İslamoğlu: “Turgut Halkı Sesini Çıkarmak İçin Geç Kaldı”

İslamoğlu: “Turgut Halkı Sesini Çıkarmak İçin Geç Kaldı”
Doğa ve çevre hakkında yaptığı televizyon programlarıyla bilinen ünlü televizyon sunucusu ve yönetmen Güven İslamoğlu; Yatağan’daki termik santral...

Doğa ve çevre hakkında yaptığı televizyon programlarıyla bilinen ünlü televizyon sunucusu ve yönetmen Güven İslamoğlu; Yatağan’daki termik santral ve hava kirliliğinin halk sağlığına etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İslamoğlu; termik santrale kömür sahaları açılması için zeytinliklerin kesilmek istenmesine tepki gösteren Turgut halkının bu tepki için biraz geç kaldıklarını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde termik santral temsilcileri halkın katılımıyla ÇED(Çevresel Etki Denetimi) toplantısı yapmak istemişti. Ancak vatandaşların protestosu sonucu toplantı iptal edilmişti. Çevre hakkında yaptığı televizyon programlarıyla tanınan ünlü sunucu ve yönetmen Güven İslamoğlu, Yatağan’a 20 yıl önce program yapmak için geldiğini; o zamandan beri Yatağan’da bir değişiklik görmediğini dile getirdi. İslamoğlu termik santralin etkilerinin şimdilerde ortaya çıkmaya başlamasının olağan olduğunu belirtirken, termik santral temsilcilerinin ÇED toplantısını protesto eden Yatağan’ın Turgut Mahallesi halkının tepki göstermek için biraz geç kaldıklarını dile getirdi. Halkın tepki göstermesi gereken konular hakkında ses çıkarmaya çekindiğini ifade eden İslamoğlu; şunları söyledi; “Yatağan’ın durumu bizim 20 yıl önce konuştuğumuz bir durum.  Ben muhabirliğe başladığımda ilk program yaptığım yerlerden bir Yatağan’dı. Hiçbir şey değişmemiş, her şey olduğu gibi duruyor. Kanser vakalarının olduğu 15 yıldan beri söyleniyor. Filtreler yeni takıldı benim bildiğim kadarıyla. Bu konuda Yatağanlıların sesi çok çıkmıyor. Ama geçmişe dönük bakıldığı zaman bu bölgeye çok zarar verildi. Bu zarar en az 20-30 yıl sürecek. Karbon öyle soluduğunuz zaman bir günde iki günde hasta eden bir şey değil. Belli sürelerde hasta eden bir şey. Bunun sonuçlarını artık şimdilerde insanlar görmeye başlayacaktır. 15 yıl önce soluyan daha şimdilerde rahatsızlanmaya başlar. Şimdilerde bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaya başlaması; 15 yıldır devam eden bir solumanın sonucudur. Yeni olmuş bir sorun değil bu. Bugün filtrelerin takılmış olması, gelecek için güzel bir şey. Geçmişte yapılan hatanın cezasını bugünlerde çekiyoruz.  Turgut köyü tepkisini göstermek için biraz geç kalmış. Biz daha önce antik kente doğru bir ilerleme söz konusu olduğunda gelmiştik. Bu dönemde de suların kirlenmesiyle ilgili ihbarlar geliyor bize. Yatağan’da insanlara sokakta mikrofon uzatsak kimse konuşmayacaktır çünkü insanların çoğu fabrikalarda çalışıyor; esnaf da oradan para kazanıyor. İnsanlar sadece medya konuşsun, kendileri konuşmasın istiyorlar. Medya bir çözüm bulsun istiyorlar. Biz, insanlar konuştukça onların sesi olabiliriz. Yoksa onlar sustukça bizim bir ses çıkartmamız garip karşılanabiliyor ama biz yine de elimizden geleni yapıyoruz. Yatağan’daki termik santraldeki filtreler hala takılı mı, Yatağan’da hava kirliliği ölçümü yapılıyor mu bilmiyorum.”

Sevil OLUÇ

Bu haber toplam 735 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.