Hekatomnos'un duvar resimleri anlatıldı

Hekatomnos'un duvar resimleri anlatıldı
Milas Müze Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen konferansa katılan Prof. Dr. M. Cengiz Işık, “Hekatomnos Mezar Anıtı Duvar Resimleri: Figürler, kompozisyon, İkonografi ve Stil Üzerine Gözlemler” isimli bir sunum gerçekleştirdi.Milas...

Milas Müze Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen konferansa katılan Prof. Dr. M. Cengiz Işık, “Hekatomnos Mezar Anıtı Duvar Resimleri: Figürler, kompozisyon, İkonografi ve Stil Üzerine Gözlemler” isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Milas Müze Müdürlüğü, bir dizi konferans programıyla, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı’nı bilimsel çalışmalar ışığında tanıtmaya başladı. İlk olarak geçtiğimiz günlerde MİTSO toplantı salonunda Prof. Dr. M. Cengiz Işık’ın katılımıyla “Hekatomnos Mezar Anıtı Duvar Resimleri: Figürler, kompozisyon, İkonografi ve Stil Üzerine Gözlemler” isimli bir konferans düzenlendi. Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Milas Emniyet Müdürü Turgay Ava, Milas Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan, Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, MİTSO Başkanı Reşit Özer, bilim insanları, arkeologlar ve çok sayıda sanatseverin katıldığı konferansta, mezar odasındaki duvar resimlerinin anlatımı, kompozisyonu hakkında bilgi verildi.

Dünya üzerinde şuana kadar Hekatomnos Mezar Anıtı’nın dışında direkt olarak mermer yüzey üzerine yapılan bir duvar resminin bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Işık, duvar resimlerinin biricikliğine vurgu yaptı.

“Eğer bu resimler soyguncular tarafından zarar görmemiş olsaydı kafayı oynatırdık!” diyerek resimlerin güzelliğini ve kompozisyon açısından zenginliğini anlatan Işık, özel tekniklerle resimlerin dijital ortamda düzenlemesinin yapıldığını ve buradan hareketle Hekatomnos ve o dönem hakkında resimler üzerinde okuma yaparak bilgi edindiklerini anlattı.

İlgiyle takip edilen konferansın ardından Işık’a, MİTSO Başkanı Özer tarafından Hekatomnos Pulu ve plaketi takdim edildi.

Konferans sonunda farklı bir sürpriz yaşandı. Milas Müze Müdürlüğünde görev yapan arkeolog Mazlum Çur ve Halise Çur, birlikteliklerini konferanstan sonra kıyılan nikahla ölümsüzleştirdi. Genç çiftin nikahını Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat kıyarken; Prof. Dr. Işık, Kaymakam Arslan, MİTSO Başkanı Özer ve Müze Müdürü Savran çifttin nikah şahidi oldular. Başkan Tokat’ın sorusuna coşkuyla ‘evet’ diyen genç çift, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirerek tebrikleri kabul ettiler.

Hekatomnos’a dair her şeyin bilimsel veriler ışığında konuşulacağı konferans programında ayrıca ilerleyen günlerde; Prof. Dr. Fahri Işık’ın sunumuyla “Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler”, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın sunumuyla “Milas Uzunyuva Hekatomneion Mimarisi” ve Prof. Dr. Adnan Diler’in sunumuyla da Hekatomnos’un İzinde Kült ve Ölü Adakları” isimli konferanslar gerçekleştirilecek.

Bu haber toplam 580 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.