Kadınlara Özel Sağlıklı Yaşam Merkezinde Genç Bir Kadın Girişimci

Kadınlara Özel Sağlıklı Yaşam Merkezinde Genç Bir Kadın Girişimci
Muğla’daki spor ve sağlıklı yaşam alanındaki bir eksikliği farkedip, girişimcilik ruhu ile daha 23 yaşındayken bu eksikliği kapatmak için adım atan Burcu Kapar, genç bir kadın girişimci örneği. Muğlalı kadınların rahat...

Muğla’daki spor ve sağlıklı yaşam alanındaki bir eksikliği farkedip, girişimcilik ruhu ile daha 23 yaşındayken bu eksikliği kapatmak için adım atan Burcu Kapar, genç bir kadın girişimci örneği. Muğlalı kadınların rahat bir şekilde hem eğlenip, hem spor yapabilecekleri, aynı zamanda da sağlıklı yaşamı benimseyebilecekleri kadınlara özel bir merkez açan Burcu Kapar ile, genç bir kadının girişimcilik cesaretini ve sağlıklı yaşam önerilerini konuştuk.

 

Kadınlara Özel Sağlıklı Yaşam Merkezinde Genç Bir Kadın GirişimciBize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Burcu Kapar. Antrenörüm, 30 yaşındayım. Muğlalıyım. Yaklaşık 7 yıldır Muğla Life Club’ı işletiyorum. Adnan Menderes Üniversitesi Güzellik Hizmetleri bölümü mezunuyum. 4 yıl güzellik hizmetleri üzerine ücretli öğretmenlik yaptım. 2 yıl Aydın’da, iki yıl da Muğla’da. Ondan sonra analiz ettik. Baktık ki gerçekten Muğla’da hem spor, hem masaj, hem hamamı olan bir spa merkezi yok. Analizler sonucu açmaya karar verdik. Yaklaşık 7 yıldır işletmeye devam ediyoruz. Muğla’daki bir eksikliği gördük ve bunun üzerine Muğla’da böyle bir yer açmaya karar verdik. Ailemin desteğiyle abimle birlikte ben 23 yaşındayken açtık.

 

23 yaşında çok gençken açmışsınız, bu kadar genç yaşta böyle bir işletme kurmaya nasıl cesaret ettiniz?

Bu girişimcilik ruhu gerektiren bir şey. Nasıl cesaret ettim gerçekten bilmiyorum. Bugün olsa yine açarım. Çünkü Muğla’nın buna gerçekten ihtiyacı var.

 

Burayı ilk açtığınızda ekonomik olarak zorlandınız mı, açtıktan sonra insanlardan beklediğiniz ilgiyi gördünüz mü?

Ekonomik olarak ailemden destek aldım, onun dışında yaklaşık 1 buçuk yıl kadar insanların ilk izlenimlerini bekledik. O süreç zor geçti. Ondan sonra güven kazana kazana, başarılarımızı insanlar göre göre güzel bir kitleye ulaştık.

Sadece kadınlara hizmet veriyorsunuz, neden sadece kadınlar, neden karma bir merkez açmadınız?

Erkekler için düşünmedim. Bunun da analizini yaptığımızda, karma bir çok salon olduğunu gördüm. Sadece spor olarak baktığımız zaman, kadınlar  her yere gidemiyor. Bir hamamı, bir masaj salonu olan;  sadece kadınların olduğu mekan Muğla’da yok denecek kadar az. O yüzden kadınlara yönelik bir yer açarak daha güzel bir hizmet sunacağımızı düşündük. Kadınlar böylece, daha rahat olabilecekleri bir mekana kavuşmuş oldu.

 

Siz Life Club’ı açtığınız dönemde Muğla’da böyle bir yer hiç yok muydu, yoksa az sayıda mıydı?

Bir tane bizim çok yakınımızda vardı, onun dışında yoktu.

 

Çalışma yönteminiz nasıl, hizmetleriniz nelerdir ?

Sporda fitness, pilates, zumba var. Sadece spor değil, daha çok sağlığa dokunmak istiyoruz. Onun dışında sporda bir çok sakatlanmalar, kas sıkışmaları oluyor. Biz masajla bunları destekliyoruz. Spor masajı, medikal masaj olarak güzel uygulamalarımız var. Jakuzimiz var. Gelin hamamı yapıyoruz. Muğla’da gelin hamamını ilk başlatan biz olduk. Çok çabuk yaygınlaştı.Örneğin ilk zamanlarda ayda bir tane yaparken şimdi haftada üçe kadar çıktı. Çok güzel, eğlenceli organizasyonlar oluyor. Hatta kına gecesinin yerine gelinlerimiz sadece gelin hamamını tercih ediyor. Yani kuaför, fitness, sauna, jakuzi, hamam, masaj hizmetlerinin hepsini burada sunuyoruz.

 

Gelin hamamı organizasyonlarını nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Ortamı güzel bir şekilde süslemeyle başlıyoruz. Gelinin isteği doğrultusunda tabi. Aperatif yemekler, içecekler ve müzik sunuyoruz. Kına gecesinin küçük bir versiyonunu yapıyoruz.

Spor yaptıran farklı eğitmenleriniz var mı?

Evet, pilates hocası var, kendim antrenörüm. Özellikle kendim sporda birebir eğitim veriyorum. Eğitim şöyle; özellikle çalışmaları birebir yaptırıyoruz. Kişilerin neye ihtiyacı var, spordan beklentisi ne, herhangi bir rahatsızığı var mı, neden zayıflamak istiyor şeklinde değerlendirme yapıyoruz. O doğrultuda ilerlediğimiz için gözden hiçbir şey kaçırmamak adına birebir kendim ilgileniyorum. Önceden analiz yapıyoruz. Ona göre bir yol izliyoruz.

 

Muğla’da kadınlar spor yapmaya genellikle hangi amaçlarla geliyorlar, genel olarak zayıflamak isteyenler mi geliyor?

Muğla’da kadınların yüzde 70’i  gerçekten kilo vermek için geliyor. Sıkılmadan hem zaman geçirelim, hem kilo verelim gibi düşünceler yaygın. Sağlıklı yaşam için spora gelen kesim çok üzgünüm ki yüzde 10-15 civarında. Bu rakamı daha da çıkarmak istiyoruz. Genel olarak zayıflamak için gelenlerde de güzel başarılar elde ettik. Yeme içmesinden uyku düzenine, içtiği sigaraya kadar yeri geliyor müdahale etmek zorunda kalıyoruz.

Peki sağlıklı yaşamın tanımı sizce nedir?

Sağlıklı yaşam öncelikle beslenmeden geçer. Eğer beslenme ve spor destekli olursa sağlanabilir. Kaliteli yaşam olarak adlandırırsak eğer; düzenli uyku, düzenli spor, düzenli yeme içmeyi yaşam kalitesi haline getirdikçe zaten sağlıklı yaşam elde etmiş oluruz.

 

Diyetisyeniniz var mı?

Diyetisyenimiz yok, bize gelen insanları başka diyetisyenlere yönlendiriyoruz. Spor esnasında yapabileceği ödem attırıcı detokslarla sporu destekliyoruz.

 

Üyelik var mı?

Evet üyelik sistemiyle çalışıyoruz. . Üyelik ücretimiz aylık 150 lira. Kış döneminde aşağı yukarı 150 üyeye ulaşıyoruz. Daha fazla alamıyoruz zaten, kapasiteyi aşıyor. Yaz sezonunda  yüzme, tenis gibi sporlar tercih edilir. Bizde de kış sezonunda haziran ayı sonuna kadar pilates, fitness, zumba tercih edilir.

 

Hangi günlerde, hangi saatler arasında hizmet veriyorsunuz?

Haftanın 6 günü, saat 09.00 ile 24.00 arası hizmet veriyoruz. Pilates, fitness, yoga, zumba gibi her gün farklı sporlar yaptırıyoruz. Kuaför hizmetimiz var, bütün hizmetler veriliyor, sadece randevu almaları gerekiyor. Gelin hamamları iki hafta önceden planlanıyor. Üyelerimiz her şeyi kullanabiliyor

Hem hemek yiyip hem spor yaparak zayıflamaya çalışanlar var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Böyle bir şeyden sonuç beklenemez. Nasıl zayıflanır? Günlük alınan kaloriyle, yakılan kalori arasında bir açıklık oluşur. Örneğin günde bin kalori alınır, 2 bin kalori yakılırsa bu açıklıkla ancak kilo verilir. Yakılan kalori bir yandan yemek yiyerek geri alınıyorsa böyle bir sonuç alınamaz.

Muğlalı kadınların sağlıklı yaşama karşı bakış açısı nedir?

Aslında sağlıklı yaşam denildiğinde herkesin isteği, sporu hayatlarının bir parçası olsun istiyorlar. Ama tek sıkıntı, destek olmayınca çok fazla ilerlenemiyor. Muhakkak onlara bir el lazım, hadi bakalım deyip desteklemek lazım. Birçok kadın desteksiz ilerleyemiyor. Bu ne yazık ki çok büyük bir yanlış.

 

Zayıflarken yapılan en büyük yanlışlar nelerdir?

Eğer diyetle zayıflıyorsa spor desteksiz zayıflamalarda vücut deforme olur. Sarkmalar, çatlaklar oluşur. Sporla birlikte düzgün bir şekilde diyetini yapıyorsa muhteşem bir sonuç alınır. Hem fit bir görünüm hem de sağlıklı bir yaşam elde edilir. Yanlış bilinen bir diğer yanlış da yağların kaslara dönüşmesi. Yağ kasa dönüşmez, kas yağa dönüşmez. Doğru egzersizlerle yağ yakılabilir. Ben zayıflamak istiyorum diyen biri, spor esnasında nabzı olabildiğince yukarı çıkarıp düşürdüğü zaman vücut yağ yakmaya başlar.

 

Üyelerinize önerdiğiniz ödem attırıcı detoks tarifleri var mı?

Sağlıklı bireyler için en çok önerdiğimiz, bir çok profesörün de desteklediği bir detoks tarifimiz var. Taze zencefil, limon, 4 yemek kaşığı sirke, 10 yaprak nane. Bunları bir buçuk litre suyun içine koyuyoruz, en az 5 saat dinlendiriyoruz. Peş peşe 10 gün tekrarlıyoruz. İnanılmaz derecede yağ yaktırıyor, ödem attırıyor, tansiyonu düşürüyor ve kan sulandırıcı olarak da bu detoksu bir çok profesör öneriyor. Tansiyon hastalarından ilaç kullanan varsa doktorlar kesiyor. Bu detoksu tansiyonu düşükse, kalp rahatsızlığı, demir eksikliği, kan düşüklüğü varsa veremiyoruz. Bu rahatsızlıkları olanlar için salatalık, maydanoz, nane ve limon ile yapılan ödem attırıcıyı öneriyoruz. Aynı şekilde bir buçuk litre suya koyup, 5 saat dinlendirilmesi gerekiyor. 7 gün tekrar ediliyor. Ayda bir yapılıyor.

Eklemek istediğiniz veya kadınlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Rahatsızlandıklarında, hasta olduklarında değil, sporu sağlık için yapsınlar. Ben gelin olacağım şu zamana kadar şu kadar kilo vereyim şeklinde değil, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için spor yapsınlar. Hayat boyu spor şart. Her sabah yataktan çıkmadan bile açma germe hareketleri, gevşeme egzersizleri yapılabilir.Sabah kısa bir yürüyüş yapılabilir.Sporun zamanı yok. Fırsat buldukça yapsınlar.

 

Röportaj: Sevil OLUÇ

Bu haber toplam 1809 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.