İleri Dönüşümle Dünyadan Özür Dilemek

İleri Dönüşümle Dünyadan Özür Dilemek
Sevil OLUÇ- Mimar Eylem Pala Uluğ, tek kullanımlık bir çöpe dönüşecek olan atık plastik poşetleri ileri dönüşüm denilen üretim yöntemiyle uzun yıllar...

Sevil OLUÇ- Mimar Eylem Pala Uluğ, tek kullanımlık bir çöpe dönüşecek olan atık plastik poşetleri ileri dönüşüm denilen üretim yöntemiyle uzun yıllar kullanılabilecek birbirinden farklı tasarımlara dönüştürüyor.

Bir çocuk annesi Muğlalı Mimar Eylem Pala Uluğ, 2017 yılından beri atık poşetleri ileri dönüşümle harika tasarımlara dönüştürüyor. Pek çok mimari projede aktif olarak rol alan Uluğ, yıllar geçtikçe asıl hayal ettiği üretimin bu olmadığını farkettikten sonra;  atık poşetleri çanta, takı, abajur, broş, süs eşyaları gibi kendi tasarladığı ürünlere dönüştürmeye başladı. Uluğ, ‘Kirlettiğimiz dünyadan özür dilemek’ olarak gördüğü bu çalışmalarını hem siparişler üzerine satıyor hem de çeşitli sergilerde merak edenlerin beğenisine sunuyor.

Ödüllü Mimar Eylem Pala Uluğ

Uluğ, 1996 yılında Muğla Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a gitti. Eğitim hayatı boyunca ve sonrasında pek çok mimari projede ödül aldığını anlatan Eylem Pala Uluğ; “Aslen mimarım 2000 senesinden bugüne aktif bir mimarlık pratiği içinde bulunmaktayım. Farklı ölçeklerde birçok projenin tasarım ve uygulamasında aktif olarak rol aldım, bunun yanısıra öğrencilik hayatımdan bugüne bireysel olarak ve farklı gruplarla katılmış olduğum ulusal ölçekli mimari proje yarışmalarında farklı derecelerde ödüllerim var. Meslek hayatım dışında kendimden bahsetmem gerekirse evliyim, 4’ ü patili olmak üzere 5 çocuk annesiyim” dedi.

İleri Dönüşümle Dünyadan Özür DilemekGeri Dönüşüm Değil; İleri Dönüşüm

Kendi atölyesinde ileri dünüşüm üretim yöntemiyle atık poşetleri farklı tasarımlara dönüştürme heyecanın giderek daha da arttığını dile getiren Uluğ; atıkları bu şekilde değerlendirme fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı; “Geçtiğimiz yıllarda mimarlıkla olan bağlarımda çok özel kişisel bir kriz yaşadığımı söyleyebilirim. En başta yapmak istediğim mimarlık biçimi çok değişti sanırım, önceleri büyük büyük projeler yapmayı hayal ederken ki aslında bir bakıma bunu yapıyordum diyebilirim; bu durumun birçok açıdan beni mutlu etmemeye başladığını gördüm. Varoluş biçimimdeki farklılaşma artık bu tür bir üretimin doğru olmadığını söylemekteyken ben bu işi yapıyordum. Bu krizin kendisi mutlak bir üretim fikrini beraberinde getirdi,bu üretimin nesnesi haline dönüşen  plastik poşet ise tamamen bir tesadüf ile gündemime girdi diyebilirim. Malzemeyle çalışmayı yoğunlaştırdıkça, yapabildiklerimi gördükçe ve bunun dünyaya olan katkısını düşündükçe heyecanım her gün daha da arttı. Aktif mimarlık hayatımın yanında geçen yaklaşık 1,5 yıllık kişisel Ar-Ge sürecinin sonunda artık ürettiklerimi dış dünya ile paylaşıma açmam 2017 senesinin sonlarına denk geliyor.Bu süreçte birçok tasarım problemi üzerine çalıştım, aydınlatma elemanı ve çantanın yanında farklı birçok nesne ürettim fakat çantalarıma karşı farklı bir duygusal bağım var diyebilirim. Çantalarımı deri ve kürke karşı söylem üreten yeni bir üretim biçimi olarak görüyorum. İnsanoğlu giyinip kuşanmak için başka bir canlının bedenini kullanmak yerine kendi çöpünden yaşama fikrine ulaşır ise dünya başka türlü bir yer olacak diye bir hayalim var. Kendi markam Nest. İst’in manifestosu da şöyle; “Kirlettiğimiz dünyadan özür dilemek, kirlettiğimiz şeyleri bu kez bir daha kirletmemek üzere, istisnasız hiçbir canlıyı dışarıda bırakmayan ortak hayatımıza yeniden sunmak için.”

El Emeği Tasarımlar

Atık plastik poşetleri kendi oluşturduğı yöntemle farklı tasarımlara dönüştüren Uluğ’un ürettiği ürünlere ünlüler de yoğun ilgi gösteriyor. Uluğ’un çantalarını ünlü oyuncular Meltem Cumbul, Gonca Vuslateri gibi isimler de kullanıyor. Plastik poşetleri ileri dönüştürmede kullandığı yöntemi anlatan Uluğ; “Başta eğlencelik şeyler yapar iken daha önce bahsetmiş olduğum süreçlerle birlikte daha sonraları daha çok vakit harcadığım bir şey haline dönüştü. Poşetleri kesiyorum, renklerine göre ayırıyorum. Daha sonra ütüyle ısıtıp kendi oluşturduğum kalıplarla şekle sokuyorum. Bir çantayı yaklaşık on atık poşetten iki günde üretiyorum” diye konuştu.

Sipariş De Alıyor, Sergi De Açıyor

Moda dergilerinin sayfalarını süsleyen birbirinden farklı tasarımdaki ürünlerinin satışını yapan Uluğ; “Geçtiğimiz Mart ayında tasarımcı Gülnur Özdağlar ile atıklarla yaptığımız çağdaş takı tasarımı üzerine bir sergimiz oldu.  Yine çok yakın zamanda Harabeyiz Kolektif adlı girişiminin Çukurcuma’ da açtığı sergiye ‘Karabulut’ adını verdiğim bir enstalasyon ile katıldım.” dedi.

Komşudan Gelen Poşet Desteği

Çevresindeki herkesin atık poşet temin etmede kendisine destek olduğunu kaydeden Uluğ; “Şehir dışından kargo ile poşet gönderen arkadaşlarım var. Komşularım da bana bu konuda çok destek oluyorlar. Kimi zaman bahçe kapımda asılı poşetler buluyorum, kimi zaman da mahallemizin miniği elinde bir poşet dolusu poşetle kapıda beliriyor. Bir de kızımın okulundaki annelerin olduğu bir grup var onlar da çok destek oluyorlar.” ifadelerinde bulundu.

Bu haber toplam 1815 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.