Elvan Göçer

Elvan Göçer

İyi Dokunma(k), Kötü Dokunma(k)

İyi Dokunma(k), Kötü Dokunma(k)

Günümüzde, çocuklarımızın daha akılları hiçbir şeye ermeden ilk öğrenecekleri ders olmalı artık. İyi dokunma nedir? Kötü dokunma nedir?

Eskiden yolda gördüğümüz çocukların yanağını okşar, gülümsemeleri için bir sürü şaklabanlık yapardık; öyle değil mi?

Günümüzde karşılaştığımız çocukları bazen görmezden geliyoruz diye üzülen duyarlı vatandaşların da olduğunu görmek yüreğimizi az da olsa serinletiyor. Yanlış anlaşılmaktan korkuyoruz artık, o kadar çok canice işlenmiş cinayetleri işitiyoruz ki…

Elbette tüm yavrularımızın güvenliği öncelikli olarak ebeveynlerin sorumluluğu altında. Ebeveynler de kendi kardeşine, abisine, anasına, babasına güvenmeyecek de kime güvenecek öyle değil mi. Biz ebeveynlerin sorumluluğu kadar o küçücük yavrularımızın da boylarından büyük sorumluluk üstlendiğinin bilincinde olmalıyız. Öğretmeliyiz, kim onların bedenine iyi mi, kötü mü dokundu bilsinler. Bilmeleri gerekir. Unutmayın; çocuklar tekrarla bazı şeyleri öğrenirler. Onun için trafik kurallarını, güvenliklerini tehdit edici konuları nasıl sık sık tekrar ediyorsak, bu konuda da ısrarcı olalım lütfen. Anlatmaktan çekinmeyin. Anladıklarından emin olana kadar anlatalım çocuklarımıza. Bedenlerinin onlara ait olduğunu hatırlatalım ara ara. Hiç kimsenin kim olursa olsun, amca, dayı, abi vs. Kendilerinin özel yerlerine dokunmalarına izin vermemelerini ya da kendilerinden böyle bir talep olursa yapmamalarını defalarca söyleyelim, hatırlatalım. Bu ikazlarımız zamanında ve yerinde olmalı. Her gün defalarca söyleyip yavrularımızı da insanlardan uzaklaştırıp korku içinde yaşamalarını istemeyiz; öyle değil mi. Tembihlerimizi, uyarılarımızı, 5-6 aylık zaman aralıklarında tekrar edilirse yerinde olur düşüncesindeyim. Özellikle de gelişim döneminde olan çocuklarımızın sağlıklı cinsel bilgilere ve ailesinin içinde şartsız sevgiye ihtiyacı vardır. Gelişim dönemlerinde uygun, doğru bilgilerle karşılarında olmak onlara vereceğimiz en büyük destek olur. Çok iyi tanımadığımız  kimselerle baş başa yalnız bırakmamak faydalarına olacaktır. Çocuklarımız istemedikleri bir konuda herhangi bir kişi onları üzmeye kalkarsa “HAYIR” demeyi bilmeliler. Çünkü bizim örf adetlerimiz gereği büyüklere saygılı olmayı, itaat etmeleri gerektiğini öğretmişizdir. Gerektiğinde “HAYIR” kelimesini yerinde ve zamanında kullanmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdırlar.

Eğitimin, okullardan önce ailede yuvanızda başladığını her daim hatırlayalım. Yalnız eğitim kurumlarında da yani Milli Eğitim müfredatlarında da iyi dokunma(k), kötü dokunma(k) dersinin eğitimi verilse fena mı olur?

Güzel yüreklere güzel dokunalım, iyi dokunalım. Gelecek çocuklarımızınsa, geleceğimize sahip çıkalım.

Elvan GÖÇER

Bu yazı toplam 1222 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Elvan Göçer Arşivi
SON YAZILAR