Kadın örgütlerinden fesih protestosu 

Kadın örgütlerinden fesih protestosu 
Muğla’da kadın örgütleri Sınırsızlık Meydanı’nda buluşarak İstanbul Sözleşmesini fesih kararını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında kadın örgütleri, “Yasal güvencelerimize dokunsanız da biz kadınlar hayatlarımız...

Muğla’da kadın örgütleri Sınırsızlık Meydanı’nda buluşarak İstanbul Sözleşmesini fesih kararını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında kadın örgütleri, “Yasal güvencelerimize dokunsanız da biz kadınlar hayatlarımız ve şiddetsiz bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Beritan Yücel

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Muğla Kadın Meclisi ve Menteşe Kadın Platformu Sınırsızlık Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını protesto ederek, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadın örgütlerinin gerçekleştirdiği basın açıklamasına destek amaçlı CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban katıldı.

“SİZ BU KARARI GERİ ÇEKECEKSİNİZ”

Muğla Kadın Meclisi adına açıklama yapan Nazlı Barut, sözleşmenin hazırlanmasında dâhil olan kadınlar olarak sözleşmenin fesih kararını kabul etmediklerini belirtti. Nazlı Barut, “Dün gece yarısı resmi gazetede Cumhurbaşkanı kararı ile aniden kadınları koruyacak ve yaşatacak İstanbul Sözleşmesinden fesih kararı alındığını öğrendik. O sözleşmeyi imzalatanlar biziz, mücadelemizle adım adım kadınların yaşam hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz. Siz bu kararı geri çekeceksiniz. İstanbul Sözleşmesi kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi, şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin yürütülmesini ve mevcut şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan çerçeve bir sözleşmedir. Kadına karşı şiddetin ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül politikalar üretmeyi ve devletin bu politikaları etkin yürütmesini ve uygulamasını amaçlar” ifadelerini kullandı.

“2008 YILINDAN BU GÜNE KADAR TÜRKİYE’DE 3 BİN 433 KADININ ÖLDÜRÜLDÜ”

2008 yılından bu güne kadar Türkiye’de 3 bin 433 kadının öldürüldüğünü vurgulayan Nazlı Barut, “3433 Kadın sadece ve sadece boşanmak istediği için, çalışmak istediği için, okumak istediği ya da evlenmek istemediği yani kendi hayatında dair kendi kararlarını almak istediği için bir erkek tarafından öldürüldü. Sayısını belirleyemediğimiz kadar çok kadın arkadaşımız her türlü şiddet ve tacize maruz kaldı. Bu süreçte kadın cinayetlerinde azalmanın görüldüğü tek yılın 2011 yılı olması tesadüf değildir. 2011 yılında etkin politikalar uygulanarak kadın cinayetlerinin önüne geçilebileceğini ve kadına yönelik şiddetin durdurulabileceğini gördük. Bundan sonraki senelerde de İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin uygulansaydı kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin azalabileceğini biliyoruz.  Biz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak yıllardır hastane ve adliye koridorlarında, üniversitelerde, iş yerlerinde, meydanlarda yani hayatın her alanında İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için, haklarımız için yan yana mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

“KARAR İNSAN HAKLARI HUKUKUNA AYKIRIDIR”

Menteşe Kadın Platformu adına kararı protesto eden Av. Alev Öztürk, “Menteşe Kadın Platformu olarak okuyacağımız basın açıklaması tüm Türkiye’de bütün kadın örgütlerinin ve hukukçuların ortaklaştığı kadın koalisyonlarının ortak basın açıklamasıdır. Kadın cinayeti olmadan, şiddette maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok. Bu cinayetleri ve şiddeti önlemek, katilleri cezasız bırakmamak için çaba gösterilmesini beklerken, bu gece resmi gazetede yayınlanan İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı, kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. Bu çekilme ilanının kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendireceği açıktır. Ülke tarihinde ilk defa hem de ‘imza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu’ açıklanan bir insan kaynakları sözleşmesinden imza çekilmiştir. Bu çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Karar, anayasanın başlangıç ilkelerinin, değiştirilemez hükümlerinin ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemelerinin ihlalidir. Anayasanın 14. Maddesine göre, insan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanımıdır. Yasal güvencelerimize dokunsanız da biz kadınlar hayatlarımız ve şiddetsiz bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Şiddetsiz bir dünya mümkün. İstanbul sözleşmesinden çekilmeyi reddediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 358 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.