Hasan Telli

Hasan Telli

“Hikirsiz” Siyaset!

“Hikirsiz” Siyaset!

Yüzde 90’nının Müslüman olduğu bir ülkede salyangoz satıcılığı yapmanın ticari olarak pek de fazla bir getirisi yoktur. İllaki de satmanız gerekiyorsa satacağınız yerin ve satış stratejinizin iyi olması gerekir. Düşünün iyi bir pazarlamacı yaptığı sunumu ile “kele tarak” bile satabilir. Siyasilerde de durum böyle aslında.

***

Büyük lider olmak, tarihe ismini yazdırabilmek için önce kendinizi eğitmeniz ve hayatınızı buna göre düzene koymalısınız. İslamiyet’in ilk emrini unutmamalı ve uygulamalısınız. İlk emir derki “OKU.” Kaçımız oluyor araştırıyoruz. Peygamberimiz Hz. Muhammet AS hadisinde ediği gibi, “Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.” (Câmiü’s-Sağîr, 1/310) Bunların ardından hala okumadan öğrenmeden sadece kulaktan dolma bilgilerle ortalıkta ahkam kesenleri gördükçe kendimizden şüphe eder duruma geliyoruz.

***

Muğla’da kullanılan tabirlerden biridir “Hikirsiz” asıl ses uyumu ile “Fikirsiz.” Anlam olarak düşüncesiz, hiçbir konuda sorumluluğu olmayan, fikri ile zikri birbirine tutmayanlar için kullanılan bir değimdir. Muğla’da yaşamanın şans olduğunu düşünüyorum, öyle ki “hikirsiz”lerle dolu ama bir o kadar da fikir adamının yaşadığı bir şehir. Fikri yok ama ona sunulan yöneticilik mertebesinde sorumluluklarından bir haber, kendi menfaatleri için yönetmeye vatandaşa yönetiyormuş gibi yapmaya meraklı onca önetici. Bir miktar pazarlama bilgisi ile belki kele tarak satamıyor ama seçmene yada üst düzey siyasi yapıya kendilerini pazarlıyor. Geçmişte böyle değilken 1990’lı yıllar sonrası siyaset arenasında boy gösterenler böyle.

***

Neredeyse bir milyona yaklaşan nüfusu ile büyükşehir olan Muğla’da tüm siyasi Parti İl Başkanlarının fotoğraflarını alsak ve il genelinde önümüze gelen ilk 100 bin kişiye sorsak kim kimdir desek acaba hangi il başkanı daha çok tanınacaktır. Yada tüm il başkanlarını yanımıza alsak sokaklarda dolaşsak. Siyasi çalışma yapıyoruz diyerek de salma salsak gurubu hangi parti olarak görürler acaba? Muğla’da siyaset yapmak için bu topraklara bir sözünüz, bir projeniz olmalı aksi takdirde ismini bile unuttuğumuz il başkanları, milletvekilleri arasında yerinizi alırsınız.  Muğla’da siyaset ince hesaplar, zamanlama ve bilgiye dayanır eğer bunlardan biri eksik olursa saç ayağının biri olmadığı için üzerine ne kazan koyarsınız nede tencere.

***

Muğla seçmeni CHP-AK Parti rekabetini siyasetin ötesinde değerlendiriyor, olayı toplumsal boyutlu bir sorun olarak görüyor. Mevcut il başkanlarına bakınca Muğla yada Muğlalı olanı bulmak pek kolay değil. Bir İngiliz, Bir Fransız yada bir Alman Türkiye’yi ne kadar tanırsa Muğlalı olmayan bir il başkanı da Muğla’yı o kadar tanır yada kendisi de o kadar tanınır. Yıllarca aynı yanlışı yapmasına rağmen yanlıştan vazgeçmeyen siyasi parti genel merkezleri yerel dinamiklerin hamleleri karşısında yenilmeye devam edecek. Muğla Amerika’dan biraz farklı burada Kızılderililer yok. Yapılan hamlelerle onların zengin madenlerle dolu topraklarına soluk benizliler el atamıyor. Sırf bu satırlar yüzünden bana mikro-milliyetçilik yapıyorsun diye suçlamada bulanacak olanlara şimdiden hatırlatayım ben yerel siyasette “yerli ve milli” siyasetçilerden yanayım. Atalarımız boşuna dememiş, “Hindi nahaaa ya  çocum”…

Bu yazı toplam 1000 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR