“Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı”

“Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Sanatlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 1 Haziran itibaren mekanların açılmasına rağmen, umuma açık mekanlarda...

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Sanatlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 1 Haziran itibaren mekanların açılmasına rağmen, umuma açık mekanlarda oyun yasaklarının hala kalkmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Akarken, oyun yasağından dolayı işletmelerin yüzde 80 müşteri kaybı yaşadığını belirterek, “Bu uygulama sürecinde kahvehanelerin ayakta kalması mümkün değil. Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı” dedi.

Neval Çolak

1 Haziran’da normalleşme sürecine geçilmesiyle mekanların açılmasına rağmen, umuma açık mekanlarda oyun yasakları devam ediyor. Kahvehane esnafının pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıların hala devem ettiğini belirten Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Sanatlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken ve kahvehane işletmecileri yetkililere seslendi.

Oyun yasağı ile birlikte işletmelerin müşteri kayıplarının yüzde 80’e yaklaştığını vurgulayan Akarken, yüzde 20’lik dilim ile kahvehanecilerin gün kurtarmasının mümkün olmadığını kaydetti.

“Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı”

“KAHVEHANELERİN AYAKTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Kahveci esnafının dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Akarken, yetkililere seslenerek, “Pandemi dönemi ve sonrasında kahvehanelerimiz hijyen kurallarına en çok uyan meslek gruplarının içindedir. Her masada dezenfektan, maske ve eldivenleri görebilirsiniz. Sosyal mesafe kuralına en çok kahvelerimizde uyuluyor. Dolayısıyla yetkililere seslenmek istediğim nokta, bu şekilde kahvehanelerin ayakta kalması mümkün değil” diye konuştu.

“5 AYDIR EVE EKMEK GÖTÜREMİYORLAR”

Türkiye’de yaklaşık 125 bin kahvehanenin olduğunu ve 300 bine yakın istihdam yarattığını belirten Akarken, “Bu insanlar yaklaşık 5 aydır evine ekmek götüremiyor. Çocuklarının yüzlerine bakamaz, ceplerine harçlık koyamaz oldular” dedi.

Normal çalışma düzenine biran önce geçilmesi gerektiğini söyleyen Akarken, “İşletmelerin ayakta kalabilmesi ve kahvecilerimizin evine ekmek götürebilmesi için gerekli kuralları ve şartları yerine getirmek ve hijyen kurallarına uymak koşuluyla oyunları serbest bıraksınlar. Örneğin, her oyunda yeni kağıt açılabilir, tek kullanımlık örtüler kullanılabilir, okey taşları, tavla taşları oyundan sonra dezenfekte edilebilir. İstenilen bütün kurallara uyularak, hiçbir risk almadan ve yaratmadan kahvecilerimizin eline ekmeği verilebilir. Bir çoğu dükkan kirasını, ev kirasını ödeyemediği gibi devlete olan vergi, bağ-kur, sigorta gibi yükümlülüklerini yerine getiremeyip, erteliyorlar. Kahvecilerimiz kredi alarak, bu dönemi borçlanarak atlattılar ama 9’uncu ay itibariyle borçların ödemeleri geliyor. Dolayısıyla biran önce oyun yasaklarının kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Sanatlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, kahvehanede oyun oynandığı esnada müşterilerin aralarında bir metrelik mesafe olacağını ve gerekli hijyen kurallarına uyulacağını kaydetti.

“KAHVEHANE KÜLTÜRÜ ÖLÜYOR”

Akarken, “Kahvehane kültürünün 500 yıllık bir geçmişi var ve o geçmiş günden güne ölüyor. Bizim insanlarımız birçok konuyu kahvehanelerde konuşur, bu mekanlarda buluşulur. Siyasetçilerimiz sadece seçim döneminde kahvehaneyi ve kahveciyi hatırlasa da fikir alışverişlerinin yapıldığı merkezdir. Kahvehaneler açık, oyun yok, müşteri yok. Kafelerde, alkol tüketilen yerlerde insanlarımız dip dibe yiyor, içiyor, eğleniyor. Bu yasaklar kahveci esnafımızın canını yakmaya başladı. Sürekli genel merkeze bu konuyu aktarıyoruz. Sayın Genel Başkanımız Bendevi Palandöken elinden gelen her şeyi yapıyor” ifadelerini kullandı.

Böyle giderse işletmesini kapatmayı düşündüğünü dile getiren Kahvehane İşletmecisi Muhammer Kırdal, “Her hijyene her kurala uyuyoruz, oyun yasağının kalmasını istiyoruz” dedi.

Kahvehane İşletmecisi Kamuran Fidan ise, “Bu gidiş bizim sonumuzu getirecek. Kahveleri kapatacağız gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“Oyun yasakları kalsın” diye yetkililere seslenen Kahvehane İşletmecisi Mustafa Göncü, “Genel anlamda başkanımız Bendevi Palandöken’in ve Güven başkanımızın görüşlerine katılıyorum. Bizlere yardımcı olmalarını talep ediyoruz. İşletmemizi ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Kiralarını ödeyemediklerini dile getiren Kahvehane İşletmecisi Soner Karataş ise, “İlk önce bizim işletmelerimiz kapandı ama 1 Haziran’da açılmış olsak bile oyun yasağından dolayı iş yapamıyoruz. Hala o zor dönemi yaşıyoruz. Evimize ekmek götüremiyoruz, kiralarımızı ödeyemiyoruz. Günümüzde çoğu esnafındükkanları kira, sesimizi duymalarını istiyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 1192 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.