“İyisini arıyorlarsa en iyisi biziz”

“İyisini arıyorlarsa en iyisi biziz”
Röportaj: Sinem KarakayaMuğla’nın Ula İlçesi Kızılyaka Mahallesi’nde Yeditepe Halı Yıkama Tesisi sahipleri Köksal Özkul ve Yakup Dönmez, 3 yıldır...

Röportaj: Sinem Karakaya

Muğla’nın Ula İlçesi Kızılyaka Mahallesi’nde Yeditepe Halı Yıkama Tesisi sahipleri Köksal Özkul ve Yakup Dönmez, 3 yıldır halı yıkama alanında Muğla’ya hizmet veriyor. Muğla’da tek olan son sistem makinalarla ev hanımlarına hizmet veren iki ortak, halı yıkama işinde iddialarını ortaya koyuyorlar.

“Halı yıkama alanındaki en son teknolojiyle donatılmış yenilikleri Muğla ile buluşturduk” diyen Yeditepe Halı Yıkama Tesisi sahipleri Köksal Özkul ve Yakup Dönmez ile yaptığımız sözleşiyi sizler için kaleme aldık.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Köksal Özkul. 1968 doğumluyum.  Yakup Dönmez benim adım da. 3 yıldır Köksal Bey ile halı yıkama işi yapıyoruz.

-Bu mesleğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Halı yıkama işine 3 sene önce başladık.  İlk önce bir araba bağlama işi vardı orada tesadüf eseri karşılaşmıştık hâlbuki. Sonra dost olduk gide gele. Sonra ortaklığa kadar yürüdü iş. Önce Yakup Dönmez’in fikriydi bu iş. Fikir anası odur. Birimiz işi tasarladık birimiz maddi destek sağladık ve ortak olarak bu işe başladık.

“İyisini arıyorlarsa en iyisi biziz”

-Halıları nasıl yıkıyorsunuz?

Biz bu işe ilk başladığımız da tüm meslektaşlarımız gibi ilk sistem olan yerde yıkama sabunlu su ve araba yıkama makinesiyle tazikli su tutarak yıkıyorduk. Ama bugüne kadar işimizde hep en iyisini yapmaya çalıştık. O dönem Hüseyin Kaplancıoğlu diye bir ortağımız daha vardı. 3 kişi kafa kafaya verdik ve ‘nasıl daha iyi bir sistem kurabiliriz’ diye düşündük. İyi bir makine alalım. Muğlalı hemşerilerimize daha iyi bir hizmet verelim istedik ve büyük bir yatırımla son sistem makinaları aldık. O makinalarda halıyı önce dövme, fırçalama yapıyor sonra yıkama ve son aşama kurulama şeklinde işliyor. Halının cinsine göre kendisi tüm ayarlarını yaparak baştan sonra yaparak müşterilerimize en iyi hizmeti vermeyi ilke edindik ve bunu başardığımıza da inanıyoruz.

-Halı yıkama tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Teknik olarak şöyle anlatalım: Toz alma ünitesinde otomatik konveyönlü makinelerde dakikada 15 bin titreşimle halı havuzdaki toz zerrelerinden temizlenip yüksek emiş gücüne sahip emiş gücüyle vakumlanır. Bu işlem temizliğin en önemli aşamalarından birisidir. Bilgisayar programlı makinede halılar özelliklerine göre yıkama işlemine alınır. İlk olarak ön yıkamayla halıların kaba kiri alınır. Ön yıkaması yapılan halılar ikinci yıkama işlemine tabi tutularak maksimum temizlik sağlanır. Ana yıkaması biten halılar üç farklı ünitede durulanmış halıların dip noktasına kadar derinlemesine temizliği sağlanmış olur. Anti bakteriyel ve hijyenik hale gelir. Kötü kokulardan arınmış olur ve erken kirlenmez. Daha sonra Bin 400 devirli sıkma makinesiyle yüzde 95 oranında suyu sıkılmış gelir. Sıkma işlemi bitmiş kapalı alanda dış etkenlerden uzak bir şekilde kurutulur. Kuruyan halılar son kontrolleri yapılarak, paketlenip teslimata hazır hale gelir. Ayrıca yorgan ve battaniyelerin de 50 kilogram profesyonel makinede en iyi şekilde yıkaması da yapılıyor.

“İyisini arıyorlarsa en iyisi biziz”

-Nerelere hizmetiniz var?

Şu anda Muğla merkez, Marmaris, Bayır, Köyceğiz ve ofisimizin bulunduğu Ula,  Akyaka ve Gökova çevresine hizmet veriyoruz. Ama ilerleyen zamanlarda tüm Muğla’ya hizmet vermek istiyoruz. Cepheleri genişlettiğin zaman savaş kaybederiz. Bir anda olmazsın diyoruz. İnşallah zamanla oturacak her şey.

-Bu meslekte zorlandığınız şeyler oldu Mu?

Zorlandığımız bir şey yok ama şunu belirtmek isteriz. Hanımlar çok hamarat. Şundan dolayı söylüyoruz: Halıya bir şey döküldüğünde halıları alırken de teslim ederken de söyleriz sakın silmeyin. Çok af edersiniz en kötü bir şey döküldüğünde bile halıyı kapatın bize gönderin. Çünkü silip de gönderdikleri zaman benim kullandığım ilaçlar etki yapmıyor. Ama kişi kendi müdahale ettiğinde bugün yaşamış olduğumuz virüs salgınında da aynı şey yaşanıyor. Biz ilaca alıştırıyoruz virüs değişime uğruyor farklı bir hale geliyor. Halıdaki kir de bir virüstür. Dokunulduğunda o gardını alıyor. Korumasız vaziyette gelmesi gerekli ki biz onu tek hamlede yok edelim. Halı lekeyi kustu dediğimiz olayda da halı güzel kurutulmalı ki o kusma olayı yaşanmasın.

-Bu mesleğin püf noktası nedir?

Güler yüz, tatlı söz ve işinde itinadır bizim püf noktamız. Bizim müşteri kitlemiz kadın.  Kadınları memnun etmek. Her lekenin ayrı bir ilacı var. Gerçekten özenle yapıyoruz işimizi. Kadınlarda özen ister. Halı yıkamak bizim işimiz bu konuda iddialıyız.

-Halılar ne sıklıkla yıkanmalı?

Evin en pis eşyası halıdır. Normal şartlarda ayda bir kez yıkanmalı. Ama müşterilerimiz maddi durumuna göre tercih ediyor.

-İşinizi severek yapıyor musunuz?

Sevmeden hiçbir iş yapılmaz. Bizdeki makine kimsede yok. Muğla’da tekiz biz. Apartmanlardan halıları indirip çıkarmak külfetli iş. Ama Muğlalılara hizmet vermek bizim işimiz.

-Röportajımıza eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Evet,eklemek istediğimiz bir konu var. Bugünlerde çok telefon alıyoruz. Virüs nedeniyle çalışıyor musunuz diye soruyorlar. Asıl bizim bu günlerde çalışmamız lazım. Asıl şimdi temizlik zamanı. Halı yıkamada iyisini arıyorlarsa en iyisi biziz. İddialıyız. Elemanımızla, ekipmanımızla, güvenirliliğimizle buradayız. Hizmete açığız. 

Bu haber toplam 1742 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum