Kadın Azmağı için kampanya başlatıldı

Kadın Azmağı için kampanya başlatıldı
Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Kadın Azmağı için çevreciler tarafından "Kadın Azmağı'ndan elinizi çekin" başlığı ile imza kampanyası başlatıldı. Bölgedeki işletmelerin Azmak kıyılarını hukuka aykırı şekilde...

Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Kadın Azmağı için çevreciler tarafından "Kadın Azmağı'ndan elinizi çekin" başlığı ile imza kampanyası başlatıldı. Bölgedeki işletmelerin Azmak kıyılarını hukuka aykırı şekilde kullandığını ve doğaya zarar verdiğini söyleyen çevreciler herkesi dünya çapında yayınlanan kampanyayı imzalamaya davet etti.

Sinem Korkmaz

Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Mahallesinde NASA'nın sosyal medya hesabından da paylaşılan azmak ile ilgili çevreciler tarafından "Kadın Azmağı'ndan elinizi çekin" başlığı ile imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın açıklama bölümünde , "Akyaka Kadın Azmağı dünyada eşi benzeri olmayan, yüzlerce canlıya ev sahipliği yapan bir doğa harikası. Akvaryum hissi veren manzarasıyla yıllardır birçok insanın Akyaka’yı ziyaret sebebi. Fakat her geçen gün bu doğal güzelliğin fazlasıyla tahrip ve işgal edildiğine şahit oluyoruz. Yıllardır sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla yürütülen koruma çalışmaları artık bu tahribatın hızına yetişemiyor" ifadeleri kullanılarak Muğla Valiliği, Ula Kaymakamlığı, Ula Belediye Başkanlığı göreve çağrıldı.

 "KADIN AZMAĞI İŞGAL EDİLİYOR"

Kadın Azmağı'nı korumak adına başlatılan kampanyanın açıklama bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Akyaka Kadın Azmağı dünyada eşi benzeri olmayan, yüzlerce canlıya ev sahipliği yapan bir doğa harikası. Akvaryum hissi veren manzarasıyla yıllardır birçok insanın Akyaka’yı ziyaret sebebi. Fakat her geçen gün bu doğal güzelliğin fazlasıyla tahrip ve işgal edildiğine şahit oluyoruz. Yıllardır sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla yürütülen koruma çalışmaları artık bu tahribatın hızına yetişemiyor. Ne özel Çevre Koruma hükümleri, ne de İmar Kanunu hükümlerinin korumaya yettiği Kadın Azmağı, nihayet Kıyı Kanunu kapsamına alınmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kıyı Kenar tespit çalışması başlatılmıştı. Yıllar süren tespit çalışması 2020 yılında sonuçlanarak Akyaka İmar Planına işlendi. Azmak kıyı kenar çizgisine göre birçok işletme Akyaka Kadın Azmağı’nı imar planına aykırı olarak işgal etmektedir. İşletmelerin kıyı alanını doldurmak suretiyle alanlarını büyütmesi, Azmak kıyı şeridini kapatarak hem halkın kullanım alanlarını gasp etmeleri, hem de doğal yaşam alanlarının tahribatı kanuna aykırıdır. Bu yanlış uygulamaların yetkili merciler tarafından sonlandırılması beklenirken, aksine her geçen gün daha da artarak, rant uğruna ve açgözlülükle işgal edilen alanlar büyümektedir. Artık Azmak boyunca kazların ve ördeklerin neredeyse kıyıya çıkabilecekleri bir alan bile kalmamıştır. Nesli tehdit altında olan ve uluslararası sözleşmelerle korunan Su samurlarının yaşam alanları yok edilmektedir. Yaşayan canlıların soyu tükenmekte, bitki örtüsü tahrip edilmektedir. Bu uygulamaların denetlenmesi ve yaptırımların uygulanması, Kadın Azmağı’nın gelecek nesillere bozulmadan aktarılması için el birliği ile çalışmalıyız"

Açıklamanın devamında yetkililer göreve çağırılarak, "Özel çevre koruma bölgesi olan Gökova havzası ve Kadın Azmağı üzerinde Kıyı Kanunu’na, İmar Kanunu’na, Gökova Özel Çevre Koruma ve Akyaka İmar Planı Hükümlerine aykırı tüm uygunsuz faaliyetlere son verilmeli, tehdit altındaki endemik flora ve faunanın korunması için çalışmalar yapılmalı, mevcut olan korunup, doğal güzellikler ve değerler daha da çeşitlendirilmelidir. Biz de kendi sesimizi duyurarak konuda yetkili olan Muğla Valiliğini, Ula Kaymakamlığını, Ula Belediye Başkanlığını göreve çağırıyoruz" denildi.

Bu haber toplam 975 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.