İLİMİZİN TÜRBELERİ: FENERCİ DEDE

İLİMİZİN TÜRBELERİ: FENERCİ DEDE
Hazırlayan:Sinem KorkmazFenerci Dede’nin asıl adı İbrahim bin Ethem’dir. Halk arasında Eren Dede ve ya Fenerci Dede olarak tanınır. İslamiyeti yaymak...

Hazırlayan:Sinem Korkmaz

Fenerci Dede’nin asıl adı İbrahim bin Ethem’dir. Halk arasında Eren Dede ve ya Fenerci Dede olarak tanınır. İslamiyeti yaymak amacıyla bölgeye geldiği bilinmektedir. Marmaris’te büyük bir değere sahip olan Fenerci Dede hakkında 2 rivayet bulunmaktadır.

Birincisi, Marmaris’i korsanlardan korumak için kucağındaki kumları serperek günümüzde Yalancıboğaz olarak bilinen yeri oluşturduğudur.

ikinci rivayet ise dost gemilerin boğazdan dolayı buraya gelemeyeceğini hesapladığı ve gemilere fener ya da ateş yakarak yol gösterdiğine inanılıyor. Bu inanış günümüzde hala sürmekte olup Fenerci Dede’nin hala gemicilere yol gösterdiğine inanılmaktadır.

Marmaris’te bulunanlar tekneleriyle mezarının olduğu yere gidip dilek diledikleri, dua ettikleri bilinmektedir. Fakat yapılan değişiklikler ve yol çalışmalarıyla birli.kte Fenerci Dede’nin mezarı tam yol ortasında kalmışıtır. Halk arasında yolun ortasında kalması sebebiyle ziyaretçilerinin azaldığı konuşmaktadır.

Ölüm ve doğum yılı hakkında herhangi bir bilginin olmadığı Fenerci Dede’nin mezarı Adaköy Mahallesi Yalancıboğaz mevkinde bulunmaktadır.

Bu haber toplam 3022 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.