Müdürümüz Sayın Ali Parlu, MİTSO Başkanı Sayın Reşit Özer, Tariş Başkanımız Sayın Kamil Gül ve bu gelişmelerin yıllar önce çoban ateşini ilk yakan isim olan değerli örnek üreticimiz Ali Osman Menteşe ile katıldık. Biz de Ziraat Odası olarak teşrif ettik. Ziyaretimizde örnek üreticilerimizden olan Mustafa Baş’ın coğrafi işaretli yağlı zeytinini ve zeytinyağını takdim ettim. Vali bey özellikle MİTSO’nun yönetimini gayretlerinden ötürü teşekkür etti. Bize de bundan sonraki yol haritasıyla ilgili önerilerde bulundu. Benim de orada vurguladığım şuydu. Milas zeytinyağının coğrafi işaret alması sabahtan akşama akşamdan sabaha olan bir şey değil. En eski Oda Başkanı olarak önce şunu vurguladım. Milas’ta özel bir durum var. Kaymakamımız, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, siyasi partiler, STK’lar en azından 20 yıldan beri bir konsensüs oluşturarak ortak paydada kolektif çalışma yapıyor. Biz odaklanırız bir konuya ve bu konuyla ilgili çalışma yaparız. Bunlardan birisi Tarım Fuarımızdır. İkincisi Zeytin Hasat Şenliği’dir. Fuarımızın 11.’sini yaptık. Nasip olursa, şartlar müsaade ederse 12. fuarı yapacağız. Bu organizasyonlarla zeytincilikte makineleşmeyi, çiftçilerimizi bilinçlendirmek için bir gayret içerisinde olduk. Coğrafi işaret tabi çok önemli. Emeği geçen arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz.”

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ DAHA ZOR”

“Ancak bu şuan itibariyle bize bir yol haritası oluyor. Ancak bu kriterlerde zeytinyağı üretilirse, AB tescili işe yarayacak. Bu güne kadar süreç çok zordu ancak bundan sonra daha da zor.” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Atıcı, “Çünkü önümüzde zeytinyağında kaliteyi yakalayabilmemiz için aşmamız gereken sorunlar var. Şuanda kangren olmuş, çözemediğimiz bu sıkıntıları hep birlikte çözmeye gayret göstermeliyiz. Özellikle tabanda çiftçinin, üreticinin bu bilince sahip olması ve buna katkı sunması gerekiyor. Milas Ziraat Odası olarak tarımsal alanların birçoğunda olduğu gibi özellikle zeytincilik alanında çiftçilerimize destek oluyoruz. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz Akçalı, Şenköy gibi mahallelerimiz zeytincilikte artık önemli bir seviyeye geldi. Şimdi Ören bölgesinde bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra yıl boyu zeytin yetiştiriciliğinde bakım, hastalıklarla mücadele alanlarında da ziraat mühendislerimiz plan dahiline sahada, çiftçilerimize hizmet sunuyor. Bu mücadeleyi artık tüm paydaşlar olarak topyekun yapmalıyız.” dedi.

MİLAS ZEYTİNCİLİĞİNİN ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN SORUNLARI

Milas zeytinciliğinde çözülmeyi bekleyen sorunları başlıklar halinde özetleyen Başkan Atıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

*Bu sıkıntılardan birincisi Milas zeytinlerine 10-15 yıldır musallat olan halkalı leke dediğimiz bir hastalık var. Bu hastalık zeytinlerimizde büyük hasarlara yol açıyor ve zeytinimizin, yağımızın kalitesini düşürüyor. Özellikle taban arazilerimizdeki zeytinliklerimizde halkalı leke mücadelesini yapmalıyız. Milas Ziraat Odası olarak halkalı leke ile mücadeleyi göstermek amacıyla ziraat mühendislerimizle pilot alanlarda uygulamalarımız oldu. Tabi bu uygulamamız 200 dekarlık alanda 3 bin zeytin ağacıyla sınırlı kaldı. Bu alanda devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu mücadele bizimle beraber olması lazım. Topyekun bu mücadeleyi yapmamız lazım. Çünkü halkalı leke süreklilik, kararlılık isteyen bir mücadele… Aynı koronavirüs gibi uygun şarlarda hemen harekete geçerek, zeytin ağacının akciğeri olan yapraklarını yok ediyor.

*İkincisi hala daha zeytinlik sahalarımızda yol yok. Bu arazilere ulaşım zor, dik ve engebeli arazi koşulları zeytin ağaçlarının bakımını, zeytin hasadını güçleştiriyor. Tabi çiftçilerimiz bir çoğu imece yaparak bazı yolları aştı. Ancak halen daha eşekle, katırla ulaşılan zeytinlikler var. Bu zeytinliklere mutlaka yol yapılması lazım. Çiftçimizin bu zeytinlik alanlarda ağır makineler gerektiren ana arter yolları açacak durumu yok. Devletimizin bu konuda yardımcı olması gerekiyor. Bu konuda Sayın Valimizden destek istedik. Valimiz Yatırım İzleme Koordinasyon Kuruluna talimat verdi. Gerekli planlamayı yaptıktan sonra nisan ayından itibaren araç kiralanarak yol açılması için çalışma başlatılabileceğini ifade etti.

*Sırık konusunu Milas’ta büyük ölçüde hallettik. Yani zeytin hasadında olması gereken makineleşmeyi çiftçilerimiz sağlamış durumda. Devletimizin verdiği yüzde 50 hibelerle, MİZOTAR olarak bizim sunduğumuz olanaklarla çiftçilerimiz artık yüzde 90 makineli hasada geçti. Bazı bölgelerde zeytinyağının asidini artıran bir durum oluşturan çuval yerine kasa kullanılıyor. Ama kasa kullanımı çuvalın yerini alabilmiş değil. Çünkü arazi şartları buna uygun değil. Zeytinliklerde dediğim gibi yol sorunu mevcut. Bu da çuvalı zorunlu kılıyor. Ancak kasa konusunda tesis sahiplerinin sorumluluk alması gerekiyor. Bu sorumluluğu alan tesisler var. Yağhanelerimiz müşterilerine kasa dağıtımı yapabilir. Mesela TARİŞ bunu yapıyor. Tesislerimiz çiftçilerimizi erken hasat, soğuk sıkıma yönlendirebilir. Milas’ta 70-80 tane yağhane var. Bu tesislerimiz Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetleniyor. Tesislerimizde hijyene mutlak suretle uyulması gerekiyor.

*Bir diğer önemli konu ise zeytinyağının depolama sorunu. Diyelim ki saydığım sorunlar çözüldü ve artık AB kriterinde zeytinyağımız var. Bu zeytinyağı hangi depoda saklayacağız. Artık biran önce lisanslı depoculuğa geçmemiz gerekiyor. Yoksa üretilen ürünü pazara sunamadan zeytinyağımız ziyan olabilir.

*Bir diğer önemli konu ise tağşiştir. Bu konuda gerekli denetimlerin yapılması ve caydırıcı olan ağır cezaların uygulanması gerekiyor. Para cezasıyla bu durum engellenemiyor. Tarım ve Orman Bakanımız da bunu söylüyor. Tağşiş yapanlara, halkın sağlığıyla oynayanlara hapis cezası verilmeli.

Vali beyin bu konularda son değerlendirmesi; emekle gelinmiş bu noktadan sonra Milas’ın zeytinyağında artı değer oluşturulması, kalitenin yakalanabilmesi için üzerine düşeni yapacağını ve Milas’ın bunu hak ettiğini ifade etti.

Valimizin bu şekildeki yaklaşımı çok değerliydi. Her zamanki gibi ortak bir noktada buluşarak zeytinciliğimizin kalitesinin önündeki sorunları bir bir çözmeliyiz.”

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.