İŞ GÜÇ YOK

İŞ GÜÇ YOK
Her zaman duyduğumuz “iş yok” cümlesini son zamanlarda daha sık duymaya başladık. İlk başlarda bu cümleye karşılık olarak “çalışası yok, çalışmak...

Her zaman duyduğumuz “iş yok” cümlesini son zamanlarda daha sık duymaya başladık. İlk başlarda bu cümleye karşılık olarak “çalışası yok, çalışmak isteyene iş hep var” deniliyordu. Şimdilerde ise Covid-19 virüsünü bahane eder hale geldik. Yani kısacası iş arayanlara, ya bir şeyleri neden olarak gösteriyoruz ya da sanki verilen işi beğenmiyor gibi davranıyoruz. Bir de gündemimize oturmuş olan EBA’ya bağlanamayan öğrencilerimiz var. Aslında bakıldığında bunun da sebebi aynı, işsizlik ve imkanlar. Televizyona çıkan haberlerden diyeceksiniz ki “Belediye Başkanları ve bazı kurumlar bu imkanı sağlıyor.” Peki, bu imkanlar öğrencilerin EBA’ya girmesi için yeterli mi? Bence yetersiz.

Gelin hep beraber en basit şekilde sadece Muğla’yı ele alarak bakalım. Bazı kurumlardan, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ve belediye başkanından bazı okullara EBA destek noktası kuruldu, tablet desteği verildi. Bu destekler ile öğrencilerin hepsinin mağduriyeti giderildi mi? Muğla’nın Seydikemer ilçesinde birkaç genç internetlerinin çekmemesinden kaynaklı dağlara, tepelere çıkarak EBA’ya bağlanmaya çalışıyor. Belediye başkanının yakın zamanda tablet ve internet desteği oldu. Bunlar ile bir nevi de olsa mağduriyet giderildi. Daha fazla öğrencinin mağduriyetini giderebilmek için başka ne yapılabilir diye düşünüyorum, direk aklıma seçilmiş idariler ve kişiler geliyor. Gözlerimiz seçilmiş idareciler ve kişileri arıyor, fakat sadece ilimize Bakan geldiğinde veya gazetecilerin olduğu önemli açılışlarda görebiliyoruz kendilerini. Onda da zaten seçilmiş idareciler ve kişiler ile muhatap olamıyoruz, tek yapılan fotoğraf çekilip, direk kendi kabuklarına çekilmek oluyor. Hal böyle olunca ne destek isteyebiliyoruz ne de iş.

Belediye başkanımızın tablet dağıtımında oradaydım ve Seydikemer ilçesinden tablet almaya gelen ailenin iki yıl işsiz olması dikkatimi çekti. Röportaj sırasında adam, muhabirlere iki yıldır işsiz olduğunu da dile getirdi. Birçok yere iş başvurusu yapmış ve geri dönüş olmamış. Bana göre düşünmemiz gereken durum aslında burada şu olmalı; tablet veriliyor, peki ya internet parasını nasıl ödeyecekler? Böyle durumda birçok aile var ve bu durumu düzeltmek için hiç bir şey yapmıyoruz. Hatta tam aksine ihtiyacı olana iş vermektense, “ilk tanıdığımız olsun” diyen seçilmiş kişilerin mevkilerini kullanmasına seyirci kalıyoruz. Daha sonrasında televizyonlarda cebinde pazar parası olmadığı, sırf ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ilk aile bireylerini daha sonra kendisini öldüren insanları görüyoruz. Böyle giderse de işsizlikten intihar edenlerin, parasızlıktan bunalıma girip cinayet işleyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya devam edecek. Böyle durumlarla karşılaşmamak için tablet desteğinin yerine insanlara iş imkanı sağlayarak mağduriyetlerini gidermemiz gerekiyor. Buradan da seçilmiş kişilere sosyal medyada gösteri yapmaktansa vatandaşların arasına karışarak sorunları gidermen odaklı görevlerini yapmalarını temenni ediyorum.

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.