Hem Kaymakam Hem Lokman Hekim

Hem Kaymakam Hem Lokman Hekim
Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde Kaymakamlık görevini yürüten Caner Yıldız, Lokman Hekim unvanı ve Kaymakamlık Çayı ile fark yaratarak şifa dağıtıyor.SİNEM...

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde Kaymakamlık görevini yürüten Caner Yıldız, Lokman Hekim unvanı ve Kaymakamlık Çayı ile fark yaratarak şifa dağıtıyor.

SİNEM KARAKAYA-

Halka yakın devlet büyüğü olmasıyla gönüllere taht kuran Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, lokman hekim unvanı ve kaymakamlık çayı ile fark yaratan Kaymakamlar arasında. Özel bitkilerden oluşturduğu çay ile Kaymakamlık Çayını üreten Yıldız, ziyaretine gelen misafirlerine ikram ederek şifa dağıtıyor.

Hem Kaymakam Hem Lokman Hekim

Menteşe Kaymakamlığı’nda adeta Lokman Hekim tabiri ile halk arasında şifalı bitkilerden oluşturulan özel çayı içenlerden tam not alırken özellikle makamına gelen her kesimden misafirler Kaymakam Çayının yararlarını duyunca içindeki şifalı bitkileri öğrenerek dönüyor.

Muğla Gazetesine özel röportaj veren Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Lokman Hekim unvanı nasıl ortaya çıktığını ve Kaymakamlık Çayının püf noktalarını anlattı.

İdeal mesleğinin doktorluk olduğunu fakat tercih sıralamasında siyasal bilgileri yazması sonucu bürokrat olduğunu, sağlık işinin uhde olarak kaldığını belirten Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız; “ Benim ideal mesleğim doktorluktu. Fakat tercih sıralamasında siyasal bilgileri üst sıralara yazmışım. Dolayısıyla o bölümü kazanınca okul bitti derken Kaymakam oldum. Nasip böyleymiş. Ama sağlık işi bende uhde olarak kaldı.  Ben hobi olarak bu işle ilgileniyorum. Tıp dergilerini ve sitelerini hep takip ederim. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Gerontoroji yani yaşlı bilim bölümüne özel kaydımı yaptırdım. Kendimi sağlık konusunda geliştirmeye devam ettim” dedi.

“Muğla, Uzun Yaşam Şehri Olmalı”

Muğla’da TÜİK verilerine göre uzun yaşam olduğunu tespit ettiklerini ve Muğla’nın Uzun Yaşam Şehri’ organizasyonunu kurmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Kaymakam Yıldız; “ Ben Aydın Nazilli Kaymakamı iken orada insanların uzun ömürlü olduğunu tespit ettik ve Nazilli’yi uzun ömür şehri olarak tescil ettirdik. Daha sonra Muğla’ya geldik. Muğla’nın eniştesiyim ben. Eşim Bodrumlu. Muğla’da TÜİK verilere göre çok sayıda 90 yaş üstünde vatandaşımız var. Hatta geçen ay en yaşlı insan Ayşe teyzemizi Gülağzı’nda kaybettik. Bunun şehir markası olarak değeri olduğu kanaatindeyim. Muğla’nın altına yazacağımız en önemli logo ‘Uzun Yaşam Şehri’. ‘Allah insanları uzun ömürlü olsun diye Muğla’yı yarattı.’ Bilimsel bir konu olduğu için bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bizim amacımız ‘Uzun Yaşam Şehri’ organizasyonunu kurmak Muğla’da. Muğla’yı sevenler bu konuyla ilgilenmeli” dedi.

“6 Farklı Bitkiden Oluşuyor”

Kaymakamlık Çayı üzerinde 25 yıldır çalışmalar yaptığını söyleyen Yıldız; “ Kaymakamlık Çayı 6 farklı bitkiden oluşuyor. Kimyon tohumu, kakule, karabaş otu, tarçın, karanfil ve biberiye. Bu çayın özelliği kan dolaşımı hızlandırıyor. Bu çayı içtiğinizde vücudunuzda kan dolaşımı hızlı hale geliyor. Bu da enerji veriyor. Konsantreyi arttırır. Genelde kışın kullanılır. Aynı zamana afrodizyak etkisi vardır. Beyinsel faaliyeti arttırır. Fakat 2 fincandan fazlası zararlı. Tek fincan yeterli olur. Kışın ziyaretime gelen herkese ikram etmeye çalışırım. Herkese faydalı olsun diye. Özel bir hazırlanma şekli var bu çayın. Kesinlikle kaynatılmayacak. Bu bitkiler güzelce yıkandıktan sonra sıcak suda demlenecek. Yarım saat ve 45 dakika arasında. Fazla kalırsa acımsı bir tat verir. Tam kıvamını ayarlamak gerekir. Tadı da kokusu da çok güzeldir. Adı da Kaymakam Çayı. Bir nevi ilaç gibi. Kaymakamlık yaptığım yerlerde hep ikram ettim. Çok da beğenildi. Sağlık açısından dolu dolu şifaları olan çayımız inanıyorum ki gelişen ilçemizde de fark yaratarak yöresel bir çay haline gelecektir” dedi.

Bu haber toplam 2745 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum