İpek böcekçiliği canlanacak

İpek böcekçiliği canlanacak
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi arasında ipek böcekçiliğinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve sürdürülebirliğinin sağlanması için işbirliği protokolü imzalandı. Proje, Menteşe’nin Yeşilyurt Mahallesi...

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi arasında ipek böcekçiliğinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve sürdürülebirliğinin sağlanması için işbirliği protokolü imzalandı. Proje, Menteşe’nin Yeşilyurt Mahallesi Maşat Mevkii’nde hayata geçecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi işbirliğinde İpek Böcekçiliğini İyileştirme, Geliştirme ve Sürdürülebirliğinin Sağlanması projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün katılımıyla işbirliği protokolü imzalandı.

DOKUMA VE EĞİTİM ATÖLYESİ DÜZENLENECEK

Proje Menteşe’nin Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan Maşat Mevkiinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazide hayata geçirilecek. Arazide ipek böceğinin önemli besin kaynağı olan dut fidanlarının dikimi yapılacak. Ayrıca kozadan ipek ipliği üretimi ve dokumacılığına kadar eğitimlerin verileceği dokuma ve eğitim atölyesi düzenlenecek.  Bunun yanı sıra sosyal alanlar ve satış noktaları oluşturulacak ve dut bahçesinden faydalanacak olan ipek böceği yetiştiricisi çiftçiler belirlenecek.

GÜMÜŞ: “YEŞİLYURT, TURİZMİN UĞRAK NOKTASI OLACAK”

Menteşe’nin kültür kenti olması noktasında çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş,  “Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile İpek Böcekçiliğinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında işbirliği protokolü imzalıyoruz. İpek Böcekçiliği Muğla’mızda, özellikle de merkez ilçemiz olan Menteşe’de Osmanlılardan günümüze kadar gelen en büyük tarım alanlarından bir tanesi olarak göze çarpıyor. Bu nedenle ipek böcekçiliğinin yeniden canlanması, özellikle kadınlarımızın ev ekonomisine katkı sağlamaları noktasında Büyükşehir Belediyemiz ile işbirliği içerisine girdik. Bu kapsamda ipek böcekçiliğinin en iyi yapıldığı Yeşilyurt Mahallesi Maşat mevkiinin seçtik. Araziyi Büyükşehir Belediyemiz ile ortak kullanacağız. Geçmişteki kültürümüzü gelecek kuşaklara aktaracağız. Büyükşehir Belediyemizin bu bölgede müze çalışması da var. Yeşilyurt Mahallemiz turizm açısından Muğla’ya gelen vatandaşlarımızın uğrak noktası olacak.

GÜRÜN : “KADINLARIMIZIN KOOPERATİF KURMASINI ARZU EDİYORUZ”

Her iki belediyeninde ipek böcekciliği konusunda hassas olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “İpek böcekçiliğinin belediye politikalarından bir tanesi olarak geliştirilmesini arzu ediyoruz. Her zaman her yerde olduğu gibi yine kol kola ve yan yana bir projenin içerisinde yer alıyoruz. İpek böcekçiliği konusunda kadınlarımızın özellikle kooperatif kurmasını arzu ediyoruz. Muğla’mızda Türkiye’nin ilk kadın Valisi sayın Lale Aytaman’ın girişimleri ile ipekböcelçiliği konusunda önemli adımlar atılmıştı ve MELSA ile önemli markalara üretim yapılmıştı. Sayın Lale Aytaman’ın geçen Muğla ziyaretinde de ipekböcekçiliğini konuştuk ve Muğla’mızda  bu sektörü kadınlarımızla tekrar ayağa kaldıracağımızı anlattık. Çünkü ipek böcekçiliği noktasında kadınlarımız önemli. İpekböcekçiliği üretimi, yaprağı, beslenmesi, bakımı, bunların hepsini üretimin ana aktörü kadınlarımız yapıyor. Temennimiz tekstil sektörüne verebilecek nitelikte ipek kumaş üretmek. Bunu yaparsak ürünlerimiz müthiş bir yüksek katma değerle satılabilir. Başkan Gümüş ile her zaman birlikte Muğla’mıza ve Menteşemize hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 417 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.