İLİMİZİN TÜRBELERİ: AHMET GAZİ BEY

İLİMİZİN TÜRBELERİ: AHMET GAZİ BEY
Hazırlayan: Sinem KorkmazZamanın sultanı Menteşe sultanı olan babası İbrahim Bey vefat ettiğinde Ahmet GaziBey Menteşe Sultanı olmuştur. Hangi tarihte...

Hazırlayan: Sinem Korkmaz

Zamanın sultanı Menteşe sultanı olan babası İbrahim Bey vefat ettiğinde Ahmet Gazi

Bey Menteşe Sultanı olmuştur. Hangi tarihte tahta çıktığı bilinmese de saltanatının uzun zaman devam ettiği söylenmektedir. Babaları İbrahim Bey’in vefatından sonra Menteşe beyliği ikiye ayrılmıştır. Ağabeyi Mehmet Bey Balat’ta kendi adına gümüş ve bakır para bastırıp hükümet kurarken, Ahmet Gazi Bey Beçin’de hükümetini kurmuştur.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Ahmet Gazi hakkında şu sözlere yer vermiştir, “Adı geçen Beçin Kalesini Ahmet Gazi Bey zabtederek imar etti. Ahmet Gazi Bey Beçin’de 1375 yılında 10 odalı bir medrese yaptırmıştır. Burada bir kale mevcuttur ve kale şehrin dışındadır. Adı geçen medrese de şehrin içindedir. Meşhur seyyah İbni Batuta burasını fazlasıyla övmektedir. Bu medresenin sülüs hattı ile yazılmış olan Arapça kitabesinin Türkçesi; ‘ ilim talep etmek, öğrenmek kadın erkek bütün Müslümanlara Allah’ın bir emridir. Bu hayırlı ve kutlu medreseyi, ibadete düşkün büyük emir, sahiller sultanı, dinin ve devletin tacı İbrahim oğlu Ahmet Gazi, Allah’ın yardımıyla yaptırmıştır.”

Beçin’de ki bu medresenin kitabesine göre Ahmet Gazi’nin Büyük Emir, Sahiller Sultanı unvanlarıyla 1376 yılında hükümdar olduğu anlaşılıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Ahmet Gazi’nin Eskihisar’ı 1354 tarihinde zapt ettiğini, kendisinin ve ailesinin türbesinin de Beçin’de olduğunu ve Milas’ta da bir cami yaptırdığı yazmaktadır.

Edinilen bilgilere göre Ahmet Gazi 1390 tarihinde vefat etmiş ve Beçin’de medrese içerisine defnedilmiştir. Türbenin dışında, duvarda Batı’daki asalet armalarını andırır biçimde mermere işlenmiş arka ayakları üstünde duran birer aslan kabartması görülür. Bu aslanlar ön pençelerinde birer sancak tutarlar. Sancaklardan bir tanesinde Ahmet Gazi adı okunmaktadır. Türbenin içinde iki kabir vardır. Bunardan birinin Ahmet Gazi’ye diğerinin ise eşine ait olduğu rivayet edilmektedir.

Bu haber toplam 3548 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.