Neval Çolak

Neval Çolak

Kadın demek anne demektir

Kadın demek anne demektir

Bekar olmak, evlenip çocuk sahibi olmamak ya da olamamak kadınları annelik duygusundan uzak tutmaz. İnanıyorum ki her kadın “annelik” duygusuna sahip.

Her kadın annelik duygusu ile doğar ve yaşar.

Anneler ölmesin.

Kadınlar ölmesin.

Anneler Günü, kadınların 364 gün boyunca hep bir köşede unutulmuş olduğunun anımsandığı gün.

Sadece aklınıza anneniz gelmesin istiyorum. Belki de yazımla bu defa sizi sıkacağım. Belki de, “ne gerek vardı şimdi bunları hatırlatmaya” diyeceksiniz.

Hatırlatacağım, bir kadın olarak unutturmayacağım.

Toprak ta doğurur, ağaç ta doğurur, hayvan da doğurur…

“Toprak katledildi”, “ağaçlar yakıldı,  yıkıldı, kesildi, söküldü”, “hayvanlar tecavüze uğradı, zehirlendi, yakıldı.”

Kadınlar, cinsel saldırıya uğrayan kadınlar. Yakılan, kesilen, dövülen, cinsel saldırıya uğrayan onlar da anneydi.

Kız çocukları, öldürülen kız çocukları. Anne olacaklardı. Anne olacak çocukların “çocuk istismarı” adı altında anılması üzücü. Kız çocukları, anneleri vardı.

“Anne cennet kapılarının ortasındadır." (İbn Hanbel, V, 198), "Cennet annelerin ayakları altındadır." (Nesâî, Cihad, 6) Bu hadisler nasıl unutuldu? Annelerin canı nasıl yakıldı ki hala devam ediyor.

Türkiye'de son 10 yılda en fazla kadının öldürüldüğü yıl, 2019 yılı oldu. Bu bir haber başlığı biliyor musunuz?

Karnında bebeği olmasına rağmen, “lütfen yapma, hamileyim” yalvarmalarına rağmen karnından tekmelendi, karnından bıçaklandı, karnından silahla vuruldu. “Anne olacaktı.”

Emine, 1981 yılında Yozgat'ta doğdu. Büyürken kardeşlerine hem abla, hem de anne oldu. Eşinden ayrıldıktan sonra bir yandan üniversite okudu, bir yandan da çalışıp, çocuğuna baktı. Annesinin deyimiyle, kimseye boyun eğmedi.

Rabia evlenip hamile kalınca, okulu bıraktı. Evlendiğinde 17 yaşındaydı. Annesine göre altın kalpliydi, herkese güvenirdi. Eski eşi çocuğu göstermek için eve geleceğini söylediğinde, ona da inandı.

Isparta'da ayrılmak istediği 19 yaşındaki erkek arkadaşı tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Güleda Cankel'in annesi, “Katilin alacağı ceza acımızı dindirmeyecek. O bize evlat acısı yaşattı" dedi.

Emine Bulut, Fatma Şengül, Rabia Tümkaya, Güleda Cankel, 2019'da Türkiye'de öldürülen kadınlardan sadece dördü. 2019'da Türkiye'de, 474 kadın öldürüldü. Bu, son 10 yıldaki en yüksek rakam. Aynı dönemde öldürülen kadınların sayısı 3 bine yaklaştı.

Yüzlerce çocuk annesiz kaldı, yüzlerce anne evlatsız kaldı. Türkiye’de kadın olmanın bilançosu bu olmamalı.

Kadınlar Günü, Anneler Günü “kadın cinayetlerinin son bulması, istihdamdan eğitime fırsat eşitliği sağlanması talepleriyle” kutlanmamalı.

Canım annem, çiçek annem, “ne gerek vardı” cümleleriyle hediyeler… Tabi ki annenizi unutmayın, tabi ki sosyal medyanızda paylaşın, sevginizi taçlandırın. Mutluluğunuz havada uçuşsun ama bir kadın olarak ricam bu yazdıklarım unutulmasın.

Kadın demek Anne demektir. Anne emektir ve her anne bir emekçidir. Başta annem olmak üzere, tüm annelerin, anne adaylarının aynı zamanda biyolojik anne olmadan da en iyi şekilde analık yapan annelerimizin de Anneler Günü’nü kutlarım.

Mustafa Kemal Atatürk, "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözüyle kadına verdiği değeri en güzel şekilde ifade etmemiş mi?

Bu yazı toplam 3337 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Neval Çolak Arşivi
SON YAZILAR