Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

İL DIŞI SEVKLER SON BULSUN

İL DIŞI SEVKLER SON BULSUN

13 Ocak tarihli gazetemizde “Yeni Hastane Üzerine Sorular” başlığıyla kaleme aldığımız yazımdan yola çıkarak, geçtiğimiz Cuma günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından düzenlen “Üniversite-Şehir Entegrasyonu” konulu çalıştay üzerine aktarımda bulunmaya devam edelim.

13 Ocak’ta kaleme aldığım yazıda tedavi sürecinde hastanenin istatistiki bilgilerine yer vermiş, ancak sevkle gelen hasta sayısı ile sevk edilen hasta sayısı arasındaki oranlardaki oransızlığı siz okuyucularımızla paylaşmıştım.

Hatırlamak gerekirse, tam donanımlı yeni hastanemize sevkle gelen hasta sayısı Bin 212, sevk edilen hasta sayısı 3 bin 100 idi.

Sevkle gelen sayısının, sevk edilenden düşük olmasına takılı kalmıştık. “Tam donanımlı bir hastanemiz varken, tercih edilmeyen bir hastaneye mi sahibiz de hasta sevk ediyoruz?” diye de sormuştuk. 

Evet, tam teşekküllü bir hastaneden 3 bin 100 kişi başka hastanelere sevk edilmiş.

Bu 3 bin kişi imkansız hastalar mı? Tedavi derecesi ya da tanımlaması bizim hastaneyi aşar nitelikteki vakalar mı? diye de merakımızı dile getirmiştik.

Her ne kadar hastane yöneticilerimizin konuya ilişkin bilgilendirmede bulunacaklarını bize iletmelerine rağmen, bunun sebeplerini hala bir araya gelip paylaşamasak ta, sağlık alanındaki fakültelerin yöneticilerinin bulunduğu “Üniversite-Şehir Entegrasyonu”nuna yönelik düzenlenmiş toplantıda, sorularımızın mesnetsiz olmadığına yönelik bir ayrıntıyı da yakaladık. 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, bu toplantıda konuşup, fakülte olarak çalışmalarını aktarırken, “İl dışı hasta sevk ihtiyacını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımız devam etmekte” dedi. 

Demek ki böyle bir sorun var. Demek ki başlı başına bir sorun olduğu ortada.

Umarım ortaya konulan oransızlığı yine ortadan kaldıran ve başarı grafiğini yükselten bir çözüm süreci yaşanır.

Bu arada, Tıp Fakültemiz hakkında da bir bilgi paylaşalım. Muğla Tıp, eğitim-öğretime açıldığından bu yana yıllara göre bakıldığında önemli bir ivme yakalamış gibi gözüküyor.

Mesela, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 24, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 44, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 56 öğrencinin Tıp Fakültesinden mezun olduğu bilgisini öğrendik. Genç doktorlarımıza başarı dilerken, Muğla’nın yetiştirdiği doktorlar olarak, önemli başarılara imza atmalarını temenni ederiz.

 Her geçen yıl da mezun sayısını arttıran bir Tıp Fakültesine sahip ilimizde, Eğitim ve Araştırma Hastanemizden hasta sevkleri ve buna bağlı olarak hasta ölümleri duymak istemediğimizi belirterek, sonlandıralım.

***

Öte yandan; kent olarak değerli bir bürokratı ani kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. 7 defa gidip, 8 defa geldiği süreçlerin hepsine şahit olduğum ve kurduğu dostlukları yaşamı boyunca sürdürmeyi başarmış kıymetli insan, dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan’a rahmet, kederli, ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. Kendisini hep gülen yüzüyle hatırlayacağız.

Bu yazı toplam 776 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR