Kahvehaneler kilit vurdu

Kahvehaneler kilit vurdu
Ülke genelinde yaşanan Coronavirüs salgınının ekonomik olarak en çok etkilediği hizmet sektöründen olan kahvehaneler faaliyetlerine son vermeye başladı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren 232 kahvehane işletmecisinden...

Ülke genelinde yaşanan Coronavirüs salgınının ekonomik olarak en çok etkilediği hizmet sektöründen olan kahvehaneler faaliyetlerine son vermeye başladı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren 232 kahvehane işletmecisinden 32’si, faaliyetlerini bitirmek üzere işyerine kilit vurdu.

Sinem Korkmaz

Tüm dünyaya yayılan Coronavirüs (Covid-19) salgını birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bu sektörlerin başını restoran, lokanta, kafe ve kahvehaneler çekiyor.

Ekonomik zorluk içinde olan esnaf, çareyi işyerlerini kapatmakta buluyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde pandemiden önce faaliyetini sürdüren 232 kahvehane işletmecisinden 32’si salgın sürecine dayanamayarak, dükkan kapattı.

Kahvehanelerin normal şartlarda kapatılmadan devir edildiğini söyleyen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Devir işlemleri neredeyse durdu, yeni açılan işletme yok. Kapatan bütün işletmeler kökten kapattı” dedi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Kahvehane işletmecilerinin daha fazla dayanacak gücü kalmadığını söyleyen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Kahvehanelerimizin Türk toplumunda önemli bir yeri vardır. Bu kültür Osmanlı döneminden geliyor. İnsanların toplandığı, dertleştiği, sevdiği kişilerle zaman geçirdiği alanlardır fakat yaklaşık 1 yıldır kapalılar. Birçok kahvecimiz, işletmesini ya çay ocağına dönüştürdü, ya da dükkanlarını kapatıp başka alanlarda iş arayışına girdi. Kantinler, kafetaryalar da aynı şekilde. Esnaf için bıçak kemiğe gerçekten dayandı. Esnafın sabrı burnuna kadar geldi. Dayanacak güç kalmadı. Yetkililerin, esnaf için acilen bir çözüm bulması gereklidir. Bu es geçilemeyecek kadar önemli bir konu. Önlem alınacak diyorlarsa, alalım. Bazı zincir mağazaları açık, ağzına kadar insan dolu, otobüsler dolu, uçaklar dolu fakat esnafımız kapalı. Tamam, kapatalım da bizim dayanacak gücümüz yok” dedi.

Esnafın bu ülkenin çimentosu olduğunu vurgulayan Akarken, “Bu esnaf o kadar ödemesi gereken, üzerine düşen her ödemeyi devletine yapmış bu zamana kadar, devlet te artık esnafının sesini duymalı. Bu süreç esnaf için hayal kırıklığı oldu. Ötelenen borçlar bile faizi ile birlikte ötelendi. En azından bu dönemde faizsiz krediler olsaydı. Demem o ki normal şartlarda kahvehane gibi işletmeler kapatma yapmazdı. Devir işlemi ile dükkan başkasına geçerdi. Şuan öyle bir durum yok. Kapatan işletmeler kökten kapatıyor. Menteşe’de bulunan 232 kahvehaneden 32’si tamamen işletmesini kapattı” dedi.

Bu haber toplam 272 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.