Kadın üreticiler ilk hasadını yaptı

Kadın üreticiler ilk hasadını yaptı
***Kırsal Kalkınma Destek Programı dahilinde Kadın İstihdamına Yönelik yürütülen Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesi kapsamında Yerkesik Algı Mahallesi’nde...

***Kırsal Kalkınma Destek Programı dahilinde Kadın İstihdamına Yönelik yürütülen Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesi kapsamında Yerkesik Algı Mahallesi’nde çiftçi Öznur Türkoğlu ve Sultan Şanlı’ya ait arazide ilk lavanta hasadı yapıldı.

*** Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi önderliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kontrolünde, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nün teknik desteği ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün hibe desteği ile hayat bulan Yerkesik Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesiyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 45 kadına KOSGEB eğitimi verildi. İlk hasatta 20’ye yakın kadının ekim gerçekleştirdiğini kaydeden Proje Koordinatörü Ramazan Yılmaz, “Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeni fide desteği yine devam ederek, bundan sonraki yıllara aktarılacak ve çeşitlilik kazandırılacak” dedi.

Neval Çolak

Yerkesik Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesi, Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi önderliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kontrolünde, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nün teknik desteği ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün hibe desteği ile Muğla’nın Menteşe ilçesi Yerkesik Algı Mahallesi’nde ilk lavanta hasadı yapıldı.

Lavanta Hasat Şenliğine, Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

“Biz kadınlar olarak her zaman üretmeye hazırız” diyen Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesi’nin ilk kadın çiftçileri ve arazi sahipleri Öznur Türkoğlu ve Sultan Şanlı, “Yaptığımız işin tüm güçlü üretici kadınlara umut olmasını diliyoruz. Lavanta bahçemize gelen yol Menteşe Belediyemiz tarafından geçici olarak düzeltildi ama sizlerde görüyorsunuz ki yolumuzun yapılmaya ihtiyacı var. Burada da sayın büyüklerimi bir arada bulmuşken rica ediyorum, kalıcı bir yol çalışması rica ediyoruz” diye konuştular.

45 KADINA KOSGEB EĞİTİMİ VERİLDİ

Kadın istihdamına yönelik yöresel kalkınmayı destekleme amacıyla yapılan bu projede Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeni fide desteğinin devam edeceğinin altını çizen Proje Koordinatörü Ramazan Yılmaz bundan sonraki yıllarda toprakta çeşitlilik kazandırılacağını kaydetti.

Yılmaz, Yerkesik ve etrafında 16 köyde icra edilen projenin, ilk olarak lavanta ekim projesi olarak hayata geçtiğini ifade ederek, “Yerkesik Tıbbi Aromatik Bitki Vadisi Projesi, Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi önderliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kontrolünde, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nün teknik desteği ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün hibe desteği lavanta ile başladık. Devamında diğer tıbbi aromatik bitkiler üniversitenin yapacağı toprak analizine göre çeşitlilik kazanacak. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 45 kadına KOSGEB eğitimi verildi. 20’ye yakın kadın ekime başladı” dedi.

KADINLARA TİCARİ ÜRETİME DÖNÜŞTÜRME EĞİTİMİ

Projenin paydaşlarından olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından, ARGE desteği, toprak analizi desteği ve kadın çiftçilere üretilen yağdan ticari ürüne dönüştürme eğitimi desteği verileceğini belirten Proje Koordinatörü Ramazan Yılmaz, “Orman Bölge Müdürlüğü toprak analizine göre belirlenen ürünlerin belirli sayıda köylere hibe şeklinde destek verilerek, İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından tarlalara bizzat girerek fidan dikimi yapacak. Ev sahibi Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatifi ise bu üretilen ürünleri alım garantili olarak çiftçilerden alıp onları yine kendi kontrolünde kadınlarımıza eğitim vererek, krem, kolonya, katı sabun, sıvı sabun ve hidrozol şeklinde ticari ürünü dönüştürüp devamında bunları kendi kurduğu internet sitesinden ve anlaşacakları firmalar üzerinden pazarlayacak” diye konuştu.

Proje ile birlikte kadınlara yeni bir gelir kapısının açılacağını kaydeden Yılmaz, “Kadınlarımızın dönümleri azda olsa bu projede beşerli gruplarla, üniversitede bu kadınlara eğitim verilecek. Bu eğitim alan 5 kadın diğer 5 kadınları eğiterek oradaki lavanta yağını hammadde olarak satmayıp onu ticari ürüne dönüştürecek” dedi.

“KADINLARIN YER ALDIĞI PROJELERİ DESTEKLEYECEĞİM”

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan yaptığı konuşmada kooperatiflerin, özellikle içinde kadınların yer aldığı projeleri desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye genelinde endemik türlerin yüzde 12’sinin Muğla’da yetiştiğini söyleyen Milletvekili Gökcan, “Lavanta, zarafetin nişanesi, gözümdeki kadın imajının temsilidir. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemir’li ile birlikte Zeytinköy’ü ziyaret etmiştik. Orada aromatik bitkilerle ilgi çalışma hakkında bilgi almıştık. Sayın bakanımızın o ziyareti sonrasında Orman Bölge Müdürlüğü’müz 50 bin adet lavanta fidanını üreticilerimize ücretsiz olarak verdi. Kooperatif kanalıyla bize ulaşan bu fidanlar Yerkesik Merkez, Yenice, Algı, Zeytinköy, Çiftlik ve Fadıl’da toprakla buluştu. Muğla Merkezde Ticaret Borsası Bahçesine de Bin 200 adet lavanta fidanı dikildi. Muğla’da Endemik tür olarak 417 tür bulunmaktadır. Her alanda olduğu gibi tarımsal destek ve yatırımlar alanında da Muğla’mıza ve sevgili hemşerilerimize önemli kazanımlar sağladık” diye konuştu.

“TARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği projesi kapsamında, 2015 yılından, 2019 yılına kadar yaklaşık Bin 500 dekarlık alanda tıbbi aromatik yetiştiriciliği fidesi tekrar toprakla buluşturulduğunun altını çizen Muğla Orman ve Tarım İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada, “2020 yılının Ocak ayında Fethiye’de köyde başlattığımız, Bakanlığımıza sunmuş olduğumuz İncirköy ve üzümlü ahalisi 1000 dekarlık alanı 3 bin dekara çıkarma içeresinde. Bakanlığımız tarafından, 2021 yılı 14’üncü Etap Kırsal Kalkınma Yatırımı Destekleme programı açıklandı. Genç girişimciler, kadın girişimciler ve kooperatifler. Birinci önceliğimiz desteklemede pozitif ayrımcılık yapılacak. Tarım olmazsa olmazımız” dedi.

Üniversite olarak kapılarının açık olduğunu ve kadın girişimcilerin daima yanında olduklarını vurgulayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ise, “Lavanta bahçelerini ülkemize ve Muğla’mıza nefes olan kadınlarımızı canı gönülden kutluyor ve onlara bu girişimcilikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 1000 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.