“HER İŞ YAKIŞINAN “DEĞİL Mİ?

“HER İŞ YAKIŞINAN “DEĞİL Mİ?
Muğla denince aklımıza bacalarıyla ünlü arasta sokaklarında tek katlı evlerin yanı sıra Muğla ismiyle neredeyse  özdeşleşmiş  Perşembe pazarımızda geliyor.Edindiğimiz bilgiye göre Menteşe Belediyesi sokağa çıkma kısıtlamasının...

Muğla denince aklımıza bacalarıyla ünlü arasta sokaklarında tek katlı evlerin yanı sıra Muğla ismiyle neredeyse  özdeşleşmiş  Perşembe pazarımızda geliyor.

Edindiğimiz bilgiye göre Menteşe Belediyesi sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu  günlerde çalışmalarını hızlandırmış Muğla’mızın sembolü haline galen Perşembe pazarında alt yapı yenileme çalışmalarını tamamlamış. Çalışmalarına ilerleyen zamanda uzay çatı çalışmalarıyla devam edeceklerini öğrendik.  Olmazsa olmaz ifadesinin en yerinde anlam bulduğu bir onu. Pazara alışveriş için girdiğimizde pazarın girişinden çıkışına kadar bunalmadan girip çıkmak mümkün değil. Hele hele ekmeğini buradan çıkaran tezgahları başında sabahtan akşama kadar duran esnafı düşündükçe işerinin kolay olmadığını anlıyoruz.  Her  şeyden önce  bu memleket için taş üstüne taş koyan, Muğla için dertlenen herkesten  Allah razı olsun.

Ama her zaman alışık olduğumuz bir Perşembe pazarı görüntüsünü göremediğimizi ifade etmeden geçemeyeceğim. Biz Goca Molalıların vazgeçilmezi guru böber görüntüleri kaybolmuş. Hani şu her pazara giren kişinin fotoğraf çekmeden geçemediği, iplere dizilmiş kırmızı altın gibi albenisi olan kurutulmuş kırmızı biber görüntülerinden mahrum kaldık. Kendi öz kültürümüzü yavaş yavaş kendimiz mi yok ediyoruz diye düşünmeden geçemiyor insan.

Pazardaki esnafa sorduğumuzda yasaklandığından filan bahsediyorlar.  İnşallah doğru değildir diye umut ediyorum.  Yoksa hem memlekete turist gelsin, nakit akışı sağlansın diye kırk takla atalım, hem de turist gelince ilgi çeken görselleri, albenisi olan görüntüleri de kendi ellerimizle bir bir yok ediyoruz.

Bir taraftan modernleşirken bir taraftan öz kültürümüzden vazgeçmeleyelim.  Bölgemizin en büyük Pazar yeri alanı olan Perşembe pazarında 7000 metre kare alanda her şeye yer ayırdık ta  kuru biberlere mi yer  ayıramadık değil mi ama?

Alt tarafı bir kuru biber  ne olacak diyenleriniz olabilir, ama bir Molalı her şey vazgeçer ama yoğurtlu kızartmadan, böber tıkıratmasından asla vazgeçemez.  Hele hele  kışın tarhananın içinde kırmızı kırmızı biberler  olmadan geçen kışa kış demezler.  Tarhanada biberi unutan  tarhanayı unutur, tarhanayı unutan Muğla’yı unutur. “ Tarhana aşı tahta gaşınan, her iş yakışınan “ denmiş. Kendimize yakışanı yapalım o halde bizde sevgili idareciler.

Sevgiyle…

Bu haber toplam 224 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.