Katı Atık Bedeline Tepki

Katı Atık Bedeline Tepki
SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde su faturalarına yansıyan fiyatlar sosyal medya da tepkilere yol açmıştı. Bunun üzerine Menteşe Belediyesi...

SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde su faturalarına yansıyan fiyatlar sosyal medya da tepkilere yol açmıştı. Bunun üzerine Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden basın açıklaması yapıldı.

Su faturalarının yüksek gelmesine vatandaşlar sosyal medyadan ‘Esnafa Bir Kazık Da Menteşe Belediyesinden. Gözümüz aydın olsun, nur topu gibi bir ‘Katı Atık Toplama-Arıtma Bedelimiz’ oldu bu sabah. Menteşe Belediye Meclisinin kararı ile ilçedeki tüm işyerlerinden, neye göre hesaplandığı anlaşılamayan bir ‘Sorma-Ver’ parası daha eklendi faturalara. ‘Artık Yeter’ demenin zamanı gelmedi mi?” diyerek tepki göstermişti. Bunun üzerine Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama gecikmedi.

Katı Atık Bedeline Tepki

Muğla Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklama şu şekilde; “ Muğla genelinde 13 ilçemizde Kasım ayı su faturalarında “İlçe Belediyesi Katı Atık Toplama-Taşıma Bedeli” adı altında hizmet bedeli tahakkuk ettirilmiştir. Söz konusu tarife Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın atık su alt yapı ve evsel katı atık bertaraf tesis tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik gereğince bir zorunluluk olması sebebiyle su faturalarına yansıtılmıştır. Tarifeler yine aynı yönetmelik gereğince ilçe belediye meclislerince oluşturulmakta mevzuat kaynaklı zorunluluk gereğince su faturalarıyla tahsil edilen ücretler ilçe belediyelerimize aktarılmaktadır. Su faturalarında görülen artış yukarıda anlatılan hususla alakalı olup Büyükşehir Belediyemizce su ve atık su bedeli tarifelerimizde her hangi bir güncelleme yapılmamıştır.”

Katı Atık Bedeline TepkiÖte yandan Menteşe Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; “2006 yılında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nu ile katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin bu hizmetten yararlananlardan alınması hükmü getirilmiştir. 2010 yılında Uygulama Yönetmeliği çıkarılarak uygulanması gereken tarifelerde, atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında ortaya çıkan toplam maliyetin bu hizmetlerden yararlananlara yansıtılması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. 2011 yılının sonuna doğru uygulanmaya başlaması gereken katı atık tarifeleri 2014 yılında kurulan Belediyemizce vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına bugüne kadar uygulanmamıştır. Belediyemizin yatırım için ayrılan bütçesinden kullanılarak bugüne kadar ilçemizin tüm temizlik hizmetleri aksatılmadan en iyi şekilde yürütülmüştür. Ancak; 2017 yıllında yayınlanan T.C. Sayıştay Başkanlığınca raporda belediyelerin söz konusu yönetmeliğe uyum sağlamakla yükümlü olduğu aksi halde kamu zararı oluşturulacağı ve bununla ilgili belediye yetkililerinin sorumlu olacağı belirtilmiştir. Sonuç olarak; 13 ilçe belediye yetkilileri, Büyükşehir belediyesi ile 1 yıl boyunca yapılan görüşme ve toplantılar sonucunda ortak kararla tarife çeşidi oluşturulmuş, bu yasal zorunluluktan dolayı da bugün itibariyle su faturaları üzerinde yansıtılmıştır. Su faturalarına yansıtılan ücret ilçe belediyelerine aktarılmaktadır.”

Bu haber toplam 1300 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.