Jeoloji Mühendisleri Odası: “ARAŞTIRMA PROGRAMI BAŞLATILMALI”

Jeoloji Mühendisleri Odası:  “ARAŞTIRMA PROGRAMI BAŞLATILMALI”
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yaparak, su israfına dikkat çekti. Yapılan açıklamada,  ‘Su Yasası’ çıkarılması gerektiği vurgulandı.******22 Mart...

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yaparak, su israfına dikkat çekti. Yapılan açıklamada,  ‘Su Yasası’ çıkarılması gerektiği vurgulandı.

******

22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği tarafından su israfına dikkat çekilmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü’nün 2021 yılı temasının “Suyun Değeri” olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası, yapılan açıklamada “Su Yasası çıkarılmalıdır” dedi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada suyun öneminin giderek değer kazandığı, temiz suya erişim sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarının korunup geliştirilebilmesi amacıyla 22 Şubat 1993‘te Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanması önerilmiş ve bu öneri BM Genel Kurulunda da kabul edilerek ilan edilmiştir. 22 Mart 1993’ten beri suyun önemiyle ilgili bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Gününün 2021 yılı teması Suyun Değeri olarak belirlendi.”

“Havzaların yeraltısuyu potansiyeli belirlenmeli” denilen açıklamada, “Ülkemiz yeraltısu rezervlerinin doğru ve sağlıklı şekilde belirlenmesine yönelik olarak, ülke çapında yeraltı suyu havzalarının hidrojeolojik çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanmalı, havzaların yeraltısuyu potansiyeli belirlenmeli, yapılan yeraltısuyu tahsisleri izleme sistemi kurularak takip edilmelidir. DSİ Genel Müdürlüğü en kısa sürede yeniden yapılandırılarak, Yeraltısuları Daire Başkanlığı kurulmalı, bu başkanlığın öncülüğünde TUBİTAK ve Üniversitelerimizin de katkılarıyla, ülkemiz derin yeraltısuyu akiferleri araştırma programı başlatılmalı, derin yeraltısuyu akiferlerin varlığı ve nitelikleri ortaya konulmalıdır. DSİ Genel Müdürlüğünün mevcut uygulamasında yeraltı suyu arama-kullanma-tadilat belgelerinin oluşturulması ve bu süreç içerisinde açılacak tüm sondajlarda  Jeoloji Mühendislerinin etkin görev almasının sağlanarak yeraltı suyu havzalarının uygunsuz sondajlarla tahrip edilmesinin önlenmesi gerekmektedir. Suyun doğal çevriminin sürdürülebilmesi ve canlı yaşamın devamının sağlaması adına, suyu ticari bir meta olarak gören anlayış yerine, suyun tüm canlılar için yaşamsal bir hak olduğu gerçeğinden hareketle bir çerçeve ‘Su Yasası’ çıkarılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

“SU İSRAFININ ÖNLENMESİ AMACIYLA HALKIMIZ AYDINLATILMALI”

Baraj göllerinin çevresinin ağaçlandırılması gerektiği söylenen açıklamada, “Su kaynaklarımızın korunmasına ve akılcı kullanılmasına dikkat edilmeli, su israfının önlenmesi amacıyla halkımız aydınlatılmalı, salma sulama yerine damla ve yağmurlama sulama modellerine ağırlık verilmeli ve teşvik edilmelidir. Ayrıca baraj gölleri ve çevresi ağaçlandırılmalı, her türlü kirleticilerin akarsu yataklarına deşarjı önlenmeli ve arıtma tesisleri kurulmalıdır. Tüm bu bilimsel teknik çalışmaların temeli olarak; bireylerin ve toplumların sağlıklı, içilebilir, temiz suya her durumda koşulsuz ve bedelsiz erişim ve tüketim hakkı, "su hakkı" "temel bir insan hakkı" olan "yaşam hakkı" olarak görülerek, suyun ticarileştirilmesinden, su kaynaklarımızın özelleştirilmesinden vaz geçilmeli, su yönetim sistemlerine sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile halkın katılımını esas alan mekanizmalar geliştirilmelidir. Yüzyıllar boyunca medeniyetin beşiği olarak adlandırılan bölgeler hep su havzalarının yakınında kurulmuş, suyun hayat verdiği topraklarda gelişmişlerdir. Tarih boyunca insanların ve uygarlıkların gelişiminin en önemli unsurlarının başında gelen tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılması yaşamsal bir öneme sahiptir. Ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça, daha stratejik bir önem kazanmaya başlayan tatlı su kaynaklarının korunması, verimli ve planlı kullanımı ile değeri daha önemli bir hale gelmiştir. Daha yaşanabilir bir dünya dileğiyle "Dünya Su Gününü” kutluyoruz” denildi.

Bu haber toplam 714 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.