Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla’da Gerçekleşti

Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla’da Gerçekleşti
Neval ÇOLAK- 2.Uluslararası Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla Üniversitesi, Felsefe Bölümü ev sahipliğinde ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile düzenlendi....

Neval ÇOLAK- 2.Uluslararası Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla Üniversitesi, Felsefe Bölümü ev sahipliğinde ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile düzenlendi. Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu ve onun öncülüğünde 2.Uluslararası Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla’da gerçekleştirildi.

Kongrenin düzenlenmesine Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Ula Belediyesi, Nazar Unlu Mamuller, Gıda Paz. Tur. Tic. A.Ş, Aristoteles Felsefe Derneği, Arkhe-logos Felsefe Dergisi ve Sentez Yayınevi destek verdi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yaptığı kongre açılış konuşmasında yaşamın cinsiyetçilikten kurtarılması yolunda verilen çabalara desteklerinin her daim süreceğini belirterek, Anadolu kültürünün zenginliğine ve insan sever özüne dikkat çekti.

Kadın Felsefeciler Kongresi Muğla’da Gerçekleşti

Kongrelerin düzenlenmesine 2018 yılında kurulan Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu (Society for Women in Philosophy-Turkey) öncülük etmektedir.  Topluluk, uluslararası bir oluşumun Türkiye şubesidir. Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kadın felsefecilerin  2012 yılından başlayıp yaklaşık olarak altı yıl gibi süren uzun çalışma ve çabaları sonucunda kuruldu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu Danışma Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Nur Erkızan ise esas olarak amacın, her türden cinsiyet eşitsizliğine karşı felsefi söylem içinden mücadele etmek olduğunu ifade ederek; “Felsefeyi, kadına karşı üretilen cinsiyetçi önyargılardan, asılsız ve temelsiz fikirlerden arındırarak felsefe tarihi içinde yer alan kadın filozofların tanınmasına yönelik çalışmalarda bulunuyor, bugün de kadınların felsefe yapmada karşılaştıkları güçlüklere dikkat çekiyoruz.” dedi.

Üç gün süren kongre boyunca Türkiye’den ve dünyadan birçok kadın felsefeci bir araya gelerek düşüncelerini ve en son çalışmalarını paylaşma fırsatı buldu. Prof. Dr. Aydan Turanlı (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’da (Toros Üniversitesi) kongreye davetli konuşmacı olarak katıldılar. Kongrede felsefenin birçok dalına ilişkin 10 panel düzenlendi. Matematik felsefesi, bilim felsefesi, politika felsefesi, felsefe tarihi ve feminist felsefe adı altında yaklaşık olarak 50 bildiri sunuldu.

Kongre, Türkiye’de felsefeci kadınları teşvik etmek ve desteklemek için düzenlenen bir çalıştay ile sonuçlandı. Öğretim üyesi Dr. Gamze Keskin ve Dr. Öğretim Üyesi Saniye Vatansever kadın olarak felsefe yapmanın çeşitli boyutlarını bir anket çalışması üzerinden inceledi. Prof. Dr. Nur Beyaz Erkızan ise kadın felsefeciler topluluğunun Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişim tarihini anlatan bir sunum yaptı. Erkızan konuşmalarında şunları ifade etti; “Yaşamak, birlikte yaşamak ve iyi yaşamak için insanı, insani var oluşundan koparan her türden ayırımcılığın ortadan kalkması elzemdir. Bu genel kavrayış ışığında kurulan Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu ve onun öncülüğünde Muğla’da gerçekleştirilen 2.Uluslararası Kadın Felsefeciler Kongresi hayatın aydınlanmasına umarız az da olsa vesile olur.”

Bu haber toplam 1038 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.