İÇME SUYU DEPOLARINA İS KARIŞIYOR

İÇME SUYU DEPOLARINA İS KARIŞIYOR
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da yaz aylarında yaşanan kuraklık ve orman yangınlarının ardından sağanak yağışlar yağmaya başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da yaz aylarında yaşanan kuraklık ve orman yangınlarının ardından sağanak yağışlar yağmaya başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, uzun süreli yağışsız bir periyot sonrası şiddetli sağanaklar gözlenmesinin beklenilen bir durum olduğunu, yağışın büyük bir kısmının yüzeysel akışa geçtiğini dolayısıyla içme suyu kaynaklarında olumsuzluklar meydana geldiğini ifade etti.

Doç. Dr. Özçelik, Muğla’da meydana gelen sağanak yağışlar nedeniyle içme suyu depolarına yüzeysel akışın karıştığını söyledi. Özçelik, “Muğla'da aylar sonra ilk defa ciddi manada yağış gerçekleşti. Özellikle eğimi yüksek, geçirimliliği düşük alanlarda yağışın büyük bir kısmı yüzeysel akışa geçmektedir. Yüzeysel akış, yüzeydeki kirliliği ve de çamuru yağış şiddetine bağlı olarak kırsal alanlardan,  düşük kot ve eğimli yerleşim yerlerine taşıyor. Bu süreç boyunca  su kaynakları sistemlerimiz olumsuz etkileniyor” dedi.

“KİRLETİCİ GİRİŞİ SÖZ KONUSU İSE DEPOLARIN SORUNLU OLDUĞU SÖYLENEBİLİR”

İçme sularındaki yağış sonrası görülen kirlenmelerin genel itibariyle ya derleme yapısında ya da depolarda kirlenmiş/çamurlu su girişi şeklinde olduğunu ifade eden Özçelik, “Diğer taraftan, yağış sonrası ve kesikli zaman aralıklarında kirlenme görülmesi iletim hattı borularından sisteme kirletici girişi olması ihtimalini düşürüyor. Derleme yapısında bir kirletici etkisi söz konusu ise alandan kirletici etkisini yok etmek gerekir. Depolardan bir kirletici girişi söz konusu ise depoların sorunlu olduğu söylenebilir” diye konuştu.

“YANGINLAR KİRLENMEYE SEBEP OLUYOR”

Özellikle yanan alanlarda bulunan derleme yapıların ve depolarda çamur ve yüzeysel kirleticilerin yanında is, kül vb. yangından kaynaklı kirleticilerin içme suyuna karıştığını ifade eden Özçelik, “Kaynaktaki yapılarda yani derleme yapılarında yangının etkileri sonucu kirletici etkilerini önlemek kolay olmayabilir. Duruma göre kapsamlı arazi inceleme ve dezenfeksiyon süreçlerini içeren çalışmalar yapmak gerekebilir. Depolardan kirletici girişleri söz konusu ise, depolarımızın sorunlu olduğu söylenebilir. Bu durumda kirletici girişinin neden gerçekleştiği belirlenerek önlenmelidir” şeklinde konuştu.

“DEPOLARIN VE DERLEME YAPISININ TEMİZLİĞİ ZORUNLUDUR”

Doç. Dr. Özçelik, gerek yangınlar sırasında gerekse yağışlar sonrasında duman, rüzgar ve akış aracılığıyla is, kül, çamur ve kirletici taşınımı ve de börtü böcek girişinin önlenmesi ve bertarafı için havza ve iletim sisteminin tamamını içine alacak çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.

Özçelik, depoların ve derleme yapısının temizliği çalışmalar yapılmaması durumunda, yağışlarla beraber özellikle yanan alanlarda bulunan dezenfeksiyon yapılmayan iletim sistemlerinde halk sağlığını tehdit edecek olaylarla karışılacağını söyledi. Özçelik,  “Her hâlükârda depoların ve derleme yapısının temizliği zorunludur. Ancak, bu temizlik sisteme kirletici girişini kesmeyeceği için sadece o an için biriken kirletici yükünün bertaraf edilmesini sağlayacaktır” dedi.

Bu haber toplam 441 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.